Potrivit statisticilor oficiale, investitorii nerezidenti in actiunile companiilor listate la Bursa Electronica Rasdaq (BER) au cumparat in octombrie de 2,29 milioane euro si au vandut de numai 0,85 milioane euro, inversand astfel situatia din luna septembrie, cand vanzarile au fost superioare cumpararilor.

VIZIBILITATE SI PUTERE. Oficialii atrag atentia ca roadele mai bune ale lunii trecute s-au obtinut si ca rezultat al transferului zecilor de societati emitente de actiuni din sistemul de tranzactionare al BER in cel al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Emitentii de la Rasdaq au devenit astfel mult mai vizibili, iar volumul tranzactiilor a sporit considerabil", a observat recent Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare, ai carei membri sunt actionarii BER.

Transferul tranzactionarii companiilor listate la Rasdaq pe sistemul BVB face parte din componenta tehnica a procesului de fuzionare a celor doua burse, la randul sau parte a unui program mai amplu de dezvoltare a pietei de capital romanesti.

"Poate ca nu vom reusi prea curand sa concuram cu bursele din Budapesta, Praga sau Varsovia, dar Bursa de Valori Bucuresti poate deveni o putere regionala", a adaugat Andrei.

Specialistii considera ca o bursa puternica este in masura sa atraga investitii straine considerabile, inclusiv prin initierea unor oferte publice de actiuni ale societatilor cu capital strain de "tip inchis", adica necotate la bursa.

ORDINEA COMPANIILOR. In octombrie, valoarea tranzactiilor la BER a fost de 17,6 milioane de dolari, sau 14,1 milioane de euro, conform cursurilor medii calculate de Banca Nationala.

Indicele Rasdaq – C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor bursei, a crescut cu 13,48%, cele mai mari contributii la aceasta crestere avandu-le companiile Conpet Ploiesti, Metalurgica Aiud, Romportmet Galati, Sanex Cluj si Ispat Siderurgica Hunedoara.

Contributia la valoarea indicelui depinde de pretul de tranzactionare si de numarul total de actiuni care formeaza capitalul social, al caror produs da valoarea de piata a companiei respective (capitalizarea).

Asa se face ca, in functie de valoarea totala a tranzactiilor, Conpet, care are o capitalizare foarte mare din cauza numarului mare de actiuni in capitalul social, dar nu se regaseste in topul celor mai tranzactionate companii in luna octombrie, datorita volumelor mici de actiuni care si-au schimbat stapanii.

Vedetele cu cele mai mari valori tranzactionate au fost SOCEP Constanta (cu tranzactii de 1,3 milioane de dolari, realizate pe o crestere lunara a pretului/actiune de 41,9%), Bega Tehnomet Timisoara (0,78 milioane de dolari – 15,2%) si Romportmet Galati (0,41 milioane de dolari – 95,45%).