Elevul clujean care a ocupat locul trei la Olimpiada internationala de chimie desfasurata in iulie in Germania s-a sinucis ieri dimineata. Gestul sau vine la doar doua saptamini dupa ce iubita lui, fosta componenta a lotului national de chimie, si-a pus si ea capat zilelor. Tinarul, multiplu medaliat international, a inghitit un amestec otravitor de substante pe care si l-a preparat singur.

La Olimpiada de chimie care s-a desfasurat la Kiel, Germania, in perioada 18-27 iulie 2004, Bogdan Viorel Nusfelean a cistigat medalia de bronz. O clasare de exceptie daca tinem cont de numarul impresionant de concurenti, 264 din 66 de tari.

Pentru rezultatul obtinut de lotul Romaniei, o medalie de aur, una de argint si doua de bronz, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa recompenseze efortul elevilor cu o excursie de 10 zile in Grecia, precum si cu premii in bani. Numai ca ceea ce trebuia sa fie un vis s-a transformat intr-un cosmar.

La revenirea din Grecia, prietenii lui Bogdan Nusfelean i-au spus ca iubita lui, Iliana Muresan, studenta in anul l la Facultatea de Farmacie, s-a sinucis. Aceasta, la rindul ei, a fost componenta a lotului national de chimie si unul dintre cei mai straluciti elevi din Cluj, terminind anul trecut Liceul “Emil Racovita” ca sefa de promotie.

Fata s-a sinucis in urma cu doua saptamini, inghitind cianura. Nu a lasat nici o explicatie a gestului sau, absolut nimic, dar medicii cred ca a fost vorba despre o depresie.

Bogdan Nusfelean nu a putut suporta durerea provocata de pierderea iubitei si a decis s-o urmeze. Tinarul olimpic a fost gasit mort ieri dimineata, in apartamentul parintilor.

Linga el se afla un recipient folosit de chimisti pentru prepararea de substante. Din primele verificari reiese ca Bogdan Nusfelean si-a pregatit singur amestecul cu care si-a curmat viata. “Nici nu am avut cuvinte. Pentru prima data intr-o viata de criminalist nu am mai avut cuvinte.

Cind am vazut atitea diplome si medalii am ramas aproape paralizat”, ne-a spus unul dintre politisti care au facut cercetarea la fata locului.

Prietenii lui Bogdan spun ca acesta a iubit-o foarte mult pe Iliana si nu a conceput sa-si traiasca viata fara ea. Lucian Popescu, directorul Colegiului National “George Cosbuc”, unde invata tinarul olimpic, ne-a spus ca, dupa intoarcerea din Grecia, a stat de vorba cu el si ca parea marcat de moartea iubitei, dar ca avea planuri de viitor.

“Nu a mai avut probleme de genul asta si cred ca a clacat. In urma cu o saptamina, am fost cu el la Bucuresti, unde a primit un premiu in valoare de 40 de milioane de lei pentru locul lll de la Olimpiada de Chimie. Inainte de acest drum a venit la mine, pe 29 octombrie, si mi-a spus ca prietena lui s-a sinucis si sa nu mai pun alte intrebari”, a precizat directorul.

Anul viitor, Bogdan Nusfelean ar fi trebuit sa termine liceul. Ar fi vrut sa urmeze cursurile Facultatii de Chimie si, dupa cum le spunea prietenilor, chiar daca ar fi prins o bursa in strainatate, dorea sa se intoarca acasa. Numai ca toate aceste visuri s-au naruit. In urma lui a ramas o familie distrusa de gindul ca, la numai 18 ani, Bogdan a ales aceasta cale.