Editia de simbata, 6 noiembrie 2004, a emisiunii “Surprize, surprize” a lasat, cu sau fara voia realizatorilor, o portita deschisa politicului. Andreea Marin tocmai incheiase rezolvarea fericita a unui caz: o secretara din Cimpina iubeste la nebunie un barbat pe care l-a cunoscut pe Internet. Toto este din Congo, si cei doi nu se pot intilni din cauza distantei mari care-i desparte.

Echipa emisiunii se sensibilizeaza si ii ajuta pe indragostiti, oferindu-i barbatului un bilet de avion cu care va putea veni simbata viitoare la Bucuresti. Pina aici nimic anormal.

Este momentul in care Andreea Marin o informeaza pe invitata sa din platou: “Am facut tot ce era omeneste posibil pentru ca el (Toto) sa ajunga aici in aceasta seara, avind sprijinul ministrului nostru de externe Mircea Geoana...”.

Dupa nici doua minute urmeaza multumirile amfitrioanei “Surprizelor” adresate celor care au pus umarul pentru a face posibila intilnirea celor doi indragostiti, iar Andreea Marin il mai aminteste inca o data pe Mircea Geoana, ba chiar si pe Mihaela Geoana, sotia candidatului nominalizat la functia de prim-ministru din partea Uniunii PSD+PUR.

Mediul rural, in care emisiunea Andreei Marin se bucura de un succes important si datorita faptului ca televiziunea publica este unica receptionata aici, reprezinta un bazin electoral la care toti actorii implicati in alegerile de la sfirsitul lui noiembrie viseaza. Efectul pe care il are “eroizarea” unuia dintre acesti actori intr-o emisiune de prime-time nu este unul de neluat in seama.

Mai trebuie amintit - coincidenta sau nu - ca Andreea Marin a fost prezenta la lansarea de la Sala Polivalenta a candidatului Mircea Geoana in campania pentru postul de primar general al Bucurestiului din luna mai, anul acesta.

Contactata telefonic, Andreea Marin a raspuns: “Nu fac campanie politica pentru nimeni, domnule! Nu consider ca simpla amintire a cuiva aflat intr-o functie administrativa poate fi considerata campanie electorala. L-am amintit pe domnul Geoana, la fel cum i-am amintit si pe ceilalti, pentru ca ne-a ajutat foarte mult la rezolvarea cazului.

La lansarea de la Sala Polivalenta ma aflam pentru ca il insoteam pe domnul Tiriac”.

Daca tot simtea nevoia sa multumeasca cuiva “diva” surprizelor ar fi putut sa se opreasca la Ministerul de Externe, iar lui Geoana ar fi putut sa-i multumeasca in particular, data fiind implicarea acestuia in campania electorala.

Rasvan Popescu: “O forma deghizata prin care se eludeaza legea”

Rasvan Popescu, membru CNA: “N-am urmarit emisiunea, dar daca asa stau lucrurile, ceea ce a facut Andreea Marin reprezinta o forma deghizata prin care se eludeaza legea alegerilor parlamentare, care spune ca in timpul weekend-ului candidatii nu pot aparea sub nici o forma in emisiuni. Se face astfel reclama mascata unuia dintre vectorii de imagine foarte importanti de pe listele PSD.

Ar fi a doua oara in acest sfirsit de saptamina cind se intimpla, pentru ca simbata, la emisiunea “Economia in 60 de minute”, de la B1 TV, realizatorul Radu Soviani l-a avut invitat pe presedintele Iliescu, care este candidat din partea PSD la postul de senator de Bucuresti. In aceasta situatie, se incalca flagrant aceeasi lege.

Daca in cazul Andreei Marin putem vorbi de un act voalat, in cazul presedintelui Iliescu mi-e imposibil sa cred ca acesta nu cunoaste o lege pe care a si promulgat-o. Voi propune o sanctiune pentru postul B1 TV si cred ca voi adresa o scrisoare catre TVR pentru a-si asuma gesturi de genul celui de la “Surprize, surprize”.

Ralu Filip: “Legal nu putem interveni”

La rindul sau, Ralu Filip, presedintele CNA, comenteaza: “Daca asa stau lucrurile nu este in regula. Legal nu putem interveni. Putem doar sa apelam la bunul-simt al realizatorilor de a nu mai repeta gestul. Amintirea numelui lui Mircea Geoana ii poate oferi acestuia un usor avantaj.

O sa trimitem o scrisoare postului pentru a atentiona si pentru a face recomandarea de a nu mai aminti numele candidatilor”.