In cadrul celei de-a 17-a editii a IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), care se va desfasura la finalul lunii noiembrie, filmul "Marele Jaf Comunist", documentarul regizat de Alexandru Solomon, se va afla in competitia principala, concurand cu alte 20 de documentare din 12 tari pentru premiul VPRO Joris Ivens, in valoare de 12.500 de euro.

Filmul, coproductie intre Libra Film (Romania) - Les Films D’Ici (Franta) si co-finantat de CNC, BBC, ZDF/ARTE, France 2, CNC Franta si Eurimages, reconstituie jaful BNR din 1959 atunci cand sase fosti membri de prim-rang ai partidului, cunoscuti si sub numele de "banda lui Ioanid" au furat 1,6 milioane lei, echivalentul a 250.000 $ din epoca.

Dupa ce au fost prinsi de Securitate, reconstituirea jafului si procesul-spectacol au fost filmate in 1960, iar inainte ca filmul "Reconstituirea" sa ruleze, 5 din cei 6 invinuiti au fost condamnati la moarte si executati.

Regizorului Alexandru Solomon (cineast distins cu peste 13 premii nationale si internationale intre care si Premiul Special al UCIN 2002) i s-au alaturat la acest film operatorul Constantin Chelba si producatorul Tudor Giurgiu.

In conditiile in care in Romania filmul documentar este un gen tot mai marginalizat, intre cele 250 de documentare prezentate la IDFA, Romania va mai fi reprezentata pe langa "Marele Jaf Comunist" si de alte doua documentare: "Blestemul ariciului", regia Dumitru Budrala (in cadrul aceleiasi sectiuni competitive de lung- metraj "Joris Ivens Competition") si "Decreteii", regia Florin Iepan

(in cadrul sectiunii competitive de scurtmetraj "Silver Wolf Competition").

Marele Jaf are o durata de 75 de minute si se va difuza in data de 9 ianuarie 2005 pe canalul european ARTE, iar apoi va fi prezentat si in cinematografele din Romania. Filmul s-a numarat printre proiectele neselectionate initial in urma concursului organizat de catre CNC in 2003, primind finantare doar in urma contestatiei depuse si a interventiei presedintelui CNC.