Candidatul Opozitiei democrate din Ucraina, Viktor Iuscenko, a primit sambata un sprijin important pentru castigarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, care vor avea loc in Ucraina pe 21 noiembrie 2004.

Partidul Socialist din Ucraina (SPU) a decis sa sprijine candidatura liderului blocului de opozitie Ucraina Noastra, Viktor Iuscenko, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, conform unui acord politic semnat sambata de presedintele SPU, Oleksandr Moroz, si Viktor Iuscenko, informeaza Rompres.

Presedintele Partidului Socialist din Ucraina, Oleksandr Moroz, a obtinut in primul tur de scrutin al prezidentialelor din Ucraina 5,8% din voturile exprimate. La randul sau, liderul Uniunii industriasilor si oamenilor de afaceri din Ucraina, Anatoli Kinah, care a ocupat locul al saselea, cu circa 1% din voturi, si-a anuntat si el intentia de a-l sprijini pe Iuscenko in al doilea tur de scrutin.

In primul tur de scrutin, Viktor Iuscenko a obtinut aproximativ 39% din voturile exprimate de ucraineni, procentaj pe care l-a reusit si principalul sau rival, candidatul Puterii - premierul Viktor Ianukovici (pro-rus).

Avand in vedere sprijinul pe care l-a primit ieri, pro-europeanul Viktor Iuscenko are acum sanse sa obtina in cel de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor aproape 60 la suta din voturi.

Totusi, simpatizantii lui Iuscenko se tem foarte mult de faptul ca Puterea pro-moscovita de la Kiev (presedintele Leonid Kucima si premierul Viktor Ianukovici) vor incerca sa fraudeze alegerile, dupa cum au facut in primul tur de scrutin.

De altfel, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a criticat ilegalitatile comise de oamenii lui Leonid Kucima in primul tur de scrutin:

"Cu sufletul greu, suntem nevoiti sa conchidem ca aceste alegeri nu au indeplinit un numar considerabil de standarde democratice ale OSCE si ale Consiliului Europei", a declarat saptamana trecuta presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, Bruce George.

Ucraina iese in strada pentru Europa

In cadrul unui miting ce a avut loc sambata la Kiev si la care, potrivit organizatorilor, au participat circa 100.000 de persoane, candidatul Opozitiei, Viktor Iuscenko, a promis ca daca va fi ales presedinte "va lua imediat decizia de retragere a militarilor ucraineni din Irak", si "va duce pana la capat anchetele in cazurile penale cu cea mai mare rezonanta".

Iuscenko a afirmat, de asemenea, ca circa trei milioane de cetateni ai Ucrainei au trebuit sa-si apere in instanta dreptul de a vota, din acestia obtinand dreptul sa se prezinte la urne numai aproximativ 5%, si a criticat Comisia Electorala Centrala care "de cinci zile nu este capabila sa comunice rezultatele definitive ale scrutinului.

Manifestantii au denuntat si ei "falsificarea" de catre putere a primului tur al alegerilor prezidentiale, relateaza Mediafax. "In calitate de cetatean ucrainean, sunt revoltat" de aceste fraude, a spus Iuscenko, promitand organizarea unor manifestatii de proportii in cazul in care si cel de-al doilea tur de scrutin va fi fraudat.

In cadrul mitingului, Viktor Iuscenko a declarat din nou ca daca va castiga alegerile va apropia Ucraina de Uniunea Europeana, promisiune salutata cu urale de manifestanti.