Euro si dolarul s-au ieftinit simtitor ieri, la o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va da friu liber cursului de schimb. Cotatiile medii ale celor doua valute au atins cele mai scazute valori din acest an. Euro a coborit sub 40.000 de lei, iar dolarul s-a apropiat mai tare de 31.000 de lei.

Cei mai cistigati vor fi cei care au de platit rate la impumuturile in valuta si importatorii, iar cei care au de pierdut sint exportatorii. Analistii spun ca radacinile acestei intariri a monedei nationale sint ascunse in excesul de valuta care a intrat in tara.

Fluxurile de bani straini care au intrat in tara sint fie sume trimise de asa-numitii “capsunari”, fie capitaluri speculative, atrase de dobinzile mari ale plasamentelor in lei. Tendinta de intarire a leului s-ar putea pastra, sustin analistii, care avertizeaza insa ca moneda nationala ar putea, intr-o zi, sa cada brusc.

BNR a avertizat, intr-un comunicat in care anunta coborirea dobinzii de referinta cu 0,50 puncte, ca nu-si mai fixeaza o tinta a cursului de schimb si ca-si va limita interventiile in piata monetara. Acest semnal a echivalat cu o relaxare a cursului de schimb, iar leul s-a miscat in piata in functie de cerere si oferta.

“A fost un test al pietei valutare, care a luat de bun anuntul bancii centrale. Cu siguranta a fost un joc speculativ, in care s-a vindut euro masiv la un curs mai mare, moneda europeana s-a ieftinit si ulterior a fost cumparata in cistig”, ne-a declarat analistul financiar Claudiu Cercel. El spune ca in piata monetara s-au facut speculatii puternice.

“Au fost scaderi foarte mari de cotatii in timp foarte scurt, ceea ce nu s-ar fi petrecut daca in joc n-ar fi fost sume foarte mari, deja pregatite”, spune Cercel. El afirma ca exista toate sansele ca tendinta de intarire a leului sa continue un timp, dar ca salturile atit de mari sint greu de atins in viitor.

“BNR lasa leul liber. Pina acum, in Romania s-a tot tinut leul slab. Anuntul de ieri al bancii centrale a fost foarte clar. BNR nu se va mai angaja in interventii pe piata si a lasat sa se inteleaga ca are destula valuta in rezerva si nu mai cheltuieste bani sa cumpere dolari sau euro. Sigur ca BNR si-a fixat, asa, un fel de tunel prin care leul trebuie sa se miste.

Pentru moment, leul se afla in tunel, presupun”, a spus Bogdan Baltazar, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Fuga dupa dobinzi pe lei

Cauza intaririi leului sta in excesul de valuta care intra in tara. “Romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara aproximativ doua miliarde de euro, pe de o parte. Pe de alta parte, intra capitaluri puse pe speculatii in piata bancara romaneasca, pentru a cistiga bani.

Pe de o parte, avem un leu puternic, care se apreciaza, cum se spune, pe de alta parte, daca plasam leii in depozite bancare, cistigam dobinzi de 15% pina la 17%. E o afacere splendida pentru capitaluri speculative. Transformi valuta in lei si o plasezi cu 15% dobinda. Acesti bani calzi au insa un risc, fug rapid din tara, si atunci cade leul”, a explicat Baltazar.

El spune ca tendinta de intarire a leului s-ar putea mentine in viitorul apropiat.

“Daca se umfla gogoasa, leul cade”

“Sint mai multi bani straini in piata care alearga dupa lei, si valoarea leului se intareste. Sa nu ne extaziem in fata acestui fenomen. Pe termen scurt, omul obisnuit cistiga pentru ca s-ar putea ca, de Craciun, daca tendinta se mentine, sa-si cumpere un televizor ieftinit. Asta pentru ca importurile sint mai ieftine acum. Pentru export va fi mai complicat, si asta costa pe termen lung.

Nu vom fi competitivi pe piata internationala si vom plati asta cu somaj”, avertizeaza analistul economic Matei Paun. El adauga faptul ca s-ar putea sa ne bucuram de intarirea leului pina la finalul acestui an, dar exista riscul unei caderi bruste a monedei nationale. “Fara crestere de productivitate, leul s-ar putea sa se supraaprecieze.

In orice moment de criza insa s-ar putea deprecia brusc”, spune Paun. Si el considera ca o parte din banii care “tin leul tare” sint speculativi, sositi in Romania pentru a profita de dobinzile mari din piata bancara. “Banii astia pleaca, daca gogoasa se umfla, intr-o singura zi. S-au intimplat asemenea fenomene si in Polonia sau in Ungaria”, spune Paun.