"Exista 22 de cazuri de magistrati fata de care s-a stabilit clar ca au incalcat legea, fara a avea neaparat o conotatie penala. Aceasta evaluare am trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii, care - sper - sa reactioneze.

In caz contrar, ma voi adresa din nou acestui for, dar de data aceasta in mod public" - a declarat, ieri, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, referindu-se la situatiile in care statul roman este pus sa plateasca de catre CEDO pentru hotararile strambe date de judecatorii romani.

Concret, ministrul Justitiei s-a referit la obligativitatea ca - potrivit legii - magistratii in cauza sa fie obligati sa plateasca material pentru erorile savarsite in timpul actului de judecata.

Afirmatia lui Cristian Diaconescu a fost facuta in cadrul seminarului "Reforma la inregistrarea si autorizarea functionarii firmelor", organizat de ziarul Adevarul in colaborare cu Ministerul Justitiei si Oficiul National al Registrului Comertului.

Totodata, Cristian Diaconescu a mai declarat ca justitia din Romania are un "potential enorm", adaugand ca, din pacate, "ii cunoastem mai bine pe cel care si-a dat pantalonii jos sau pe cea care filmeaza filme relaxate", si nu pe cei care "isi fac treaba cu dedicatie".

Referindu-se la faptul ca 30 la suta dintre cetateni percep justitia ori ca fiind corupta, ori ca fiind ineficienta, precum si la relatia dintre puterea executiva si puterea judecatoreasca, ministrul Justitiei s-a aratat a fi, totusi, mai curand optimist.

In acest sens, Cristian Diaconescu a amintit bilele albe acumulate in perioada 2001-2004, respectiv elaborarea unor legi fundamentale precum: Codul penal, Codul de procedura penala, Codul civil, Legea executarii pedepselor, Legea privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Legea privind statutul magistratului etc.

Cu referire directa la cele trei acte normative privind reforma justitiei, Cristian Diaconescu a afirmat ca acestea asaza practic sistemul judiciar din Romania in aceleasi pozitii cu cele ale statelor foste candidate si care sunt acum membre ale Uniunii Europene. "Mai ramane ca aceste legi si institutii care garanteaza independenta Justitiei sa functioneze.

Simpla delimitare prin lege de puterea executiva nu reprezinta o garantie a faptului ca de maine lucrurile vor fi perfecte. Din acest punct de vedere, viitorului guvern ii revine o sarcina colosala: sa demonstreze ca, in Romania, aplicarea si functionarea legilor este o realitate".

In ceea ce priveste coruptia din Justitia romana, Cristian Diaconescu a aratat ca, desi atributiile ministrului Justitiei au fost preluate de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la minister se primesc inca sesizari si semnale din partea justitiabililor: "Le vom trimite toate Consiliului, cerandu-le sa-si faca datoria.

Nu cred ca e vorba de o interferenta in atributiile CSM, ci de o exercitare a rolului activ de membru al CSM, conform Constitutiei".