Legea privind creditul ipotecar va fi modificata pana la sfasitul anul 2005, iar in urma acestei modificari, constructorii vor putea sa se finanteze, in anumite conditii, atat prin contractarea unui credit ipotecar, cat si prin emisiunile de obligatiuni.

"Modificarea va fi facuta pentru a se stabili care sunt creditele ipotecare elibigile pentru emisiunea de obligatiuni ipotecare", a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de Banca Centrala, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.

Tot pentru reglementarea finantarii achizitiei si constructiei de locuinte, BNR va stabili anul viitor procedurile de transformare a societatilor de credit ipotecar in banci specializate pentru acest segment de piata, potrivit afirmatiilor prim-viceguvernatorului. In prezent, pe piata romaneasca functioneaza doua companii ipotecare - Domenia Credit si Imofinance.

De asemenea, datoriile pe care firmele le au catre institutiile de credit vor fi securizate, ceea ce va echivala cu posibilitatea finantatorilor de a-si recupera banii inainte de scadenta. Mai precis, acestia vor putea vinde aceste creante pe piata secundara.

Pierderile bancilor, nesemnificative

La finele acestui an, ponderea creditului neguvernamental va ajunge la 19% din PIB, cu trei puncte procentuale mai mult decat la sfarsitul anului 2003, a apreciat Florin Georgescu.

Potrivit declaratiilor sale, ponderea finantarilor incadrate in categoria "indoielnice si pierderi" se plaseaza la 3,6% din total, cifra aprecianta ca fiind mica.

Imprumuturile restante si in litigiu reprezinta doar 0,86% din totalul creditelor, cele contractate de populatie reprezentand 0,64%.

Finantari mari din afara tarii

Imprumuturile si depozitele atrase de bancile romanesti de la alte institutii de credit au crescut, in primele noua luni ale anului, cu 59,8% in termeni reali, in principal pe baza liniilor de finantare acordate de bancile-mama din strainatate, potrivit prim-viceguvernatorului BNR. "Depozitele de la persoanele fizice si persoanele juridice au crescut cu numai 15,6%.

Populatia si firmele au economisit, dar cat au putut si ele. Sumele mari au provenit din liniile de finantare din strainatate", a spus Georgescu. El a adaugat ca fondurile atrase de la bancile-mama au contribuit la excedentul de valuta din piata romaneasca, reflectat in aprecierea monedei nationale.

Titlurile de stat castiga teren

Creditele acordate de bancile autohtone in primele noua luni ale acestui an au crescut in termeni reali, cu 22,1%, cu patru puncte procentuale sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2003.

Pe de alta parte, s-a observat o majorare semnificativa, cu 126%, a plasamentelor in titluri de stat, fata de o reducere a acestora cu 22,9% in perioada similara a anului trecut.

Totodata, o cota importanta din bilanturile bancilor este detinuta de activele cu grad ridicat de lichiditate, titlurile de stat, plasamentele la BNR si alte active cu lichiditate imediata reprezentand 34,4% din totalul plasamentelor.