Peste 2.000 de infractori romani sunt cautati pe plan mondial, in conditiile in care, numai in octombie au fost dati in urmarire internationala prin Interpol aproape 50 de infractori de nationalitate romana.

Cautati de ani intregi, Severin Tcaciuc (foto), Sorin Beraru, Nicolae Popa, Mihai Bucurenciu si Ion Clamparu sunt numai cinci dintre cele peste 2.000 de nume de romani cautati pe plan mondial, responsabili de intreaga gama de infractiuni cuprinse intre copertile Codului Penal.

Astfel, daca primii trei se fac vinovati, in principal, de infractiuni de natura economica, Bucurenciu si Clamparu sau Ion de la Madrid, cum ii spun apropiatii, se fac responsabili de latura violenta a vietii de infractor.

In timp ce autoritatile s-au dovedit, in general, neputincioase cu privire la prinderea marilor mafioti fugiti peste granita si localizati "undeva pe mapamond", in situatia celor cinci se mai afla 1.995 de romani pentru care nu mai exista insa scuza notorietatii.

Infractorii prefera Austria

Potrivit Interpol, doar in octombrie autoritatile straine au semnalat Inspectoratului General al Politiei 412 nume de romani implicati in peste 300 de dosare penale.

Dintre principalele genuri de infrac-tiuni savarsite de acestia, 144 sunt de furturi si talharii, 42 de falsuri, 26 de inselaciuni, 12 trafic de droguri, 11 de prostitutie si proxenetism, opt fals de moneda, sapte sunt de trafic de persoane, patru crime si trei violuri.

In acelasi timp, nu poate fi trecut cu vederea faptul ca romanii prefera Austria, tara unde, in ultimele 31 de zile, au fost semnalate 143 de infractiuni cu autori romani. Pe locul doi se afla Italia, cu 72 de cazuri, urmata de Ungaria - 38, Germania - 37, Spania - 24 si Belgia - 19.

Tot in octombrie au fost repatriati 12 romani certati cu legea, returnati din Italia, Spania, Grecia, Germania, Canada, Austria, Bulgaria, Portugalia, Ungaria, in conditiile in care, in aceeasi perioada, din Romania a fost extradata o singura persoana.

Criminalii lunii octombrie

Fara indoiala, cei mai cunoscuti extradati ai lunii octombrie au fost Florian Calin, zis Malu, cel mai mare traficant de droguri cunoscut in Romania, si Maria Kisch, o criminala cu sange rece. Mai putin cunoscuta publicului romanesc, Maria Kisch este o timisoreanca in varsta de 51 de ani care si-a ucis sotul, dupa care i-a taiat si fiert capul intr-un vas pentru preparat supa.