Parchetul National Anticoruptie, condus de Ion Amarie, a scris in weekend o noua pagina neagra pentru istoria justitiei din Romania. Aidoma actiunilor de politie politica din anii '50, procurori si politisti judiciari au executat actiuni simultane de retinere a opt martori intr-un dosar ce are cap de acuzare luarea de mita de catre un functionar al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).

Mita este in valoare de 600 de Euro, constand de fapt in doua trotinete cu motor. Pentru acest caz "foarte grav" de coruptie, peste 40 de procurori si politisti de la PNA au savarsit o serie de ilegalitati. Celebrele arestari cu presiuni psihice si amenintari fizice sunt reluate acum de PNA.

Prin modul in care se desfasoara actiunile sale, Parchetul National Anticoruptie pune in pericol obiectivul integrarii europene. Solicitam reprezentantilor Comisiei Europene la Bucuresti sa studieze cu atentie semnalele din presa referitoare la abuzurile grave savarsite de PNA in timpul derulari anchetelor sale. In beciurile acestei institutii se petrece cu totul altceva decat un act de justitie.

Lupta anticoruptie a fost transformata intr-o mascarada, iar Uniunea Europeana ar trebui sa fie serios ingrijorata de reluarea unor practici ale Directiei a VI a Cercetari Penale a Departamentului Securitatii Statului din perioada comunista. Ce s-a intamplat vineri noaptea justifica pe deplin cele afirmate de noi.

Retineri fortate, ca in anii '50

La una din sectiile Parchetului National Anticoruptie se afla de mai mult timp o sesizare privind o fapta de luare de mita savarsita de un vames de la Vama Targuri si Expozitii. Acuzatia directa era ca acesta a primit doua trotinete cu motor, in valoare totala de 600 de Euro, de la unul din importatori, pentru a derula mai rapid operatiunile vamale.

Dupa cateva investigatii sumare, timp in care nu au putut fi stranse probele necesare, procurorii si politistii judiciari au stabilit un plan secret de bataie, menit sa transforme previzibilul lor esec intr-o mare lovitura in campania anticoruptie din Romania.

Pentru un acuzat si opt martori, au fost pusi la bataie peste 40 de politisti si procurori de la PNA, in vederea rezolvarii cat mai rapide a cazului. Incepand de vineri seara, toti cei opt matori au fost ridicati de pe strada, de la domiciliu, de la sediul firmei unde lucrau.

Fara nici o explicatie, ei au fost imobilizati, li s-a confiscat tot ce aveau in buzunare, au fost bagati cu forta in masini negre si dusi la sediul PNA din strada Stirbei Voda.

Declaratii la comanda

Aici ii asteptau pentru anchetare trei procurori: Cerbu, Serban si Tarnacop. Sub comanda acestora, cei opt martori au fost fortati sa scrie declaratii dictate de cei trei, potrivit carora ar fi intermediat darea de mita pentru vamesul acuzat.

Printre cei trei martori, ridicati si anchetati de parca ar fi fost cel putin acuzati, daca nu capii vreunei retele mafiote, se numarau femeia de serviciu si soferul din firma respectiva. Un alt martor, Marta Tudor, este insarcinata in luna a patra si a suferit un soc, care ii pune serios in pericol sarcina.

Toti cei opt martori au suferit presiuni psihice inimaginabile si chiar amenintari cu bataia, daca nu scriu cele dictate de cei trei procurori. In acele momente de tensiune extraordinara, unii dintre ei au scris declaratii conform celor dictate de procuror.

Un alt abuz extrem de grav este acela privind lipsa avocatului ales de martor sau inculpat, in momentul anchetarii sale. Declaratiile au fost scrise sub amenintare, in lipsa avocatului ales, ceea ce, potrivit Codului Penal, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

De aceasta pedeapsa sunt pasibili procurorii Cerbu, Serban si Tarnacop, in momentul in care acest caz va ajunge in fata instantei.

Avocatul companiei la care sunt angajati cei opt matori este maestrul Cristian Iordanescu, Decanul Baroului de Avocati din Bucuresti. El a fost tinut mai bine de o ora la portile PNA, cu interdictia expresa din partea celor trei procurori sa isi asiste clientii.

Sperand ca martorii nu cunosc prevederile legii privind asistarea de catre un avocat si modul legal in care se desfasoara o audiere, anchetatorii vroiau sa obtina declaratii la comanda, potrivit interesului lor de a-l aresta pe vames.

"O sa nasti copilul in puscarie!"

Desi li s-a adus la cunostinta de catre cei opt martori ca maestrul Iordanescu este la poarta PNA si cere insistent sa-si asiste clientii, procurorii au dat replici uluitoare : "Bai, voi ati vazut prea multe filme americane. Aia e valabil la ei, bai, nu la noi. Lasa-l sa astepte, ca de aia e avocat.

V-ati luat un avocat de alimentara si vreti sa ne speriati cu el acum? Scrieti ce vrem noi, altfel aici putreziti !". Martorului Florin Silianovici, unul din cei trei procurori i-a spus nervos: "Ce ma, tu ai coaiele lui Pavalache sa te dai smecher?".

Marta Tudor, femeia insarcinata in luna a patra, a fost amenintata direct: "O sa nasti copilul in puscarie daca nu scrii ce vrem noi, ai inteles?".

Maestrul Cristian Iordanescu a luat cunostinta de aceste aspecte extrem de grave ale derularii anchetei. Ele se vor adauga unui alt abuz extrem de grav, acela al impiedicarii avocatului, care nu a scapat nici el de amenintari, de a-si reprezenta clientii.

Spre dimineata de sambata, dupa ce au cules declaratiile sub amenintari, cu niste matori aflati intr-o stare psihica deplorabila, cei opt au parasit sediul PNA, unii dintre ei ducandu-se direct la spital. Toti au suferit socuri nervoase si au luat calmante si sedative pentru a incerca sa-si revina dupa cosmarul de la PNA.

Puscarie intre 2 si 7 ani pentru procurori

In cursul zilei de sambata, toti cei opt martori au depus plangeri pe adresa Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ei spun ca declaratiile date la PNA contin date false, privind fapte pe care nu le-au savarsit.

Luate sub presiune, santaj si amenintari, declaratiile sunt nule de drept, iar procurorii Cerbu, Serban si Tarnacop sunt acuzati de abuz in serviciu, santaj si cercetare abuziva. Declaratiile au fost inregistrate la cabinetul Procurorului General. Copii dupa acestea se afla in posesia ziarului nostru.

Codul Penal, la capitolul "Arestarea nelegala si cercetarea abuziva", articolul 342, precizeaza: "(1) Retinerea sau arestarea nelegala ori supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative, in alt mod decat cel prevazut prin dispozitiile legale, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani sau cu zile-amenda.

(2) Intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane aflate in curs de urmarire penala ori de judecata se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. (3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente fata de un martor, expert sau interpret".

Prevederile legale sunt deci extrem de clare. Cei trei procurori sunt pasibili de puscarie, toti cei opt martori si avocatul declarand ca abuzurile mentionate in Codul Penal s-au petrecut in mod repetat la ancheta de vineri noaptea.

Mandate de aducere fara citatie

Sambata, cei opt au fost citati in fata instantei Tribunalului Municipiului Bucuresti, care a dispus confirmarea unui mandat de arestare pentru vamesul acuzat. Suparati ca martorii nu pot fi si ei acuzati direct si arestati, procurorii au mai savarsit un abuz. Au emis pe loc mandate de aducere pentru doi dintre martori, Ghita Dumitru si Silianovici Florin.

Mandatul de aducere, potrivit Codului de Procedura Penala, se emite doar in cazul in care persoana a fost citata prin citatie scrisa trimisa la domiciliu si nu s-a prezentat la audieri. Alta incalcare flagranta a legii din partea celor trei.

Ieri dupa amiaza, speriati ca toata ancheta s-ar putea transforma intr-un bluf de proportii si ca ar putea suferi consecinte serioase, procurorii i-au transformat pe cei doi martori in invinuiti si i-au chemat a treia oara la PNA.

Profitand de smecheria arestarilor de vineri seara, cand pana luni dimineata nici o institutie a statului nu poate opri un abuz, au fortat retinerea celor doi si eventuala emitere a unui mandat de arestare.

Dupa o privire foarte atenta asupra acestui caz, ministrul Justitiei Cristian Diaconescu, Procurorul general Ilie Botos si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa ia masurile ce se impun. Altfel, acuzatiile privind haosul si abuzurile din acest domeniu sunt perfect justificate.

Si suficiente pentru a sesiza organismele competente europene in vederea suspendarii negocierilor Romaniei de aderare la UE. Acum, cand se chinuie sa ascunda lacunele grave ce fac obiectul discutiilor la capitolul "Justitie si Afaceri Interne". Ii sesizam pe aceasta cale pe reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti sa nu se lase pacaliti de imaginea prezentata de autoritatile romane.

Realitatea este cea a faptelor petrecute vineri noaptea in cazul prezentat de noi, iar cu astfel de anchetatori, Justitia romana nu se poate integra in UE.

Comportamentul de "stat in stat" al PNA, ce nu tine cont de nici una din prevederile legale in vigoare atunci cand ancheteaza oameni, semnalari nenumarate privind actele similare politiei politice au distrus reputatia PNA. Se impune o ancheta extrem de serioasa asupra acestei institutii, careia i s-au atribuit puteri discretionare, ce dau nastere la abuzuri inimaginabile intr-un stat de drept.