Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, un popor intreg (majoritar masculin) a stat cu ochii pe ceas la meciul Romania-Danemarca si a blestemat fiecare secunda numarata in plus, anul acesta au urmat Campionatul European de Fotbal, Olimpiada si, mai nou, electoralele. Traim in zodia cronometrului.

A venit randul politicienilor, c-asa-i legea electorala, sa "alerge" contra-cronometru. Toata lumea politica, plina de ambitii guvernamentale sau parlamentare, se asaza frumos pe scaunele birourilor electorale si apoi timpul incepe sa fie numarat ca la orice competitie. Exista insa si aparitii fara acest stres al trecerii timpului.

Pentru ca se poarta foarte mult noncombatul. Unii politicieni se vad invingatori inainte de alegeri - ei cred ca victoria s-a hotarat deja... Adrian Nastase, de exemplu, a aparut inregistrat la televiziunea "de casa", TVR.

Dupa ce premierul aspirant la functia de presedinte si-a facut numarul (fara cronometru in coltul ecranului), a urmat un Petre Roman patetic, singur in studio, cu un ochi la ceas, cu celalalt ochi la moderatorul Voicu. Si, apropo de moderatorul Marian Voicu, e clar ca stiinta jocului agresivitate-pasivitate a atins inalte culmi.

Acest moderator TVR descopera ca invitatul nu trebuie lasat sa abereze doar cand nu e vorba de oameni prea puternici ai puterii. Este "stiinta" promovata de Nicolau de la venirea sa la TVR: te poti juca chiar si de-a martirul cazut pe redutele libertatii de expresie, fara sa suferi, de fapt, de nimic...

Si, apropo (scuzati multimea de apropouri, dar asa se numeste rubrica), ati vazut ca si TVR a inceput sa transmita lupte gen K1 (local combat etc., nu ma pricep). Vineri seara a fost ridicat in slavi badigardul Smarandescu. Acesta a dansat prin ring si a mancat bataie adevarata de la un profesionist pentru ca, la sfarsit, sa se declare egalitate...

Se pare ca e o constanta in K1 ca acela care ia cea mai mare bataie sa fie declarat invingator... Socanta este insa asemanarea dintre electorale si K1, in Romania. In ambele competitii, castigatorul poate fi ales complet impotriva cursului luptei. In ambele competitii, regulile sunt mai mult decat obscure. In ambele jocuri, arbitrul sau moderatorul au mai mult un rol decorativ.

Si, cea mai importanta asemanare, ambele competitii sunt transmise de TVR. Postul public e obligat sa ne informeze despre cursa electorala si o face complet arbitrar, dupa cum ii taie capul pe Nicolau sau pe Voicu. In schimb, foloseste banii publici pentru a promova un sport complet "anti-sport". Dar noi suntem obligati doar sa cotizam la TVR, ei nu sunt obligati sa ne dea socoteala.

De ce nu organizeaza TVR o gale de box adevarat, un sport olimpic, respectat, nu o incaierare intre paznici si badigarzi? Pentru ca politica TVR e una a obedientei, fata de putere si fata de cei care fac legea in rating de pe piata privata. Au copiat luptele de la Antena 1 si Prima, care au copiat de la Pro TV, care a copiat modelul galelor din afara. Copiere placuta in continuare.