La 15 ore şi jumătate distanţă de fluierul final al arbitrului partidei Parma - Steaua 1-0, roş-albaştrii s-au intors in ţară. Primul care a părăsit avionul a fost patronul Gigi Becali. A ieşit ţinind in mină o pungă şi s-a urcat intr-o limuzină care il aştepta in faţa aeroportului.

Nu a mai făcut declaraţii. Spusese totul imediat după meci, joi seară: "N-am jucat nimic. Nu-mi vine să cred că le-a fost frică de Parma".

La puţine momente au apărut şi jucătorii. Insoţiţi de soţii sau prietene, care erau toate numai un zimbet, steliştii au pus capul in pămint. "Nu veniţi la mine, că nu mă opresc să dau declaraţii", a spus Neaga.

La fel au procedat aproape toţi, doar Cristea, Opriţa şi Dorinel Munteanu acceptind să vorbească despre meci, fostul băcăuan fiind chiar certat de Paraschiv că dă interviuri!

Zenga a apărut in spatele lui Rădoi. Cu un gest a lehamite a făcut semn ziariştilor să se dea la o parte din calea lui. Şi-a băgat bagajul in cala maşinii şi cind s-a intors a dat din nou peste microfoane şi camere de luat vederi. A făcut o grimasă, după care s-a urcat imediat in autocar, pe scaunul din faţă.

Văzindu-i pe unii jucători că stăteau afară, el a coborit şi a inceput să fluiere la ei. "Haideţi, in autocar. Repede".

Jucătorii l-au ascultat şi şi-au lăsat soţiile sau prietenele in stradă, care au aşteptat incă 10-15 minute taxiurile care să le ducă acasă. Fotbaliştii au mers direct la stadion, unde au făcut refacere, după care au luat decizia să intre, alături de antrenorul lor, in silenzio stampa.

"Şansele n-au scăzut, problema e că nici n-au crescut"

Preşedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, a spus ieri că eşecul de joi seară a fost cauzat de lipsa agresivităţii. "Ne-a lipsit determinarea din meciurile cu Standard şi FC Naţional. Totuşi, in ciuda părerilor unora, au fost jucători care au dovedit că pot juca la un nivel inalt.

Este vorba de Rădoi şi Ogăraru, iar pentru dăruire il adaug şi pe Opriţa. Nu au scăzut şansele după acest meci, problema e că nici n-au crescut", a declarat MM, care a spus referitor la faptul că Parma a jucat cu echipa a doua că "multe echipe din Divizia A şi-ar dori in echipa de bază rezervele Parmei". / Dan Udrea

"Fără neveste in deplasări!"

Gigi Becali crede că prezenţa consoartelor steliştilor la Parma poate fi una dintre cauzele evoluţiei slabe. "Niciodată nu vor mai merge soţiile jucătorilor in deplasare cu echipa! Eu nici n-am ştiut, am aflat in ultimul moment.

Cred că, ştiindu-le pe toate acolo, in tribună, fotbaliştii au avut un motiv de stres, de emoţie in plus. N-au fost concentraţi la maximum pe fotbal şi le-a fost frică de italieni. Eşecul ăsta nu dovedeşte lipsă de valoare, ci lipsă de bărbăţie", a spus patronul grupării din Ghencea.

/ Cătălin Ţepelin

Zicu: "N-au legat două pase"

Ianis Zicu nu era ieri bucuros, deşi Parma a invins. "Sint in cirjă. Nici nu pot să calc. M-a lovit Ghionea in minutul 20 şi am gilmă la coapsă cit pumnul de mare. Dacă e rupt muşchiul, stau 2-3 luni. Sper să fie numai contuzie", s-a plins jucătorul parmegian.

Intrebat ce părere i-a făcut Steaua, internaţionalul roman a spus că "sincer să fiu mă aşteptam la mai mult. N-au legat nici două pase. Trebuia să batem la două goluri diferenţă. Vreu să lămuresc un lucru: nu există Parma şi Parma II. Au lipsit doar 4 titulari: Gilardino, Morfeo, Potenza şi Bonera.

Restul au cel puţin 3 meciuri in Serie A in actualul sezon". Zicu a fost deranjat de atitudinea suporterilor Stelei, care l-au injurat şi au afişat bannere ostile. "Singurul lucru care m-a deranjat a fost faptul că mama, aflată in tribună, a trebuit să audă aşa ceva". / Valentin Damian

--------------------------------------------------------------------------------

Rădoi are iar dureri!

Internaţionalului i s-a recomandat să continue recuperarea şi să nu forţeze nici la Bacău, nici pentru meciul echipei naţionale cu Armenia. La finalul meciului cu FC Naţional, la fel ca şi după cel cu Parma, Mirel Rădoi a purtat un bandaj cu gheaţă la genunchiul drept, dar problemele au reapărut

Marius Mărgărit

După 70 de zile de pauză, Mirel Rădoi a revenit pe gazon in meciul de campionat cu FC Naţional, iar apoi, după 4 zile, a fost titular şi cu Parma, numărindu-se printre puţinii jucători care n-au dezamăgit. După ambele jocuri, genunchiul drept, unde avusese necazuri, a rezistat fără probleme.

Ieri insă, jucătorul a acuzat din nou aceleaşi dureri care l-au ţinut departe de teren peste două luni. Surse apropiate roş-albaştrilor susţin că, in dorinţa de evolua cu FC Naţional şi cu Parma, el a forţat revenirea in echipă, deşi recuperarea sa trebuia să fie mai lungă.

Aceleaşi surse afirmă că fundaşului central i-a fost recomandat să nu joace duminică cu FCM Bacău şi nici la echipa naţională in partida cu Armenia, din 17 noiembrie.

Tot ieri, la antrenamentul din Ghencea, unul uşor, de refacere, pentru titularii din meciul cu Parma, stelistul a renunţat după citeva ture de alergare, plecind la cabine mai devreme decit restul colegilor. Rădoi işi doreşte insă să intre cu băcăuanii şi să răspundă covocării la lot.

Nici Florentin Dumitru nu s-a pregătit ieri, el avind din nou necazuri la genunchiul sting, in cazul său nefiind exclusă chiar şi o intervenţie chirurgicală. Prezenţa celor doi la Bacău se va decide abia astăzi, după antrenament.

--------------------------------------------------------------------------------

Doar o stea

Rădoi a fost singurul stelist care a arătat că poate evolua in Europa. Alături de el şi-au mai făcut treaba Tudor, Ogăraru şi Opriţa. Ceilalţi au dinamitat planul tactic al lui Zenga

Andrei Vochin

Tudor - curajos, providenţial, a salvat din faţa lui Maccarone de 3 ori in prima repriză

Ogăraru - foarte bun in flancul drept. Unul dintre puţinii jucători care şi-au asumat riscul verticalizării

Rădoi - clasă europeană

Ghionea - ezitant in prima repriză, a fost omul preferat de Maccarone pentru duelurile directe

P. Marin - şi-a făcut treaba in defensivă, dar fără realizări in atac

Paraschiv - bun recuperator, l-a anihilat pe Grella, dar n-a legat jocul de pase

D. Munteanu - vrea multe, reuşeşte din ce in ce mai puţin. Retragerea lui permanentă a dus Parma in careul Stelei

Lovin - are principala vină la gol. După ieşirea lui Dorinel, el trebuia să securizeze zona din faţa careului de unde a şutat Budel

Dică - a jucat?

Fl. Dumitru - folosit extremă dreaptă, n-a reuşit decit două centrări tot meciul, n-a ajutat construcţia şi a făcut rar faza defensivă

Boştină - in cele 24 de minute petrecute de el pe teren Steaua a părut că evoluează cu om in minus

Opriţa - bătăios, singurul din cei 3 din faţă care a făcut presing, a avut doar 3 mingi utilizabile tot meciul

Neaga - folosit extremă stingă, n-a ciştigat decit un duel cu adversarii. Mentalitate non-profesionistă

Cristea - pierdut in spaţiu in cele 32 de minute in care a fost folosit

Zenga - a aşezat corect echipa pe teren, in funcţie de calităţile jucătorilor Stelei, dar şi de poziţionarea adversarului. A făcut schimbările cerute de joc.

N-a fost ajutat in demersul său de jucători, care n-au arătat agresivitate şi n-au realizat posesia balonul din pricina acoperirii deficitare a terenului şi a lacunelor de ordin fizic

Gazeta Sporturilor - 6 noiembrie 2004

Presa italiană a lăudat evoluţia echipei AC Parma in meciul cu Steaua Bucureşti, scor 1-0, in etapa a II-a a grupei B a Cupei UEFA.

"Gazzetta dello Sport" notează că "Micuţa Parma a crescut", după ce a reuşit să invingă, cu scorul de 1-0, echipa Steaua Bucureşti. "Steaua nu a creat multe probleme Parmei. In minutul 79 al partidei, toate eforturile Parmei au fost răsplătite.

Budel a marcat pentru prima oară şi a oferit Parmei o victorie care contează mult pentru moralul echipei atit in campionat, cit şi in Cupa UEFA", a menţionat sursa citată.

Antrenorul echipei AC Parma, Silvio Baldini, a afirmat după meci, că jucătorii săi merită felicitaţi pentru victoria din meciul cu Steaua. "Lucrurile au mers bine, atit in ceea ce priveşte rezultatul, cit şi jocul. La finalul primei reprize le-am spus jucătorilor că de mult timp nu i-am mai văzut jucind cu atita dezinvoltură.

Speram ca la final să fie premiaţi pentru acest joc, mai ales că sint tineri şi au nevoie de incurajări", a spus Baldini.

"La această echipă a Parmei nu există rezervă", notează "Gazzetta di Parma". "Victoria obţinută in faţa Stelei este extrem de importantă, mai ales pentru că a fost obţinută de jucători care nu prea evoluează", a menţionat sursa citată.

Potrivit cotidianului "Gazzetta di Parma", Baldini a explicat şi motivele care au dus la schimbarea lui Ianis Zicu, la pauză. "Zicu se simţea rău. A primit o lovitură şi are un hematom. Nu am vrut să-l inlocuiesc, dar medicul mi-a spus că nu este bine să-l ţin pe teren in aceste condiţii", a declarat Baldini.

ProSport - 6 noiembrie 2004