In doi-trei ani Romania isi va putea asigura necesarul de carne de porc din productia interna, prin relansarea activitatii pe piata autohtona a companiei americane Smithfield Foods, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc din lume. In prezent, doar circa 30 la suta din consumul de carne de porc este acoperit din productia interna, restul provenind din importuri.

Smithfield, care are in lume afaceri de aproape 10 miliarde de dolari, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a preluat Comtim Group Timisoara.

Preluarea fostului combinat a avut loc in doua etape - prima tot in acest an, cand americanii au achizitionat, de la o firma italiana, 70 la suta din Comtim - investitia totala ridicandu-se la aproximativ 30 milioane de dolari, conform unor surse din piata carnii de porc.

"Smithfield intentioneaza sa investeasca la Comtim circa 350 de milioane de dolari, o mare parte din aceasta suma urmand sa fie orientata spre activitati de protectie a mediului. In viitorul apropiat Smithfield are in plan sa achizitioneze alte ferme de porci din judetele Bihor si Arad", ne-au declarat surse din piata carnii de porc.

Gigantul american isi mai propune ca in urmatorii cinci ani sa creasca efectivele de porci de la Comtim de la 100.000 de capete, cat sunt in prezent, la aproape doua milioane de capete. O parte din productia pe care o vor realiza in Romania va fi exportata, americanii vizand atat pietele din est - Ucraina, Rusia -, cat si pe cele din Uniunea Europeana.

Societatea Comtim Group, de la care Smithfield a preluat saptamana trecuta restul de 30 la suta din activele fostului combinat Comtim, a fost infiintata dupa esecul privatizarii fostului combinat cu firma australiana SmorgonCojo Group, care se angajase, in anul 2002, sa preia combinatul in intregime, dar nu a gasit finantarea necesara.

Proprietarul Comtim Group este omul de afaceri australian Nicolae Cojocaru, actionar la SmorgonCojo Group. Gigantul american Smithfield a mai anuntat ca a preluat si firma poloneza Morliny, valoarea totala a tranzactiei pentru unitatea din Polonia si pentru Comtim fiind de 83 milioane de dolari.

Achizitiile din Romania si Polonia au fost realizate conform strategiei de expansiune a companiei americane in Europa, in vederea consolidarii pozitiei pe piata, in special in estul continentului. Smithfield Foods a cumparat procesatorul polonez de carne Morliny prin intermediul subsidiarei Animex.

In vara anului 1999 Tribunalul Timis a decis lichidarea Comtim, la data respectiva datoriile combinatului ridicandu-se la ametitoarea suma de 1.800 de miliarde lei, dintre care 1.200 miliarde lei la Banca Agricola.

De altfel, lichidarea combinatului de porci de la Timisoara a fost inclusa in cadrul Programului PSAL cu Banca Mondiala, insusi directorul pentru Romania al Bancii Mondiale de la vremea aceea, Andrew Vorkink, solicitand Guvernului Radu Vasile sa procedeze la lichidarea Comtim.

In caz contrar tara noastra risca, prin neindeplinirea prevederilor ASAL, sa nu mai beneficieze de imprumutul de 300 de milioane de dolari negociat cu Banca Mondiala.

Desi procesul de lichidare judiciara a Comtim a fost analizat si pe vremea vechii guvernari - cand la sefia Corpului de Control al Guvernului se afla Ovidiu Grecea -, dar si de actuala guvernare, autoritatile nu au prezentat niciodata rezultatele controalelor la societatea timisoreana.