Decizia Regiei Padurilor de a creste pretul cu pina la 20% va afecta producatorii de mobila si hirtie

In scurt timp, mobila, hirtia si lemnul pentru foc vor costa mai mult cu 5%-20%, dupa ce Regia Nationala a Padurilor (RNP) a hotarit sa creasca pretul mediu la masa lemnoasa cu 20%. Asociatiile patronale din industria de profil sustin ca decizia Regiei este nejustificata si ii va determina sa recurga la concedieri masive.

In plus, vor pierde importante piete externe pe care le-au cistigat de-a lungul anilor. Producatorii de mobila spun ca, oricum, la ora actuala preturile sint foarte mari comparativ cu puterea de cumparare a populatiei, iar o noua scumpire ii va impinge spre faliment.

Din datele furnizate de patru organizatii (Asociatia Forestierilor din Romania, Asociatia Producatorilor de Stratificate din Lemn din Romania, Asociatia Producatorilor de Mobila si Patronatul din Industria de Celuloza si Hirtie) rezulta ca bustenii pentru industrializare se vor scumpi cu 10%, lemnul pentru celuloza cu 15%-20%, lemnul pentru PAL si PFL cu 15%-20%, lemnul de foc pentru populatie

cu 15%-20%, lemnul pentru usi si ferestre cu 5%-10%, parchetul cu 5%-10%, iar cheresteaua cu 10%-15%.

Faptul ca romanilor le va fi din ce in ce mai greu sa-si cumpere mobila nu reprezinta singura problema. Atit producatorii de mobila, cit si cei din industria de celuloza si hirtie, stratificate din lemn si forestierii afirma ca vor fi nevoiti sa concedieze mare parte din personal pentru a acoperi intr-o oarecare masura costurile.

Daniel Egri, director general al societatii Mobex Tirgu-Mures, declara ca scumpirea lemnului va provoca un soc in rindul producatorilor de mobila. “Nu exista produs mobilier care sa nu fie afectat de aceasta scumpire, iar pe plan extern nu te poti prezenta cu scumpiri in fiecare luna. Pe piata europeana, singurele scumpiri acceptate sint de 2%, adica indicele de inflatie din tarile respective.

Deja, in ultimii trei ani, vinzarile pe pietele europene au scazut cu 3%”, a precizat ieri Daniel Egri.

Pe linga pretul mare al lemnului, producatorii din industria de celuloza si hirtie se confrunta si cu lipsa materiei prime. Constantin Chiriac, presedintele patronatului din domeniu, a mentionat ieri ca, din aceasta cauza, in prezent doua din cele cinci societati producatoare de celuloza sint oprite.

Scumpirea cu 20% a lemnului ar avea efecte asupra hirtiei de ziar si a celei pentru carte scolara. Aceasta este a doua crestere aplicata de RNP, in luna februarie aceasta majorind preturile cu 54%. Recenta scumpire cu 20a vine dupa ce in vara, Kronospan, cel mai important producator de materie prima pentru mobilier, a scumpit PAL-ul brut si pe cel melaminat cu 40%. In Romania sint aproximativ 2.

000 de societati producatoare de mobila care au in total 180.000 de angajati. Presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Aurel Rizea, declara ca industria lemnului este una dintre cele mai profitabile, cu o contributie de 1,5 miliarde lei la balanta comerciala a Romaniei.

“Pentru ca pe 20 noiembrie incepe licitatia la lemn, organizatiile profesionale cer renuntarea in timp cit mai scurt la decizia de majorare a pretului mediu cu 20% si pronuntarea Consiliului Concurentei cu privire la scumpirea cu 40% a preturilor de catre societatea Kronospan.