Romania trebuie sa fie constienta ca numai prin mentinerea stabilitatii economice, un nivel scazut al inflatiei si o politica valutara si fiscala disciplinata poate continua cresterea economica de pana acum, a declarat, Jakob Wegener Friis, coordonatorul echipei Comisiei Europene care a intocmit raportul de tara.

Afirmatia a fost facuta in cadrul seminarului "Avantaje si provocari ale Uniunii Europene extinse", organizat, recent, la Bruxelles, de Forum Invest Romania. "Daca nu se va tine cont de aceste lucruri s-ar putea ca veniturile sa nu fie cele asteptate. Cresterea economica de 5-6% anual nu poate fi mentinuta la nesfarsit.

Romania trebuie sa se pregateasca pentru vremuri in care populatia va imbatrani, iar tinerii in numar tot mai mic nu vor putea sa plateasca pentru acestia. De asemenea, trebuie finalizate privatizarile iar companiile de stat neprofitabile trebuie inchise. In plus, este necesara imbunatatirea cadrului legislativ pentru reglementarea veniturilor si a profitului", a adaugat Friis.

El a explicat ca pentru investitori este usor sa intre pe piata din Romania, dar daca afacerile lor nu merg bine procesul de faliment este foarte dificil.

Referitor la concurenta, Friis a precizat ca recomandarile Comisiei Europene au vizat continuarea asigurarii transparentei in acest domeniu si aplicarea criteriilor europene in acordarea ajutoarelor de stat.

Concurenta este unul din capitolele pentru care negocierile cu UE nu au fost inca incheiate, desi Comisia Europeana a precizat in Raportul de tara ca "s-au facut progrese notabile in domeniul apropierii legislatiei din domeniul antitrust". Jakob Wegener Friis este director general in cadrul Comisiei Europene pentru probleme economice si financiare.