Aproximativ 50 de scoli din Transnistria, in care elevii studiaza in baza grafiei chirilice, ar dori sa treaca la sistemul de invatamant in limba romana, a anuntat, marti, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, citat de BASA-press.

Presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a declarat ca, pe parcursul ultimilor 11 ani, a fost contactat de profesorii si parintii copiilor care invata in aceste scoli. "Ei ne-au rugat sa intervenim pe langa organismele internationale, pentru a-i ajuta sa treaca la sistemul de invatamant in limba romana.

Ei inteleg foarte bine ca studiile in asa-zisa limba moldoveneasca, in baza grafiei chirilice, dupa programe sovietice, sunt lipsite de orice perspectiva. Daca vor urma aceasta cale, copiii lor nu isi vor mai putea continua studiile, deoarece nicaieri in lume nu exista institutii de invatamant superior in limba moldoveneasca", a precizat Uratu.

El a subliniat ca profesorii de la aceste scoli le predau ilegal copiilor materia in limba romana, in baza grafiei latine, dupa manuale editate de Chisinau. "Ei trec insa la manualele in chirilica si la programele autorizate de Tiraspol, de fiecare data cand sunt vizitati de inspectorii transnistreni", a adaugat presedintele Comitetului Helsinki.

Potrivit Ministerului moldovean al Educatiei, in Transnistria functioneaza 48 de scoli moldovenesti cu predare in baza grafiei chirilice.