Dupa ce, ani de-a rindul, autoritatile romane au ignorat complet afacerile romano-sirianului Omar Hayssam, Parchetul General a declansat, in noaptea de joi spre vineri, perchezitii in lant la sediile de firme si locuintele aflate in proprietatea sirianului si a fratilor sai. Minunea a durat doar o zi: surse judiciare sustin ca ancheta s-a oprit simbata.

O posibila explicatie pentru stoparea cercetarilor ar fi implicarea in afacerile sirianului a lui Sergiu Dumitru Sorescu, fiului sefului Politiei Romane, Dumitru Sorescu. Aceleasi surse sustin ca presiuni foarte mari ar fi venit si de pe filiera PSD, prin Viorel Hrebenciuc, Omar Hayssam fiind un membru al partidului de guvernamint.

El ocupa locul 25 in Top 300 pe 2003 realizat de revista “Capital”, cu o avere estimata la 90-100 milioane dolari. Are numeroase afaceri in Romania si, mai nou, aproviziona unitati ale armatei romane cu pacura din Republica Moldova. Afacerea s-a derulat pe filiera firmelor implicate in procesari ilegale la RAFO Onesti, iar dosarul s-a acoperit de praf la PNA.

In noaptea de joi spre vineri, anchetatorii au ridicat din cele sase imobile perchezitionate o adevarata arhiva de documente false, dar si aparatura de supraveghere si interceptare a convorbirilor, arme de foc, documente si facturi contrafacute. Intre documentele ridicate de la sediile firmelor detinute sau controlate de familia Omar s-au gasit si documente cu stampile ale PSD.

Fratii lui Hayssam - suspectati ca au semnat documente false si cecuri fara acoperire, au facut transferuri bancare suspecte sau au “exportat” zeci de milioane de dolari - au parasit, deja, Romania. Potrivit lui Omar Hayssam unul, dintre cei doi frati implicati in afaceri, Mukhles Hayssam, ar fi Germania.

Sorescu Jr., partener cu fratii Omar

Desi implicat in numeroase scandaluri financiare, Hayssam nu a fost anchetat niciodata de autoritati. Nimeni nu a indraznit sa il invite la Parchet sau la Politie pentru o declaratie, chiar daca impotriva celor trei frati Omar s-au adunat, de-a lungul anilor, sute de plingeri penale de la parteneri de afaceri care sutin ca au fost inselati.

Toleranta fata de Hayssam era explicata de mass-media prin vechea sa legatura, din anii Ô91-’92, cu Ristea Priboi si prin prezenta sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu. Din 1991 si pina in prezent, familia Omar a controlat, direct sau prin interpusi, sute de firme.

Multe dintre au disparut in ceata, unele dovedindu-se a fi firme-fantoma, dupa ce au tras tepe atit statului, cit si unor firme private. Un exemplu concludent il reprezinta firma “Agro City Center” Bucuresti, care in anul agricol 2001-2002 a pagubit noua societati private cu peste 24 de miliarde de lei. Unii dintre cei pagubiti au facut plingeri penale in 2002 la Politie sau la Parchet.

Speranta celor pagubiti era colonelul Dumitru Sorescu, pe atunci prim-adjunct al sefului Politiei Romane care le vorbea frumos pagubitilor, asigurindu-i ca va respecta legea si-i va ajuta sa-si recupereze pagubele. In dosare nu s-a miscat insa nici un act.

O data cu plingerea inregistrata la PNA, in acest an, de catre o firma olandeza care a pierdut licitatia pentru privatizarea IPRS Baneasa in favoarea firmei siriene Ogharit (reprezentata la negocieri de catre sirian), s-a dezlegat misterul imunitatii lui Omar Hayssam: fratele lui Hayssam, Mukhles Omar, a devenit partener de afaceri cu Sergiu Dumitru Sorescu, fiul sefului Politiei Romane, Dumitru

Sorescu, si cu firma siriana Ogharit in firma General Group SRL.

Afaceri cu armata

In octombrie 2003, Omar Hayssam s-a oferit sa finanteze importuri de combustibili inferiori (tip pacura) din Republica Moldova.

Firmele care participau la schema finantata de Hayssam erau urmatoarele: Best City (proprietatea lui Omar, finantator al operatiunii), Rad Oil Group Bistrita (firma care garanta finantarea), Fuzion Trading Chisinau (exportatorul de combustibili), Dialy International Bacau (intermediar, initiator al afacerii in calitate de posesoare de licente de import combustibili, beneficiara a finantarii, care

prelua si transporta marfa la beneficiari), Fortius Trading Bacau (intermediar), unitati ale MApN. Cantitatea de combustibili prevazuta in contract era de 4.000 de tone. Omar Hayssam intra in afacere cu 32 de miliarde lei si urma sa primeasca, la final, 48 de miliarde lei. Omar a platit doar 18,24 miliarde, refuzind sa trimita restul de bani, dupa cum sustine Elena Adobritei, patron al Rad Oil.

Apoi, probabil pentru a scoate Rad Oil din afacere, s-a spus ca marfa a fost returnata la vama ca fiind necorespunzatoare. Drept consecinta, Omar si-a cerut inapoi banii, insa nu a fost multumit cu cele 18,24 miliarde, ci a vrut 32 de miliarde. Rad Oil garantase afacerea cu doua statii de benzina noi, in valoare de circa 2.000.000 euro.

Omar a vindut cele doua statii de benzina in baza unor documente contrafacute, sustin pagubasii, firmei Koala SRL, controlata de Florinel Camara (finul lui Dumitru Sechelariu), un alt membru al grupului PSD Bacau, implicat in afaceri cu rafinari suspecte la rafinariile Darmanesti, Carom si Rafo Onesti.

Una peste alta, surse judiciare sustin ca afacerile lui Hayssam cu MApN s-ar fi derulat totusi, iar o parte din combustibi au fost capturati de echipele coordonate de ministrul Blanculescu la sfirsitul anului trecut. Dosarul penal este pe rolul PNA.

Import de masini furate

La Parchetul General exista pe rol, de aproape doi ani, un dosar in care Omar Hayssam este cercetat pentru importul unor masini Hyundai Santamo, contrafacute nu se stie pe ce meleaguri. In anul 2001, autoritatile romane au descoperit in trafic sase autoturisme Hyundai Santamo 203 S, cu seriile de caroserii falsificate.

Ulterior, anchetatorii de la IGP au aflat ca aceste masini ar face parte dintr-un lot de 67 de masini Hyundai, aduse in Romania printr-o firma controlata de Omar Hayssam. Cu banii obtinuti din vinzarea acestor masini, Omar si-ar fi platit o parte din datorii la unele firme, intre care si Pasqual Prod SRL, prejudiciata cu circa 3 miliarde lei.

Potrivit surselor noastre, atunci a fost arestat inginerul Stoide de la Registrul Auto Roman pentru ca ar fi omologat masinile, incalcind legislatia in vigoare. Dosarul a fost musamalizat rapid, in 2002, cind anchetatorii care au descins la sediul firmei lui Omar Hayssam Omar au aflat ca acesta era plecat din tara, ca membru in delegatia presedintelui Ion Iliescu intr-un lung turneu asiatic.

Contactat la intoarcere de reporterii “Evenimentului zilei”, Omar a negat faptul ca ar fi pus in circulatie masini cu seriile contrafacute, sustinind ca “s-a gresit o litera pe acte”.

Imperiul sirian

Familia Omar are o paleta larga de activitati comerciale si de productie pe teritoriul Romaniei: exploatari forestiere si prelucrarea lemnului, export de produse siderurgice, componente electronice, fibre sintetice, imbutelierea apelor minerale si a bauturilor racoritoare, activitati in industria alimentara, in constructii, transporturi, comert auto (dealer Daewoo Automobile), afaceri

petroliere, afaceri cu cereale, silozuri, masini agricole, producerea si industrializarea produselor agricole si multe altele. Padurile de pe vaile Nehoiu si Trotusului au ajuns in fabricile familiei Omar si de acolo au luat calea exportului. In aceste zone au loc frecvent inundatii si alunecari de terenuri datorate defrisarilor masive.

Firmele controlate de familia Omar au lasat in urma prapad, disparind dupa ce au dat tepe partenerilor de afaceri si nu si-au platit datoriile la bugetul statului. Desi firmele cunoscute ca avind legaturi cu familia Omar deruleaza afaceri de sute de miliarde, ele inregistreaza cu pierderi. Asta inseamna ca nu platesc impozit pe profit. Putine au profit de citeva milioane de lei.

Constantin Crihana, pagubit de familia Omar cu peste 16 miliarde lei la firma “Cristar Agro”, ne-a declarat, anul trecut: “Omar se plimba cu presedintele tarii, are serviciile secrete de partea sa, cine sa-l trimita in judecata pentru inselaciune? Stam si rabdam nenorocirile lui.

Pe cine crede presedintele tarii ? Pe mine sau pe el? Omar a luat de o firma pamintul, de la alta firma a luat semintele, de la alta ingrasamintele, pesticidele, alte firme i-au arat, semanat, grapat, o alta i-a recoltat sau i-a transportat recoltele. Toate firmele din acest circuit au fost pagubite. Unele si-au mai recuperat cite ceva, altele au fost duse insa la faliment”.

Pozitia MApN

Lt.col. Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvint al MApN, ne-a declarat ca, la nivel central, nu exista un contract incheiat cu Fortius Trading sau Dialy International privind furnizarea de pacura din Republica Moldova. Nezir nu a exclus insa ca un astfel de contract sa fi fost incheiat la nivelul categoriilor de forte armate.

MApN nu a putut oferi aseara un raspuns concret, intrucit nu puteau fi verificare aceste informatii. Urmeaza ca azi sa primim informatiile solicitate.

Omar: “Toti sint niste escroci”

La cele trei numere de telefon mobil ale lui Omar Hayssam raspundea, ieri, robotul. Din acest motiv redam declaratiile sale de anul trecut, inregistrate ca punct de vedere la plingerile unor oameni de afaceri, care s-au considerat inselati cu zeci de miliarde lei in contractele derulate cu firmele lui Omar. Atunci, Omar ne-a spus atunci ca toti sint vinovati, doar el nu: “Toti sint niste escroci.

Si Crihana de la Galati si Istrate din Bucuresti. Si cei de la firma Dacrom Primex. Da, si cei de la Agromec Tulcea, de la Agromec Podoleni, de la Amerom Tulcea, de la Agrocom Focsani si toti cei pe care ii enumerati dvs., toti sint niste hoti. Ei au sa-mi dea mie bani, nu eu lor. Daca erau cecurile false nu as fi fost arestat?Toti vor de la mine bani.

Da, am luat seminte, am luat ingrasaminte, am luat terenurile in arenda. Dar daca nu am avut recolta, nu le-am platit. Mai am si firme cu datorii, dar nu am de unde sa le platesc pentru ca au mers in pierdere. Da, il cunosc pe domnul Ristea Priboi. Da, l-am insotit pe domnul presedinte Ion Iliescu, si ce-i cu asta?! Pe mine nu m-a anchetat nimeni. Nimeni nu m-a chemat sa dau declaratii.

Nici politia, nici Parchetul”.