Compania Intel a anunţat lansarea in această lună a unui nou procesor din gama Pentium 4. Intel va lansa procesorul Pentium 4 570 la 3,8GHz, pentru sisteme desktop, in data de 15 noiembrie – conform unor surse citate de ZDNet.

Procesorul va oferi un plus de viteză pentru sistemele high-end, frecvenţa maximă a procesoarelor P4 disponibile in acest moment fiind de 3,6GHz. Noul 570 işi va obţine insă pe alte criterii locul său in istorie pentru că va reprezenta, intr-un fel, sfarşitul unei ere la Intel.

Ani la rand, Intel s-a axat in politica sa pe creşterea frecvenţei procesoarelor. Anul acesta insă, compania a inceput să işi concentreze eforturile şi pe alte elemente care cresc performanţele procesoarelor.

Producătorul mondial numărul unu de procesoare şi-a prezentat astfel eforturile pentru crearea unor platforme PC (precum notebook-urile Centrino sau „PC-ul de living room”), a lansat un nou sistem de numire a procesoarelor care nu mai reflectă in primul rand frecvenţa, ci se axează pe alte caracteristici.

Intel şi-a modificat de asemenea foaia de parcurs renunţand la procesorul Tejas şi concentrandu-se mai mult asupra procesoarelor dual-core.

Luna trecută, Intel a anunţat de asemenea renunţarea la procesorul P4 de 4GHz, care ar fi trebuit să apară pe piaţă in primul trimestru al anului 2005. In schimb, compania a anunţat că va oferi procesoare Pentium 4 care vor oferi performanţe imbunătăţite prin alte mijloace decat o frecvenţă mai ridicată.

Primele astfel de procesoare vor fi cele care vor oferi 2MB de cache.

Primul Pentium 4 mainstream cu 2MB de cache va fi lansat la inceputul anului viitor şi va rula la 3,8GHz, au anunţat reprezentanţii Intel. Pană in prezent, doar procesoarele Pentium 4 Extreme Edition – destinate in principal sistemelor pentru jocuri – oferea mai mult de 1MB cache.

Procesorul P4 570 la 3,8GHz işi va face apariţia in sistemele desktop high-end. Compania Dell a anunţat deja că va oferi noul procesor in sistemul său pentru jocuri Dimension XPS.