Biserica Ortodoxa Romana este dispusa sa renunte la sintagma "Biserica Nationala" si la prevederea potrivit careia pentru crearea unui nou cult este nevoie de 0,5% din populatie, numai ca proiectul legii cultelor si libertatilor religioase sa fie adoptat de actualul Legislativ.

Aceasta afirmatie a fost facuta publica de catre IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, ea venind ca o concluzie la dezbaterile care au avut loc in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod din ultimele doua zile. "Poiectul legii cultelor a fost blocat la Parlament, din cate stiu eu, din cauza a doua obiectii.

Una este aceea ca BOR pretinde sa fie numita in mod oficial Biserica Nationala, ceea ce ar insemna, dupa acei critici, castigarea anumitor prerogative si beneficii. Pe de alta parte, exista o alta prevedere contestata, care stipula ca un cult religios nou nu poate sa fie infiintat si recunoscut de catre stat decat daca intruneste un procent de 0,5% din totalul populatiei.

Prin Hotararea Sfantului Sinod al BOR, cerem autoritatilor sa puna pe rol reactivarea acestei legi. Suntem dispusi sa renuntam la sintagma Biserica Nationala si la acel procent de 0,5%, numai ca sa fie promulgata respectiva lege", a anuntat IPS Bartolomeu Anania.