Coalitia pentru un Parlament Curat a finalizat ieri listele “negre” intocmite ca urmare a monitorizarii imaginii publice a candidatilor la parlament din toate partidele politice.

Dupa aproximativ o luna de ragaz, in care formatiunile politice au avut timp sa-si curete listele de persoane controversate, bilantul Coalitiei arata ca Uniunea Nationala PSD+PUR conduce in topul partidelor care au ramas cu oameni patati pe liste, numarul acestora ridicindu-se la 95. Alianta D.A.

PNL-PD a pastrat pe listele parlamentare 9 persoane (4 pedisti si 5 penelisti) considerate de reprezentantii societatii civile ca neraspunzind criteriilor de integritate morala, PRM-ul a pastrat 46 de candidati, iar UDMR - 3.

“Consideram ca listele cele mai curate le are PD-ul, Traian Basescu fiind singurul lider politic model care s-a expus integral campaniei noastre”, a mentionat Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Romane, una dintre organizatiile civice care au participat la acest proiect. “La PSD nu s-a intimplat mare lucru.

Adrian Nastase nu a avut forta si curajul de a face schimbari majore pe liste astfel incit mica remaniere de imagine a PSD-ului sa devina o remaniere de substanta”, a completat Mungiu Pippidi.

Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, a precizat ca voluntarii de la Alianta Civica si Liga Studentilor vor distribui aproximativ doua milioane de fluturasi si buletine cuprinzind numele candidatilor la parlament care nu corespund criteriilor Coalitiei.

“Ne vom concentra mai ales pe mediul rural, unde informatia ajunge mai greu, iar materialele vor fi distribuite pe judete, fiecare avind candidatii lui”, a anuntat Pirvulescu. Alina Mungiu Pippidi a pus la dispozitia tuturor celor care doresc sa distribuie listele negre site-ul de pe care acestia isi pot printa fluturasii sau buletinele judetene intocmite de organizatie - http//contracoruptie.

ong.

ro. Redam alaturat caracterizarile unor candidati asa cum au fost intocmite de reprezentantii Coalitiei.

Uniunea PSD+PUR

• Ion Iliescu “a fost presedintele Romaniei timp de zece ani. Incepind cu 1994, el s-a pronuntat raspicat in mod public impotriva restituirii de catre instantele de judecata a imobilelelor nationalizate catre fostii proprietari. (...) Fostii proprietari au cistigat ulterior la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg aceste procese.

Statul roman suporta de la buget, deci din taxele platite de contribuabili, costul acestor erori judiciare care au urmat indicatiilor politice ale presedintelui Iliescu. La aceasta ora, totalul despagubirilor catre fostii proprietari a ajuns la aproximativ patru milioane de euro, si alte procese mai sint pe rol”.

• Dan Voiculescu (presedintele PUR) “este posesorul uneia dintre marile averi de dupa Revolutie. Voiculescu a lucrat inainte de 1989 in comertul exterior in relatie cu firma Crescent din Cipru, care facea afaceri cu intreprinderile romanesti de export-import controlate de Securitate. Ulterior, prin intermediul firmei Grivco, Dan Voiculescu a ajuns actionar la Crescent.

Acest fapt a alimentat speculatii in presa romana si internationala in legatura cu sursa averii sale. Unele din afacerile sale de dupa 1990 a fost semnalata in presa ca defavorizind companii de stat. (...) Averea sa, estimata de revista “Capital” (Top 300) la 250-260 milioane de dolari, figureaza actualmente pe numele celor doua fiice ale sale - Camelia si Corina Voiculescu.

Ea include un trust media - Antena 1, doua cotidiene, un post de radio - operate de corporatia Intact”.

• Miron Mitrea - “fost lider sindical, ministrul transporturilor. Presa a relatat, pe baza de informatii obtinute prin Legea liberului acces la informatii, ca ministerul sau a repartizat fonduri publice disproportionat de mari in judetele dominate de PSD, ca Vrancea, Bacau si Constanta, incalcind procedura legala de distribuire a fondurilor de infrastructura pentru judete.

Presa a mai relatat ca diverse regii din subordinea ministerului sau, care desfasoara activitati de monopol, deci nu au nici un motiv sa-si faca reclama, au cumparat spatii de publicitate in presa, cheltuind bani publici pentru obtinerea unui regim de favoare.

Cu toate ca sustine in declaratia de avere ca nu este asociat la nici o societate comerciala, averea sa se compune dintr-un apartament si o casa de locuit, care, ambele, au o valoare cumulata de peste 3 miliarde de lei, un autoturism marca Audi A4 din 2001, si conturi in valoare de peste 50.000 de euro”. (Adriana Istodor)

Alianta PNL-PD

• Stelian Dutu (PD) - “In 1992 se inscrie in PD, unde sta pina in 1999, ocupind functia de presedinte al organizatiei PD Constanta si al Consiliului Judetean. In urma unui scandal izbucnit in PD pleaca la PNL, unde nu sta prea mult, migrind spre PUR, ajungind in scurt timp in fruntea organizatiei judetene, apoi revine la PD. Traseist”.

• Paul Pacuraru (PNL) - “senator, este actionar la firma Eurocom, societate mixta romano-franceza, profilata pe copiatoare. In perioada 1997-2000, firma senatorului a recuperat creante de la firme la care Sidex avea datorii, recuperindu-le in natura de la Combinat.

Dupa cum reiese din datele Directiei Generale a Finantelor Publice Galati (DGFP), Eurocom a vindut in perioada 1999-2000 sute de tone de benzen provenit din Sidex. (...) La Galati, afacerea SAFI s-a derulat prin firma Eurocom, desi Paul Pacuraru nu a participat la administrarea fondului”.

Din cele noua nume regasite pe listele Coalitiei mai amintim: Relu Fenechiu (PNL), Viorel Stanca (PD), Valentin Iliescu (PD), Daniel Dragan (PNL).

Listele PRM

• Corneliu Vadim Tudor - “fondator al Partidului Romania Mare si al revistei cu acelasi nume. Vadim Tudor a fost unul dintre cei mai notorii propagandisti ai regimului Ceausescu. El a aparat in scris o serie de acte odioase ale regimului, cum ar fi demolarea Bucurestiului istoric pentru a construi Casa Poporului si bulevardul Victoria Socialismului.

A reclamat la Securitate, si lui Nicolae Ceausescu personal, scriitori si oameni de cultura cu care se afla in conflict. (...) Revista sa a contribuit decisiv la degradarea calitatii dezbaterii publice din Romania dupa 1989 practicind un limbaj agresiv si insultator (...)”.

• Ilie Merce - “a fost colonel de Securitate, fiind implicat in activitati de politie politica. Ilie Merce a fost seful sectorului arta-cultura din cadrul Directiei I a fostei Securitati. A coordonat urmarirea intelectualilor implicati in miscarea “Meditatie Transcendentala”.

In 1983, colonelul Ilie Merce deschide dosarul de urmarire informativa impotriva lui Dumitru Iuga, angajat al TVR, organizator al Miscarii pentru Libertate si Dreptate Sociala din Romania. Ca urmare a dispozitiilor date de Ilie Merce, Dumitru Iuga a fost arestat si condamnat la 12 ani de inchisoare. (...

) Intre anii 1985-1986, Ilie Merce a condus actiunile Securitatii impotriva postului de radio Europa Libera”.

Dintre cei 46 de candidati trecuti de Coalitie pe lista neagra, mai spicuim: Dumitru Dragomir, Nati Meir, George Pruteanu, Gheorghe Buzatu, Dorel Constantin Onaca, Radu Ciuceanu, Daniela Buruiana Aprodu.

Voiculescu ameninta cu tribunalul

Pentru ca a fost inclus pe lista neagra a Coalitiei, Dan Voiculescu a promis sa se razbune, “studiind posibilitatea” de a da in judecata asociatiile nonguvernamentale: “Permiteti-mi sa-mi pun intrebarea in numele caror valori vorbiti cind va erijati in judecator suprem al Romaniei si hotariti cine poate si cine nu poate sa fie pe liste? Studiez posibilitatea ca, in afara delictelor de calomnie

si insulta, sa va actionez in judecata si pentru incalcarea articolelor din Constitutie si din lege care interzic totalitarismul de tip comunist si care asigura functionarea principiilor de drept”.