Emisiunea televizata “Jeopardy”, un format de cultura generala gen “Stii si cistigi”, difuzata de marile canale americane la o ora de maxima audienta, l-a facut bogat si celebru pe Ken Jennings, un tinar inginer mormon. In urma participarii la concurs, el a adunat pina acum nu mai putin de 2,24 milioane de dolari - cea mai mare suma cistigata vreodata intr-un show de televiziune.

Ken s-a inscris in concurs la 2 iunie si a reusit sa cistige de atunci fiecare editie, stabilind saptamina trecuta recordul de “incasari” si depasindu-l astfel pe Kevin Olmstead, un alt american devenit celebru in 2001 cind a cistigat 2,18 milioane de dolari la emisunea “Vrei sa fii milionar?”.

Jennings s-a nascut in Utah in 1974, intr-o familie de mormoni, dar si-a petrecut multi ani in Coreea de Sud, unde tatal sau lucra intr-o firma internationala. El invirte pe degete orice tema de astronomie, economie, istorie, cinematografie sau muzica. A cistigat concursul de saptamina trecuta, adaugindu-si in cont inca 50.

000 de dolari, dupa ce a dat raspunsul corect la o intrebare din istoria Frantei. Intrebarea era “Ce rege a fost strabunicul regelui Frantei Ludovic al XV-lea?”, iar raspunsul era “Ludovic al XIV-lea”. Pina in prezent, Jennings a scos din joc 130 de concurenti si a raspuns corect la peste 2.000 de intrebari. Pasionat de cinematografie, el si-a creat un site cu o lista care contine 2.

000 din filmele preferate. Emisiunea “Jeopardy”, difuzata in SUA de 20 de ani, este inregistrata, asa incit telespectatorii afla marele cistigator mai tirziu, la sfirsitul lunii noiembrie sau in decembrie. Insa cronicile TV dau ca sigur faptul ca Jennings va abandona jocul dupa cea de-a 75-a aparitie si imediat ce cistigul sau va ajunge la 2,5 milioane de dolari.