Uniunea Europeana (UE) are in pregatire un nou program prin care se incearca o imbunatatire substantiala a cooperarii intre statele membre in domeniul juridic si in cel al politiei. Proiectul va fi orientat pe o perioada de cinci ani.

PLAN. Noutatea pe care o aduce proiectul Comisiei Europene rezida in faptul ca accentul cel mai mare se pune atat pe schimburile de informatii intre statele, cat si pe conexiunea bazelor de date nationale sau europene deja existente. Pana in anul 2008, serviciile se securitate ale fiecarui stat din Uniune ar trebui sa aiba acces la informatiile politiei din alte tari europene.

In ceea ce priveste cooperarea judiciara, in privinta careia Marea Britanie, Danemarca si Germania s-au declarat reticente, spre deosebire de Spania si Franta, cooperarea va insista pe formarea unor magistrati pentru noile instrumente europene, programul preconizand si o armonizare a legislatiilor nationale cu cea europeana.

O prioritate o constituie insa crearea unei retele care sa arhiveze toate cazurile judiciare europene, in general, si in care sa se semnaleze mai ales condamnarile pe motiv sexual.

DILEME. Reticenta statelor europene constituie insa un impediment in calea punerii in aplicare a intregului mecanism de cooperare la nivel european. Incalcarea principiului suveranitatii in cele doua domenii vizate de programul european, in care toate deciziile sunt luate in unanimitate la nivel national, ramane punctul vulnerabil si mereu dezbatut de tarile din UE.

De altfel, Comisia Europeana se va ocupa cu propunerea de noi proiecte pana la sfarsitul anului 2005, prin intermediul carora se va incerca reglementarea mai multor puncte dificile ale acestui sistem.

Definirea cat se poate de clara a naturii informatiilor pe care statele le vor putea impartasi cu UE, respectarea confidentialitatii unora dintre ele pun statele europene intr-o mare dilema: pana unde trebuie sa mearga acest schimb de informatii, pana unde impartasirea informatiilor nationale nu afecteaza interesele statului respectiv sau securitatea acestuia? Deja cei mai sceptici membri din UE

sunt chiar statele mai mari, care sunt obisnuite cu forma de cooperare la nivel bilateral.

MIJLOACE. In principiu insa, prin acest proiect se pun bazele inchegarii unei "Europe comune a politiei si a justitiei".

Din acest motiv, statele europene sunt din nou invitate de autoritatile Uniunii sa utilizeze si pe viitor atat actualele instrumente de cooperare (Europol - domeniul politiei, Eurojust - justitie sau echipele comune de ancheta), cat si planul de actiune impotriva terorismului, adoptat in luna martie dupa atentatele din Spania.

Politica comuna de lupta impotriva expansiunii terorismului va fi de altfel reinnoita cu ocazia summit-ului european, programat sa se desfasoare in cursul lui decembrie.