Guvernul Irakului a declarat stare de urgenta pe o perioada de 60 de zile, ca raspuns la intensificarea atacurilor insurgentilor.

Oficialul guvernamental, Taher Naqib, a declarat ca starea de urgenta a fost decretata pe intreg teritoriul tarii, cu exceptia zonei kurde din nord.

El a adăugat că măsura a fost necesară din cauza inteţirii atacurilor insurgenţilor care s-au soldat cu ucideri in masă. Taher Naqib i-a numit pe militanţii care pun la cale aceste atentate "criminali şi terorişti".

Autorităţile irakiene declară că violenţele sunt sunt parte a unui complot menit să impiedice guvernul Irakului să facă progrese in vederea organizării alegerilor generale de anul viitor.

In ultimele acte de violenţă comise in Irak, insurgenţii au au atacat o secţie de poliţie din vestul provinciei al-Anbar, au dezarmat 21 de ofiţeri după care i-au impuşcat.

Luptele de la secţia de poliţie din Haditha, situată la aproximativ 200 de km de Bagdad, au durat - potrivit unor surse - 90 de minute, după ce anterior secţia fusese atacată cu grenade şi mortiere.

Alţi şase poliţişti au fost ucişi intr-un oraş din apropiere, care se cheamă Haqlaniya.

Trei oficiali guvernamentali au fost asasinaţi in explozii care au avut loc in Bagdad aproape pe tot parcursul zilei.

Puteri sporite

Nu este foarte clar in acest moment ce insemană concret declararea stării de urgenţă.

Premierul interimar al Irakului Iyad Allawi va face precizări detaliate in cursul zilei de luni.

Pe perioada stării de urgenţă premierul Allawi va avea puteri sporite. Va fi restransă libertatea de mişcare a cetăţenilor şi vor fi limitatea sau interzise adunările publice.

Tot in baza legii care decretează starea de urgenţă pot fi confiscate bunuri ale celor acuzaţi de acte de violenţă.

Corespondentul BBC la Bagdad, Alaistair Leithhead, transmite că starea de urgenţă ar putea include puteri sporite şi pentru poliţie şi armată.

Ofensiva insurgenţilor

Inteţirea atacurilor insurgenţilor este văzută drept un răspuns la pregătirile militare americane şi irakiene de a lua cu asalt oraşul Falluja.

Trupele americane şi cele irakiene continuă operaţiunile de pregătire a asaltului. Se relatează că peste 100 de insurgenţi s-au oferit să execute atentate sinucigaşe, pe măsură ce trupele avansează spre oraş.

S-au auzit focuri de armă din interiorul oraşului Falluja, iar avioanele de luptă americane patrulează aproape in permamenţă şi lansează atacuri.

Pe langă riscul atacurilor sinucigaşe, comandanţii americani spun că se aşteaptă să intampine rezistenţă din partea insurgenţilor, sub forma maşinilor capcană şi a lansării unor arme chimice in formă primară.

Coresponfentul BBC, Paul Wood, care călătoreşte cu trupele americane spune că militarii consideră Falluja cea mai dificilă misiune din 1968 - in timpul războiului din Vietnam - cand a fost luat cu asalt oraşul Hue. 142 de soldaţi americani au murit atunci şi mii de militari vietnamezi.

Din Falluja sunt relatări, potrivit cărora insurgenţii au invitat jurnaliştii să vină in oraş, sub protecţia lor, şi să relateze despre acest asalt, considerat de clericii musulmani din oraş drept o cruciadă impotriva Islamului.

Puterile premierului

- să restrangă libertatea de mişcare

- să interzică adunările publice

- să interzică folosirea armelor de către anumite persoane

- să dispună percheziţionarea unor locuinţe

- să ingheţe conturi bancare ale unor suspecţi

- să confişte bunuri ale unor suspecţi