Colegiul CNSAS a cerut Biroului Electoral Central date suplimentare de identificare a candidatilor la alegerile din noiembrie.Victor Pasca Camenita, purtatorul de cuvant al BEC, a precizat ca aceste date nu pot fi transmise.

"Legea nu a cerut partidelor ca la depunerea listelor sa mentioneze in aceste liste prenumele parintilor", a declarat Camenita pentru BBC, preluat de Rador. El a explicat refuzul membrilor BEC, aratand ca "nu poate fi dat peste cap procesul electoral", dand curs unei solicitari care depaseste "ceea ce legea obliga".

In plus, el s-a declarat nedumerit de faptul ca cererea CNSAS vine de-abia acum, desi "aceste lucruri erau cunoscute si la alegerile locale". "Se pare ca dansii nu au prea demarat verificarile la listele care le-au fost trimise si cauta un pretext pentru a nu face ceea ce legea ii obliga", a spus Camenita.

SOLICITARE. Cu doua zile in urma, Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS, a solicitat BEC o serie de date suplimentare, cum ar fi prenumele mamei, formatiunea care il propune pe candidat si functia pentru care acesta candideaza, date necesare pentru a incepe verificarile privind veridicitatea declaratiei pe propria raspundere de colaborare cu Securitatea ca politie politica.

Totodata, Onisoru a atentionat ca, in caz contrar, listele vor fi returnate, pentru a fi completate, birourilor electorale judetene sau formatiunilor politice.

EFECTE. Potrivit lui Camenita, declaratia unui candidat ca a facut politie politica nu determina inlaturarea sa de pe lista, ci este de natura sa ajute oamenii sa voteze "in cunostinta de cauza".

El a adaugat ca singura sanctiune care poate interveni in legatura cu aceasta declaratie este de natura penala, pentru fals in declaratii, daca CNSAS constata ca o persoana a facut politie politica, dar a declarat, pe proprie raspundere, ca nu a facut acest lucru.