Victoria lui George Bush a pus capat oricaror neintelegeri. Americanii au vorbit clar. Acum patru ani, ei au schitat un mesaj. De ieri, schita a devenit o fresca uriasa. Triumful Ideii Americane Clasice e complet. Presedintele Bush a primit al doilea mandat. El a cistigat si numaratoarea statelor, si votul popular. Congresul si Senatul au fost incredintate republicanilor.

Tom Daschle, liderul democratilor in Senat, si-a pierdut locul de parlamentar. Florida, statul in care se credea ca electoratul va razbuna balamucul de acum patru ani, l-a votat categoric pe Bush.

In 2000, Bush a cistigat milimetric in alegeri de pace. Marti, Bush a invins - strins, dar indiscutabil - in alegeri de razboi. Intre aceste doua victorii s-a petrecut ceva extraordinar.

Vreme de patru ani, americanii s-au aflat sub bombardament.

Acasa, majoritatea mediilor de informare si multi dintre oamenii luminati ai tarii au incercat sa convinga multimile ca au ales gresit. Ca au adus la putere un presedinte needucat, incapabil si - asta e! - prost. Fiecare cuvint rostit de Bush a fost corectat, fiecare fraza a fost pusa la colectia de ineptii, iar colectia a fost publicata in volum. Si in urmatorul volum, si in urmatorul volum.

Se parea ca nimeni pe lume, in afara de Bush, nu mai are dreptul sa fie prost. Dar asta n-a fost nimic pe linga bombardamentul din exterior. O lume intreaga, condusa arogant de Europa occidentala, a ris de Bush si i-a plins pe americani.

De la Paris la Berlin si de la Bruxelles la Roma, Europa a gasit un nou temei de unitate: America, imperiul incuiat, condus de un fanatic religios, o tara inculta si brutala, in mina unui presedinte mincinos.

Americanilor le-a trebuit doar o zi sa raspunda anilor de insulte si negatii. Aceasta zi a fost 2 noiembrie si s-a petrecut la urna de vot. In loc sa sovaie, americanii au intarit. In loc sa retraga, au repetat.

Surzenie totala? Nesimtire istorica? Multi se vor grabi sa conchida ca americanii sint, intr-adevar, un trib mare si singur, o colonie de extraterestri care numara bani, fura petrol si tac daca vine vorba de Gioconda in loc de Coca-Cola.

Cine crede asta si dupa al doilea mare mesaj electoral american pierde o lectie rara in vremurile noastre indragostite de compromis si relativ. Ripostind cu o portie dubla de Bush, americanii n-au vrut sa faca in ciuda, sa fie pe dos sau obraznici. Nimeni nu sta ore in sir la coada in fata sectiei de votare pentru a fi MacGica contra. Americanii au facut altceva.

Au repetat ca nu isi schimba liderii in vreme de razboi. Au trimis vorba ca tot ce e de indreptat dupa 11 septembrie va fi indreptat. Mai bine sau mai rau, mai repede sau mai incet, dar indreptat. Americanii au dovedit ca n-au pierdut inca instinctul de autonomie si cultul valorilor clare.

Cu acestea au construit cel mai vechi stat modern si democrat al lumii si n-au nici un motiv sa se lepede de el. Daca prin alte parti a trecut moda politicii dintr-o bucata, asta chiar nu-i intereseaza. Mesajul american e puternic si neobisnuit. Vocea Americii nu mai trebuie bruiata, ci ascultata cu luare-aminte. A meritat si in vremurile vechi, merita si acum.