Punerea in circulatie a leului greu va bulversa comertul autohton, deoarece toate aparatele de marcat fiscale vor trebui resetate pentru a putea contabiliza cifre cu zecimale.

Potrivit specialistilor, pana la 40% din casele de marcat avizate pentru a fi comercializate pe piata romaneasca vor trebui reprogramate de catre specialistii firmelor care le-au comercializat, celelalte putand fi resetate chiar de vanzatorii din magazine, conform ghidului de utilizare. Trecerea la noile programe va trebui realizata chiar pe 1 iulie.

In cazul in care va fi efectuata mai devreme, comerciantii vor fi nevoiti sa-si intrerupa activitatea pana pe 1 iulie.

Casele de marcat vor fi resetate

"De la 1 iulie 2005, toate casele de marcat vor lucra cu leul greu, adica cu zecimale", ne-a declarat reprezentantul Institutului de Tehnica de Calcul, care avizeaza aparatele de marcat fiscale comercializate pe piata autohtona, Elena Herisanu.

In cazul a aproape 20% din totalul caselor de marcat existente pe piata autohtona, trebuie ca soft-ul existent sa fie reprogramat pentru a putea lucra cu zecimale, apreciaza Herisanu.

In cazul caselor fiscale al caror program nu permite lucrul cu zecimale, firmele care le-au vandut comerciantilor vor trebui sa obtina de la Institutul de Tehnica de Calcul o suplimentare de aviz, ceea ce inseamna, practic, inca o avizare. Totodata, acestia vor trebui sa realizeze alte soft-uri pentru casele de marcat care vor trebui instalate.

Din totalul avizelor tehnice acordate, numai 60-70% din aparatele de marcat fiscale au un soft care permite si contabilizarea cifrelor cu zecimale.

1 iulie 2005, joie neagra pentru comert

Trecerea la programele cu zecimale va trebui realizata chiar pe 1 iulie 2005. Schimbarea nu poate fi efectuata cu o zi mai devreme decat in cazul in care nu mai este desfasurata nici o activitate economica. Chiar daca programele care permit si contabilitatea cu zecimale vor fi instalate mai devreme, modificarea de program va trebui efectuata in jurul zilei de 1 iulie.

In cazul in care distribuitorii de aparate de marcat fiscale nu accepta ca trecerea de pe vechiul program pe noul program sa fie realizata chiar de cei care vand produse sau servicii, comerciantii vor trebui sa astepte aparitia celor care asigura service-ul dispozitivelor.

Potrivit comerciantilor, personalul care asigura service-ul aparatelor de marcat fiscale raspunde la cereri in aproximativ o zi dupa solicitare. Avand in vedere ca pe 30 iunie si 1 iulie numarul solicitarilor va fi enorm, perioada de timp in care service-urile vor putea raspunde cererilor va fi considerabil mai mare.

Noile soft-uri, cosmarul comerciantilor

Unele dintre noile programe ar putea sa nu permita lucrul cu memoria fiscala existenta, potrivit afirmatiilor oficialului ITC.

In acest caz, comerciantii vor trebui sa faca o serie de drumuri pe la institutiile competente pentru a declara informatiile stocate in memoria fiscala a aparatelor.

MFP si BNR: «No comment»

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice nu au dorit sa faca comentarii referitoare la modul in care va fi introdus leul greu, apreciind ca aceasta problema tine de Banca Nationala a Romaniei. Oficialii acestei institutii s-au scuzat, la randul lor, ca nu pot face comentarii dintr-o serie de motive. "Despre denominare va vorbi guvernatorul (n.

n: Mugur Isarescu) pe 17 noiembrie", au afirmat acestia.

Costuri mari pentru distribuitori

Importatorii si distribuitorii de aparate de marcat fiscale vor trebui sa obtina un supliment de aviz tehnic pentru dispozitivele care nu pot lucra cu zecimala, ceea ce inseamna, practic, obtinerea unui nou aviz. Eliberarea unui aviz costa chiar 600 de euro in cazul unei case de marcat fiscale, iar in cazul unui POS suma se ridica la 1.000 euro.