“Proprietarul unui mare trust mass-media din Romania postdecembrista este suspectat ca s-ar putea implica in jocurile politice pentru a obtine reesalonarea marilor datorii pe care le are firma”. Asa suna rezumata povestea celui mai recent film semnat de regizorul Serban Marinescu.

Desi asemanarea cu personaje reale este izbitoare, atit regizorul, cit si scenaristul peliculei (jurnalistul Bogdan Ficeac) se feresc sa indice persoana care a stat la baza povestii din “Magnatul”, insa recunosc faptul ca filmul “o sa te duca cu gindul catre persoane reale”.

Dorel Visan este “Magnatul” Mircea Morar, proprietarul unui concern care include posturi de radio, de televiziune, ziare centrale si locale. Interpretul rolului principal aduce pe marele ecran o poveste inedita pentru cinematografia romaneasca: istoria intima a unui magnat de presa. “Viata il loveste si pe cel mai puternic om!”, spune regizorul Serban Marinescu. “Nu

m-am gindit la cineva anume, o personalitate din viata publica de la noi pe care sa o recunosti imediat. Totusi sint lucruri pe care, din nefericire, le traim, sint in jurul nostru si e firesc sa ne impregneze fire din adevarurile astea”, spune Marinescu.

La fel ca si in peliculele mai vechi, “Cel mai iubit dintre paminteni” sau “Turnul din Pisa”, Marinescu a adus in fata camerelor de filmat actori cunoscuti: Dorel Visan, Horatiu Malaele, Razvan Vasilescu, Constantin Codrescu si Olga Tudorache, dar si pe neexperimentata Adriana Bahmutan, cunoscuta mai mult pentru scandalurile conjugale cu Silviu Prigoana (o alta aparitie meteorica in peisajul

media romanesc). Adriana Bahmutan, Radu Herjeu apar in roluri de reporteri care se invirt in jurul politicianului de succes.

Filmul va fi lansat luni si ca o aluzie la campania electorala in care ne gasim. Pentru luni a fost deja anuntat “un candidat-surpriza la Presedintia Romaniei: Gheorghe Manasia”. Acesta este numele personajului interpretat de Gheorghe Dinica in filmul lui Marinescu.

“Nu a existat intentia de a portretiza actori (pentru ca “eroi” nu sint) ai scenei publice. Personajele din realitate sint infinit mai complexe decit putem sa le aratam noi in cele doua ore de film. Daca se recunoaste cineva in filmul nostru, este problema lui...

”, ne-a declarat Serban Marinescu, care a afirmat ca ““Magnatul” este un film de actualitate, o privire a generatiei mele asupra lucrurilor care s-au intimplat in acesti ani...”.

Tot punctul de vedere al generatiei care abia apucase sa se maturizeze la revolutie este invocat si de scenaristul filmului, Bogdan Ficeac: “Sper sa fie un manifest al generatiei mele, care a avut o multime de asteptari si cam tot atitea deziluzii”.

Personajul interpretat de Gheorghe Dinica este un politician, lider al Partidului Liber Democrat, partidul de guvernamint care manipuleaza si este manipulat de circumstantele politice. “Chiar si prin numele partidului am vrut sa acoperim un spectru larg, de la stinga la dreapta spectrului politic”, spune Ficeac.

Cind sint intrebati daca povestea din “Magnatul” poate sa fie perceputa drept ceva mai mult decit o aluzie la adresa unui proprietar de trust de presa din Romania, realizatorii filmului se grabesc sa nege. “Personajele si situatiile din film sint fictive si orice asemanare cu realitatea este... intimplatoare”, raspunde Bogdan Ficeac, rizind de cuvintele pe care se aude rostindu-le.

Serban Marinescu este cunoscut pentru doua ecranizari care au provocat discutii: “Cei care platesc cu viata” si “Cel mai iubit dintre paminteni”. Ultima pelicula pe care a lansat-o inaintea “Magnatului” a fost “Turnul din Pisa”, o productie care a dezamagit cea mai mare parte a criticilor de film.

Deocamdata, nu ne putem pronunta cu privire la valoarea filmului “Magnatul”, prima proiectie fiind programata luni dimineata. Ascutim penita pentru cronica!