Un magazin din Hunedoara vinde pantofi printr-un sistem de credite

Un magazin de incaltaminte din Hunedoara are pentru sezonul rece o promotie mai putin obisnuita: pantofi in rate. Patronii au incheiat o conventie de colaborare cu CEC, care a fost de acord sa opereze aceste creditari.

Vinzatoarele spun ca sistemul de rate are succes, dar ca totusi numarul clientilor care platesc pe loc este mai mare decit al celor care fac rate.

Ca la electrocasnice, dobinda anuala 22%

Conditiile de creditare, majoritatea impuse de Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), sint aproximativ aceleasi ca la magazinele care vind produse electrocasnice. Cetatenii care vor incaltaminte in rate apeleaza, de fapt, la un credit pentru nevoi personale a carui dobina anuala este de 22 la suta.

Solicitantul trebuie sa aiba salariul minim pe economie, sa cumpere marfa in valoare de cel putin trei milioane de lei si sa fie de acord cu faptul ca va plati ratele lunare pe durata a cel putin un an.

Patroana magazinului, Doina Retegan, spune ca a recurs si la aceasta forma de vinzare din cauza veniturilor reduse ale hunedorenilor: “Pentru o familie cu un singur salariat, la trei-patru membri in total, vinzarea de incaltaminte in rate este o varianta.

Cine vrea incaltaminte de calitate pentru copii si pentru soti sau sotii si nu are bani sa cumpere pentru toti poate apela la aceasta varianta. Cu putina vointa, intr-o singura zi se pot obtine actele necesare creditului, si a doua zi se elibereaza marfa”, a explicat Doina Retegan. (Ciprian Iancu)

“Parintii nu ne pot cumpara cu banii jos”

Pentru buzunarele hunedorenilor, unde se inregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri de trai din intreaga tara, oferta este bine venita. “Prima clienta care a cumparat in rate a fost o doamna, care spunea ca este divortata, are un salariu mic si nu si-ar permite altfel sa-si ia incaltaminte noua. A cumparat o pereche de cizme din piele, de 1.800.

000, o alta pereche de cizme, din inlocuitor, si o pereche de pantofi. Cu totul, a ajuns la 3.080.000 de lei”, a mentionat una dintre vinzatoare.

Hunedorenii cred ca posibilitatea de a cumpara pantofi in rate este o afacere atit pentru ei, cit si pentru patronul magazinului. “Eu cred ca o sa fiu nevoita sa apelez la rate ca sa-mi iau o pereche de cizme ca lumea. Am doi frati mai mici, iar parintii nu ne pot cumpara tuturor ghete sau cizme cu banii jos.

Asa, cu o rata de trei sau patru sute de mii pe luna, s-a rezolvat problema”, ne-a spus Ramona Vinut.