Suspendarea de sapte luni dictata, joi, in "cazul Mutu" a provocat reactii diverse in randul oamenilor de fotbal din Anglia. Opinia majoritara este aceea ca membrii Comisiei de Disciplina au fost peste masura de ingaduitori cu fotbalistul roman, dand nastere, astfel, unui precedent periculos in problema jucatorilor care iau droguri.

Exista si sustinatori ai deciziei, dintre care se remarca tocmai Richard Carbon, ministrul sporturilor din Anglia, cel care ceruse pedeapsa maxima pentru Mutu!

Glasurile celor care contesta decizia s-au facut auzite mai ales prin intermediul tabloidului "The Sun". Astfel, Chris Waddle, fostul antrenor al lui Dan Petrescu la Chelsea, s-a declarat "uluit de blandetea deciziei. Verdictul este obscen si patetic. Mutu ar fi trebuit sa primeasca o suspendare de 2 ani si sa fie amendat cu salariul pe un an de la Chelsea (n.r., 3.000.000 de euro)".

Waddle a fost de parere ca indulgenta FA a lasat usa deschisa pentru numarul tot mai mare de jucatori care sunt tentati sa consume droguri. "Este o greseala sa sugerezi ca a lua cocaina este mai putin grav decat a lua substante care sa-ti imbunatateasca performantele sportive. Si amenda de 20.000 de lire este o gluma.

Probabil ca Mutu avea acesti bani in buzunarul de la spatele pantalonilor, chiar in timpul sedintei", a mai spus Waddle, care a concluzionat: "Este jenant, Mutu ii rade in fata fotbalului". De asemenea, Paul Parker, fostul international de la Manchester Utd.

, a marturisit ca se astepta ca Mutu sa primeasca cel putin un an de suspendare, in timp ce Ron Harris, fost fotbalist la Chelsea, a opinat ca "FA nu si-a facut datoria. Au pus batista pe tambal. Atletii primesc cel putin doi ani de suspendare cand sunt descoperiti ca au folosit substante interzise. Unii dintre ei sunt suspendati chiar pe viata".

«Daily Mirror»: FA, plina de lasi si idioti

Cei mai vehementi contestatari ai pedepsei primite de internationalul roman sunt ziaristii de la "Daily Mirror".

Acestia au fost extrem de acizi la adresa angajatilor FA, pe care i-au jignit intr-un articol numit "Fotbalul, tradat de lasii din Soho": "Gramada regretabila de lasi, care prezideaza pe ruinele de la FA, nu a tradat doar pe Chelsea, cand i-a cerut lui Mutu sa-si intinda mana, l-a lovit peste degete si l-a trimis pe drumul lui.

Nimeni nu-l poate invinui pe directorul executiv de la Chelsea, Peter Kenyon, ca este mahnit pentru ca idiotii din Soho Square au dat o suspendare patetica, care ii submineaza decizia de a-l concedia pe Mutu. Cel putin Kenyon are satisfactia ca a luat decizia corecta atunci cand a decis sa lupte impotriva drogurilor in fotbal, lucru pe care alte cluburi nu au reusit sa-l faca".

Mutu va da in judecata Chelsea!

Cei de la "The Guardian" se numara printre sustinatorii lui Adrian Mutu, incercand sa gaseasca o scuza pentru pedeapsa blanda dictata de FA: "Mutu a primit sapte luni suspendare, iar Rio Ferdinand, pentru ca s-a sustras controlului, a luat 8 luni. O pedeapsa mai mare pentru roman ar fi insemnat ca tot mai multi jucatori sa procedeze precum Rio Ferdinand.

Decizia FA trebuie privita in context". Totodata, cotidianul britanic l-a citat, in numarul de ieri, pe Ian Blackshaw, avocatul lui Mutu, care a anuntat ca Mutu se gandeste sa actioneze in instanta clubul Chelsea, pentru concediere incorecta.

Mutu s-ar putea folosi de faptul ca a primit sapte luni de suspendare din partea FA, care arata ca nu a avut un comportament care sa duca la rezilierea contractului.

Decizia Comisiei de Disciplina a FA este aplaudata si de jurnalistii de la "The Times", care au catalogat verdictul drept cel mai potrivit: "Mutu a fost norocos pentru ca a fost testat in afara competitiei. Agentia Mondiala Antidoping (WADA), la regulile careia a aderat si FIFA, nu cere teste pentru droguri sociale, cum ar fi cocaina sau marijuana, in cadrul unor programe in afara competitiei.

Aceste substante nu imbunatatesc capacitatile sportivilor in pregatire, spre deosebire de substante precum steroizii anabolizanti, care ajuta un jucator sa se refaca mult mai rapid dupa meciuri sau dupa sedinte intensive de pregatire. Daca Mutu ar fi dat o proba de urina dupa un meci, el s-ar fi confruntat cu o suspendare de doi ani in conformitate cu codul WADA".

Comunicatul lui Chelsea, dupa suspendarea primita de Mutu

"Chelsea este extrem de dezamagita de acest verdict. Noi credem ca este mult prea bland si transmite un mesaj gresit despre droguri in fotbal. Fiind doar un club, putem face numai ceea ce credem ca este corect pentru Chelsea. Totusi, FA are o responsabilitate mult mai mare si trebuie sa apere interesele fotbalului, iar in acest caz credem ca a dat dovada de slabiciune in problema drogurilor".

Raspunsul FA

"FA este preocupata in mod extrem de serios de controalele doping. FA considera ca este important sa existe un echilibru intre reabilitare, educare si suspendare in cazul jucatorilor care au gresit. Verdictul in cazul Mutu este in conformitate cu principiile FIFA in chestiunile legate de dopaj. Jucatorul a acceptat ca a facut o greseala si s-a angajat sa urmeze un proces de reabilitare.

FA sprijina cu fermitate decizia Comisiei de Disciplina".

Ministrul sporturilor din Anglia, multumit de verdict

Ministrul britanic al sporturilor, Richard Caborn, cel care solicitase Federatiei sa-i aplice lui Mutu o pedeapsa drastica, a acceptat verdictul Comisiei de Disciplina. "Sanctiunea este in concordanta cu regulamentul jocului de fotbal. Conducerea sportului britanic si a Agentiei antidoping sunt satisfacute de modul in care FA a rezolvat acest caz", a precizat Caborn.

Unele dintre mesajele trimise de cititori pe adresa lui «The Sun»

"Este de necrezut ca Mutu a luat numai sapte luni de suspendare, pe cand Rio Ferdinand a primit opt numai pentru ca nu s-a prezentat la testul antidoping". (Julian Sharpe)

"Patetic! Ce exemplu se da copiilor?". (Stephen Moscrop)

"Ascultand flecareala stupida a lui Gordon Taylor, te gandesti ca cei din conducerea lui Chelsea s-au dopat, si nu Mutu. Mutu este cel vinovat pentru toata povestea". (Bob Campbell)

"Rio trebuie sa se simta foarte nedreptatit acum. Este mai putin grav sa iei cocaina, decat sa lipsesti de la un test antidoping?". (Liam Fitzgerald)

"FA este un gunoi. In ce se transforma lumea?". (MS Gale)

"Este revoltator! Cu siguranta, suspendarea trebuia sa fie mai mare decat a lui Rio Ferdinand. Cei de la FA sunt niste prosti!". (Tinaye Katchere)