Viictorie istorica, Romania are economie de piata functionala. Verdictul Comisiei Europene a fost tot atat de neasteptat precum aparitia soarelui pe cer dimineata de vara secetoasa. Populatia are insa alte referinte si astepari fata de raportorii de la Bruxelles.

Un recent sondaj relava ca mai mult dintre jumatate dintre tineri si-au pierdut relfexele mioritice si nu mai au de gand sa astepte binefacerile multpromisului confort “octidental”. Numarul celor ce se gandesc sa se mute din satul de bastina la oras, pentru a avea mai multe sanse de afirmare, este de doua ori mai mic decat al celor care au tintit granita ca solutie la problema lor existentiala.

In timp ce guvernatii se straduiesc sa eteranalizeze succesul din acest inceput de toamna sufletele din parohia de partid si de stat nu stiu cum sa isI ia zborul mai repede. Exodul care se pregateste la adapostul aderarii este anticpat si in previziunile “defetiste” ale statisticienilor.

Daca anticiparile se vor confirma, doar 15 milioane de locuitori de cetatenie romana vor mai putea fi numarati in Romania anului 2010.

Fenomenul este sesizabil inca de acum. Nu trebuie sa fii sociolog pentru a constata realitatea. Este suficient sa traversezi, acum, dupa perioada de concedii, satele pustii din Moldova. Viata animata de peste vara a disparut ca prin farmec, o data cu ultimii patru tineri inghesuiti int-o masina cu numar de Italia. Se confirma spusele lui Delavrancea, atribuite de scriitor lui Stefan Cel Mare.

Moldova este astazi a copiilor copiilor (plecatI la munca pe santierele din Italia si Spania). Au mai ramas doar buncii si nepotii sa stranga recolta.

Dar nu tebuie sa traversezi tara ca sa constati depopularea. E suficient sa ceri opinia unui constructor. Vei afla ca mana de lucru din acest sector este mai greu de gasit decat untul pe vremea lui Ceausescu. Regula este stiuta; oamenii vin se califica la locul de munca si apoi pleaca. Firmele de constructii isi pun serios problema “importului” pentru acoperirea deficitului.

Cei plecati in ultimii ani la munca in Europa nu ingroasa semnificativ emigratia romaneasca post decembrista. Acesta se regaseste in special peste Ocean, in America sau Canada. Mare parte din mucitorii din Occident va reveni la un moment dat in tara dar nu ca sa isi mai rupa spatele pe saniter. Vor contribui la modernizarea zonei rurale. Teoretic nu ar trebui sa fie nici un pericol.

Practic, populatia tarii nu se va diminua pana intr-atat de mult incat sa fie periclitat fondul de pensii de stat. Perspectiva depopularii se mentine insa. Exodul fortei de munca specializata acum se pregateste. Este transa ce cuprinde pe cei care nu s-au incumetat sa treaca granita mimand o vizita turistica in speranta de a se alege cu un drept temporar de munca.

Aderarea la UE le va oferi inginerilor, informaticienilor, doctorilor , profesorilor, posibilitatea sa lucreze si sa locuiasca oriunde in Europa. Aceasta este categoria de emigrantI pentru care timpul nu mai are rabdare sa astepte roadele economiei de piata functionale.