Marius Vizer, un potent om de afaceri austriac de origine romana, a intrat in vizorul PNA, fiind invinuit de coruptie. Vizer, pe langa faptul ca are un pasaport austriac, mai este si presedintele Uniunii Europene de Judo, sponsor si patron al unor cluburi sportive din tara noastra.

De asemenea, afaceristul s-a mai facut cunoscut si prin relatiile sale cu cantareata dintr-o trupa de succes si cu o vedeta TV. Procurorii PNA au ajuns la afacerist anchetand cazul consilierului preaderare de la Finante, Ioan Lascau, arestat recent tot pentru coruptie. Ca si acesta, Marius Vizer este cercetat pentru ca ar fi pretins bani unei persoane in schimbul unor servicii economice.

Anchetatorii au descoperit ca Ioan Lascau nu a lucrat singur pentru a-i asigura afaceristului Mircea Nistreanu, prin traficarea influentei, decontarea preferentiala a unor lucrari efectuate de firma acestuia, in valoare de 185 de miliarde de lei.

Contra sumei de 18 miliarde de lei, alaturi de Ioan Lascau, Marius Vizer si-ar fi traficat influenta pe langa functionari din cadrul a doua ministere pentru a determina solutionarea "rezonabila" si "contra cost" a cererilor omului de afaceri Mircea Nistreanu.

Procurorii PNA au anuntat ieri ca au inceput urmarirea penala impotriva lui Marius Ladislau Vizer, sub acuzatia de trafic de influenta, masura dispusa in lipsa acestuia. Influentul om de afaceri a fost dat in consemn la frontiera de mai bine de o saptamana, in tot acest timp insa el neintrand in Romania pentru a putea fi, astfel, audiat de anchetatori.

Considerand importanta marturia lui, anchetatorii au emis un mandat de aducere pe numele lui Vizer, potrivit Biroului de presa al PNA. Din cauza faptului ca Marius Vizer nu are domiciliul sau resedinta in Romania, procurorii au demarat procedurile de citare internationala cu Austria, punerea in executare urmand sa fie facuta de autoritatile judiciare de la Viena.

Marius Vizer este asociat al mai multor societati care desfasoara activitati comerciale pe teritoriul Romaniei, printre care un joc de bingo organizat de firma sa "Liberty" in parteneriat cu TVR . Omul de afaceri este o persoana cunoscuta in mediile economice, politice si sportive atat din tara, cat si din strainatate.

Se spune chiar ca Vizer, datorita pasiunii comune pentru judo, il cunoaste bine chiar pe Vladimir Putin, presedintele Rusiei.

Anul acesta, in luna mai, Marius Vizer a fost in Romania cu prilejul organizarii la Bucuresti a Campionatului European de Judo, ocazie cu care a declarat ca anul viitor va candida pentru presedintia Federatiei Internationale de Judo, functie care i-ar permite ulterior sa devina membru al Comitetului International Olimpic.

Tot pasiunea pentru judo ar fi cea care l-a apropiat pe Marius Vizer de oradeanul Ioan Lascau. Acesta din urma a lucrat in Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, imediat dupa revolutie, intai ca si comisar al Garzii Financiare, apoi ca director al DGFP Bihor. Coincidenta sau nu, o vreme, Lascau a avut si el o functie oficiala in Federatia Romana de Judo.

Marius Vizer a declarat telefonic, joi, pentru Mediafax ca "nu sunt si nu ma consider vinovat cu nimic si ma voi supune fara obiectie procedurilor demarate impotriva mea, dar o voi face in Austria, tara al carei cetatean sunt si unde libertatea si dreptul la aparare sunt cu adevarat garantate", a declarat telefonic Marius Vizer, aflat in prezent in Austria, precizand ca dosarul "Lascau", in

care este si el incriminat, "va face, sigur, obiectul interesului forurilor internationale".

Vizer, bihorean de origine, a spus ca a luat la cunostinta din presa despre comunicatul PNA, potrivit caruia s-a inceput urmarirea penala impotriva sa, spunand ca acest lucru il lasa "rece si indiferent" si ca "eforturile "vizionare" ale acestei institutii", care a pornit o actiune impotriva sa, vor primi o "reactie pe masura".

"In acest timp, impotriva altora, adevarati monstri ai coruptiei romanesti, cum sunt fratii Micula, implicati in campania electorala de ambele parti ale spectrului politic, nu se ia nici o masura", a spus Vizer, precizand ca dosarul "Lascau" reprezinta "o actiune concertata, ce are in spate interesele grupului fratilor Micula si interesele familiilor si apartinatorilor unor functionari din

PNA, aflati in solda fratilor Micula si care, in numele lor, executa actiuni la comanda.