Primele 100 de companii asezate intr-un top al cifrei de afaceri au, impreuna, un dever cit aproape jumatate (48,9%) din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, a declarat ieri profesorul Cezar Mereuta, coordonatorul clasamentului, la seminarul organizat de FinMedia. “Topurile, in general, reflecta situatia economiei.

Cele mai puternice 100 de companii au relevanta pentru intreaga economie, aratind-o asa cum este, cu profituri, pierderi, datorii. Aici nu apar arieratele, deci acumularile de datorii, dar apar pierderile curente. Si uitindu-te in spate, le poti identifica”, spune analistul economic Ilie Serbanescu.

Trei companii trec pargul miliardului de euro. Cu o cifra de afaceri de aproape 1,9 miliarde euro, Petrom a dominat Top 100, urmata de Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice, cu 1,3 miliarde euro, si Ispat Sidex, cu 1 miliard de euro.

Pentru prima data, a remarcat Ilie Serbanescu, avem un Top 100 care tine cont de profitul sau de pierderile companiilor: “Top 100 ajunge sa descrie economia romaneasca, cu evolutiile sale si cu perdantii ei”.

Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman pentru Modelare Macro-economica, spune ca analiza topului arata sansele Romaniei de a intra in competitia europeana, inca slabe, dar sugereaza si intrarea corporatiilor multinationale in economia romaneasca, sursa de crestere economica. “In ansamblu, primele 100 de companii din Romania au 1a profit din cifra de afaceri.

Asta inseamna putin fata de compatibilitatea cu aderarea, cu tarile Uniunii Europene. Ar trebui sa avem, ca sa intram in club, o valoare minima 2,5%. Cind Top 100 o sa se curete de perdanti, o vom atinge”, spune Mereuta. In 2003, pierderile inregistrate sint mai mici si reprezinta din totalul pierderilor mai putin, explica Serbanescu.

“In plus, profiturile inregistrate sint cam egale cu pierderile. Este o modificare substantiala fata de trecut, cind marii perdanti, intreprinderi mari, copleseau Top 100. Cind faceai socoteala, dadeau mult mai putine profituri, aveau insa grosul pierderilor. Echilibrul dintre pierdere si cistig se datoreaza, in unele cazuri cum e Sidex, imbunatatirii activitatii.

La RAFO insa nu este cazul, asta trebuie spus foarte clar. Desi rafinaria din Onesti s-a clasat in primele zece in top, are pierderi masive si arierate imense”, adauga Serbanescu.

Perdantii ies din scena

O serie de companii au parasit lista pentru ca pierderile le-au coplesit si n-au mai avut afaceri solide. “Au iesit din club Petrotub Roman, Siderurgica Hunedoara, Alum Tulcea, Industria Sirmei Cimpia Turzii, perdanti mari, piata ii curata. Jocul pietei incepe sa lucreze in Romania”, precizeaza Mereuta. Au intrat companii dinamice, multe din comert, a adaugat profesorul Mereuta.

“Au intrat altii care vin din urma si nu pot sa vina decit daca le merge foarte bine. Asta este o alta oglinda semnificativa”, mentioneaza Serbanescu. Au intrat in top Renault, Altex, Michelin, Interexpo Prodcom, Flanco, Artic si Loteria Romana in prima jumatate a unui grup de 14 companii.

Multinationalele lasa profitul in Romania

In Top 100 2003 vin din urma marile companii multinationale, care au inceput sa inregistreze profituri. “Probabil ca, intr-un viitor apropiat, 70% din Top 100 vor fi companiile multinationale. Avem deja Ispat, Lafarge, Continental, marile companii ale lumii intrate in profit. Pentru populatie este important ca astea-si platesc toate datoriile.

Plata arieratelor este o treaba care tine de disciplina economiei de piata”, spune Mereuta. Companiile straine, care au facut investitii, au avut pierderi operationale - si e firesc la inceput, cum e Continental -, dar au recuperat perioada, spune Serbanescu. “Cele doua companii care aduna 60-70% din profiturile Top 100, Orange si Connex, au inceput sa mai lase profiturile si in Romania.

Pina acum au avut profituri, dar le-au transferat in strainatate. Si aici s-ar putea sa joace un rol bun scaderea impozitarii profitului”, a adaugat Serbanescu.