Cel putin opt state americane din 11 au votat impotriva mariajelor homosexuale, aproband, astfel, un amendament la Constitutie care defineste casatoria drept "o uniune intre barbat si femeie", informeaza Jennie Drage Bowser, expert al National Conference of State Legislatures (NCSL), asociatie care monitorizeaza rezultatele scrutinului organizat pe aceasta tema.

Amendamentul a fost aprobat in Arkansas, Georgia, Kentrucky, Michigan, Mississippi, North Dakota, Ohio si Oklahoma. Pana aseara, rezultatele din Oregon, Montana si Utah nu erau cunoscute.

Din tabara adversa, David Buckel, membru al asociatiei Lambda legal, care sustine interesele comunitatii homosexualilor si care s-a opus ferm acestui amendament, a declarat: "Am pierdut o batalie, dar am inceput sa castigam razboiul. Majoritatea acestor state au inscris deja incriminarea in legislatie, iar acum a facut acest lucru si in cadrul Constitutiei", a subliniat Buckel.

Suprapusa alegerilor, consultarea publica referitoare la casatoriile homosexuale, prezentata in diverse forme, a suscitat foarte multe comentarii, fiind o problema atat pentru echipa republicanilor, cat si pentru cea a democratilor.

Modul in care a fost formulat amendamentul privind interzicerea casatoriilor homosexuale ar putea face imposibila incheierea de asigurari de sanatate sau sociale de catre cuplurile si partenerii necasatoriti.

Initiativa amendamentului a revenit unei minoritati de militanti religiosi, profund alarmati de decizia emisa de Curtea Suprema din Massachusetts, in noiembrie 2003, prin care erau recunoscute casatoriile intre persoane de acelasi sex.

In statul Michigan, Biserica Catolica a condus campania de sustinere a amendamentului, distribuind casete video si mii de brosuri in care este reamintita pozitia stricta a Vaticanului fata de casatoriile homosexuale.

Totusi, Consiliul comunitatii evreiesti din Detroit si episcopii a patru dioceze din Michigan au cerut respingerea amendamentului, facand campanie comuna cu sindicatul AFL-CIO, din acest stat.