Doi inspectori vamali au fost dati afara deoarece au controlat un camion “protejat” de sefi

Doi fosti inspectori Vamali din Directia Vamala Bucuresti se lupta de doi ani sa demonstreze ca au fost eliminati din sistem pentru ca si-au facut datoria: au controlat un camion ce transporta marfuri la preturi subevaluate, deranjindu-si, astfel, sefii.

Deoarece si-au epuizat caile de atac in justitia din Romania, ei s-au adresat organismelor pentru drepturile omului si instantelor internationale. Pe ultima suta de metri, ministrul Ionel Blanculescu a scos dosarul de la “naftalina”, mimind ca incearca rezolvarea cazului.

Cu doi ani in urma, doi inspectori vamali bucuresteni, aflati in control la vama Ostrov, au fost dati afara din serviciu pe motiv ca s-ar fi apucat sa controleze un camion cu marfa din Turcia fara a avea ordin scris.

Decizia conducerii Directiei Vamale Bucuresti a aparut de la inceput cusuta cu ata alba: inspectorii tocmai descoperisera o posibila evaziune fiscala la verificarea actelor unui camion ce transporta marfuri mult subevaluate pentru firma Melapi General Grup.

Din actele vamale (pe baza carora se calculeaza taxele ce trebuie platite statului roman) reiesea ca respectivul camion transporta marfuri in valoare totala de doar 3.897 euro. Spre exemplu, o pereche de blugi costa 0,15 euro (aproape 5.000 lei), o haina din piele - 12 euro (480 mii lei), o pereche de pantofi - 0,25 euro, una de pantaloni pentru copii, 0,05 euro etc.

Afacerea mirosea asadar de la o posta a evaziune fiscala.

Melapi a trecut prin aceeasi vama Ostrov si alte transporturi de valoare declarata aproape identica (3.800-3.900 euro), desi marfurile erau diferite. Practic, orice om de buna credinta care ar vedea actele prezentate la intrarea in tara de firma Melapi ar ajunge la concluzia ca preturile sint facute din condei si nu au nici o legatura cu marfa din camioane.

Ulterior, un alt eveniment avea sa arunce suspiciuni asupra corectitudinii acestui importator: intr-un transport de textile al firmei Melapi General Grup vamesii bulgari au descoperit 74 de kilograme de heroina.

“Am primit un telefon de la directorul regionalei”

In timp ce rasfoiau actele prezentate de soferul camionului, Andreescu si Demetrian au fost sunati de directorul Adrian Bogdan, care le-a spus sa lase totul balta si sa se intoarca de indata la Bucuresti. “A inceput sa urle la noi, ca cine ne-a trimis la Ostrov, ce cautam acolo. I-am zis ca seful de serviciu ne-a spus sa mergem la acest punct vamal.

E drept ca nu aveam ordin de serviciu pentru aceasta actiune, dar era sfirsit de saptamina si, potrivit legii, putem pleca la astfel de actiuni si fara act scris, doar pe baza ordinului verbal al sefului direct.

Sint convins ca am fost dati afara deoarece am descoperit firme care s-au sustras de la plata datoriilor vamale si, foarte probabil, se ocupau cu traficul de droguri”, sustine Cristian Andreescu, fost inspector la compartimentul Antidrog din Directia Vamala Bucuresti.

Revoltati de ce li s-a intimplat, Andreescu si Demetrian au inceput sa stringa dovezi pentru a demonstra faptul ca au fost “lucrati” si redusi la tacere tocmai fiindca, intimplator, au descoperit o retea de tip mafiot din care ei acuza ca ar fi facut parte inclusiv directorul de atunci al Regionalei Vamale Bucuresti, Adrian Bogdan.

Bogdan a fost unul dintre oamenii de mare incredere ai lui Dinu Gheorghe, zis Vama, in mandatul acestuia de sef al Directiei Generale a Vamilor. O data cu debarcarea lui Dinu Vama, Bogdan a fost schimbat, fiind numit, ulterior, inspector in Autoritatea Vamala Romana.

"De unde stiti ca blugii astia nu sint pantaloni scurti?"

Punctul de vedere al fostului director al Regionalei Vamale Bucuresti, Adrian Bogdan, este, evident, cu totul altul decit al fostilor sai subordonati:

De ce v-ati sunat subalternii in timp ce verificau actele firmei Melapi?

I-am intrebat cine i-a trimis acolo simbata, in afara orelor de program, cu masina de serviciu. I-am chemat la mine in birou, impreuna cu seful de serviciu. Acesta nu a recunoscut ca i-a trimis la Ostrov.

In aceste conditii, i-ati dat afara direct, fara sa ascultati si ce anume spuneau despre facturile subevaluate?

In primul rind nu i-am dat eu afara. Am prezentat cazul Corpului de Control care a decis desfacerea contractului lor de munca. In al doilea rind, tot ce spuneti acum despre facturi si alte chestii nu am aflat decit ulterior. Eu nu i-am oprit sa-si faca treaba. Oricum camionul ajungea la Biroul Vamal Gara de Nord, si acolo se facea o verificare conform procedurii.

Sa zicem ca nu ati stiut de valoarea facturilor. Am niste copii la mine. Dupa ce va uitati la preturi, ati putea sa-mi spuneti daca ati fi acum in vama si ar veni un camion plin cu marfa si soferul v-ar arata aceste facturi, cum ati proceda?

Nu stiu, e o procedura, trebuie o analiza aici. Spuneti ca facturile sint subevaluate. De unde stiti? De unde stiti ca blugii astia nu sint second-hand, rupti sau expirati? Sau poate sint pantaloni scurti!

Nu stiu, dar bunul-simt imi spune ca o pereche de blugi nu poate costa 5 mii de lei...

Asa, poate ca o constatare de bun-simt. Ca sa spui ca facturile sint subevaluate, trebuie sa ai probe.

Stiti ca un transport pentru firma Melapi a fost prins cu droguri de vamesii bulgari?

Nu. Nici nu stiam despre ce firma e vorba.

Aveti o avere de invidiat (trei conturi bancare de 219.000 de euro, 15.560 de dolari, respectiv 685 de milioane de lei - n.r.) pentru un functionar vamal. Vorbesc de cea trecuta in declaratia de avere...

Banii provin din vinzarea unei case si a unei masini. Casa o aveam dinainte de a fi director.

Transparency: “Vama, stat in stat”

Cazul a fost monitorizat si de organizatia Transparency International Romania. “Am sesizat Autoritatea Nationala de Control, au trecut 6 luni si nu am primit nici un raspuns de la ANC.

Am ajuns insa sa cred ca ANC are o problema in ceea ce priveste relatia de colaborare cu Autoritatea vamala, care isi permite sa se comporte, in anumite cazuri, ca stat in stat”, a declarat Victor Alistar, consilier la Transparency International Romania.

Melapi General Grup n-a patit nimic

Praful si pulberea s-au ales de toate incercarile fostilor vamesi Andreescu si Demetrian de a incerca sa demonstreze ca au fost dati afara prin “lucratura” retelei de tip mafiot pe care o descoperisera. Am solicitat Autoritatii Vamale Romane sa ne spuna daca activitatea de import-export a firmei Melapi General Grup a fost verificata in ultimii ani.

Potrivit purtatorului cuvint al ANV, Diana Stoica, societatea Melapi nu mai desfasoara operatiuni de import-export din februarie 2003. In 2004, Vama a facut un control la firma dar nu a descoperit nici o neregula.

"Pui acolo cu pasaportul 100-150 de parai"

In vama Ostrov, vamuirea se face, in continuare, cu “aranjamente”, de parca scandalul Andreescu-Demetrian nici n-ar fi existat. Am discutat cu soferii, pretextind ca sintem angajatii unei firme de import-export si asteptam un camion de textile din Turcia. Am intrebat care este “procedura” pe care trebuie sa o urmeze soferii ca sa treaca fara greutati prin vama.

Am aflat astfel ca trebuie sa ai “aranjamentul facut”, atit cu vamesii romani, cit si cu cei bulgari.

Asteptam un camion care vine cu textile din Turcia. Oare il tin mult in vama?

Daca li se pune pata la bulgari, si-l baga prin tunel, mai aveti de asteptat. Bulgarii au aparat “de citit”, vad daca ai droguri in marfa.

Romanii nu au aparat?

Nu.

Bine, noi avem alta problema. Avem facturi mici pe marfa. Stiti cum... Blugi cu 10 centi, prosoape... Mi-e frica sa nu se uite vamesii prin acte. Oricum, i-am spus soferului sa aiba 100 de dolari pregatiti, pentru vamesii romani...

Nu stiu daca ii ajung. Trebuie sa vorbiti cu astia care trec de doua ori pe saptamina prin vama. E unul cu Mercedes, “Soni” ii zice. Merge la Bucuresti. Astia au aranjamentul facut, vorbiti cu ei sa vedeti ce si cum!

Dar dumneavoastra cum faceti?

Eu duc materiale de constructie in Bulgaria, nu am probleme. Da’ mi-a spus un coleg cind treci cu gol incolo, tre’ sa ai doua cartoane de Marlboro. Arunca la vamesii bulgari cite doua pachete. Nu mai intreaba astia nici de cartea verde, nici de nimic! La intoarcere, pui acolo cu pasaportul 100-150 de parai, asta e viata!

Vamesii romani se uita la facturi? Se uita sa vada preturile?

Nu-i intereseaza preturile din facturi...”.

Pagubasul, la inchisoare!

In ultimul moment am primit la redactie un comunicat al Autoritatii Nationale de Control care sporeste si mai mult confuzia in acest caz. Institutia condusa de Ionel Blanculescu considera ca unul dintre cei doi vamesi, Corneliu Demetrian, nu a fost dat afara din serviciu in mod justificat, motiv pentru care vama ar trebui sa-l reangajeze.

Fostul director al vamii Bucuresti, Adrian Bogdan, va fi dat pe mina procurorilor pentru abuz in serviciu, complicitate la evaziune fiscala si omisiunea sesizarii organelor judiciare. Si seful acestuia de la vremea respectiva, celebrul Dinu “Vama”, va avea probleme cu Parchetul, pentru omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Daca in cazul celor trei deciziile luate sint oarecum firesti, in ceea ce-l priveste pe Cristian Andreescu, al doilea vames, avem de-a face cu o lovitura de teatru. Fostul inspector va da si el cu subsemnatul in fata anchetatorilor pentru “luare de mita”, pe motiv ca patronul Melapi, Valentin Olteanu, ar fi declarat ca Andreescu i-a cerut “foloase necuvenite”.