Liderul palestinian, Yasser Arafat, a făcut hemoragie cerebrală. Potrivit medicilor starea lui de sănătate s-a inrăutăţit mult luni noaptea, intrand in comă profundă.

O inaltă delegaţie de oficiali palestinieni a fost astăzi la spitalul unde este internat domnul Arafat. Doar premierul Ahmed Qurei a putut să il vadă pe patul de spital, pe motiv că starea de sănătate a domnului Arafat nu permite vizite din partea mai multor persoane.

Intr-o conferinţă de presă ţinută la Paris, ministrul de externe palestinian, Nabil Shaath a declarat că domnul Arafat este foarte bolnav dar că inima, creierul şi plămanii incă funcţionează.

El a spus că medicii francezi care au grijă de liderul palestinian au exclus orice formă de cancer sau otrăvirea lui.

Arafat va trăi sau va muri in funcţie de cat de puternic este organismul său şi in funcţie de voinţa lui Dumnezeu

Ministrul de externe, Nabil Shaath

Ministrul de extrene palestinian, Nabil Shaath a spus că eutanasia este exclusă pentru a pune capăt suferinţelor lui Yasser Arafat. Muslumanii nu sunt de acord cu eutanasia, a continuat el.

Un purtător de cuvant al spitalului, unde este internat domnul Arafat, a declarat că inrăutăţirea situaţiei este "semnificativă" dar că nu poate fi dat nici un verdict.

Frustare

Primul ministru palestinian Ahmed Qurei, fostul premier Mahmoud Abbas, ministrul de externe Nabil Shaath şi preşedintele parlamentului palestinian, Rawhi Fattuh au ajuns la Paris luni. Corespondentul BBC relatează că ei au discutat cu ministrul de extrene al Franţei, Michel Barnier şi cu preşedinte Franţei Jacques Chirac.

Nu există nici un anunţ oficial in legătură cu cauzele bolii domnului Arafat, in varstă de 75 de ani, şi care se află intr-un spital din Paris de 11 zile.

Oficialii palestinieni spun că la nivelul conducerii există multă frustrare faţă de lipsa de informaţii referitoare la starea sănătăţii lui Yasser Arafat, intrucat toate informaţiile au fost controlate de soţia sa, Suha.

"Incearcă să il ingroape de viu"

Intr-un interviu la televiziune Suha Arafat i-a acuzat pe liderii palestinieni de conspiraţie impotriva soţului ei.

"Vreau să le spun palestinienilor, de aici, de langă patul de suferinţă al lui Yasser Arafat, că un grup dintre cei care vor să-i uzurpe puterea vin la Paris, căutand să-l ingroape pe soţul meu cand acesta incă mai trăieşte."

"E o conspiraţie uriaşă. Vor să-l ingroape de viu", a declarat Suha, care a dat asigurări că Yaser Arafat trăieşte, spunand chiar că acesta urmează să se intoarcă in curand acasă.

Unul din membrii cabinetului israelian, Sufian Abu Zaida, a declarat că domnul Arafat nu este "proprietatea privată a doamnei Arafat". "Poporul palestinian nu ştie cine este ea" a declarat el la un post de radio israelian.

"Aceasta este o femeie care nu şi-a văzut soţul in ultimii trei ani, de la izbuncirea intifadei (războiul declanşat de palestinieni impotriva Israelului)".

Unde va fi ingropat

Sunt multe zvonuri, potrivit cărora Yasser Arafat ar fi intrat intr-o comă ireversibilă. Atat soţia lui cat şi oficialii palestinieni au negat acest lucru. Israelul a stabilit ca liderul palestinian să fie ingropat - atunci cand va deceda - in faşia Gaza, in ciuda dorinţei puternice a domnului Arafat de a-şi găsi locul de odihnă in Ierusalim.

Ministrul de interne al Irakului, Avraham Poraz a declarat că: "vom face pregătirile necesare pentru ca accesul acolo să fie uşor". "Decizia e luată. Dacă şefii de stat vor dori să participe la funeralii şi vor veni in Israel, vom face in aşa fel incat să le facilităm accesul imediat", a mai declarat domnul Poraz.

BBC

Viata lui Yasser atirna de vointa sotiei sale, singura care poate decide sa deconecteze sistemele de mentinere a vietii si sa-i declare moartea

Starea de sanatate a presedintelui Yasser Arafat s-a agravat in noaptea de luni spre marti, iar starea de coma a devenit si mai profunda, a anuntat ieri purtatorul de cuvint al Serviciilor de sanatate ale armatei franceze, generalul Christian Estripeau. Dupa numai citeva ore, in jurul orei 15.

30, un ministru palestinian anunta, la Ramallah, moartea lui Arafat, informatie dezmintita imediat de sursele medicale franceze si de oficialii palestinieni aflati la Paris.

Declaratia generalului francez s-a produs in paralel cu sosirea la Paris a patru lideri palestinieni - Mahmoud Abbas, numarul doi in conducerea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), premierul palestinian Ahmed Qorei, ministrul de externe, Nabil Shaath, si presedintele Consiliului legislativ palestinian, Rawhi Fattouh - cu scopul de a-l vedea pe presedintele Autoritatii Nationale

Palestiniene (ANP). La iesirea din rezerva spitalului militar Percy, unde este internat Arafat, Mahmoud Abbas a declarat ca starea acestuia este, “din nefericire, foarte grava”, in timp ce un alt oficial palestinian a declarat, la iesirea din spital, ca Yasser Arafat ar mai avea doar citeva ore de trait si ca nu va mai apuca si dimineata zilei de azi.

La sfirsitul saptaminii trecute, doi oficiali americani au afirmat ca nimeni nu va declara decesul lui Arafat pina nu se va stabili locul de inmormintare, aratind ca liderul ANP nu va fi deconectat de la aparatele de mentinere a vietii si nici nu va fi declarat mort de familie pina cind toate negocierile nu se vor finaliza.

Intre timp, dupa cum relata luni “Yediot Aharonot”, negocierile secrete, desfasurate intre Israel, Egipt si ANP, referitoare la funeraliile lui Yasser Arafat s-au incheiat.

Insa, in ultimele zile, s-a declansat o polemica legata de conturile secrete ale lui Arafat, care ar fi trebuit transmise liderilor ANP, polemica alimentata si de faptul ca sotia lui Arafat, Suha, care i-a acuzat pe cei patru oficiali palestinieni ca vor sa-l “ingroape de viu” pe liderul lor, le-a interzis sa-l viziteze.

Ea a invocat legislatia franceza, care-i da dreptul sa controleze accesul la bolnav. In replica, un membru al Comitetului executiv al OEP, Yasser Abed Rabbo, a acuzat-o pe Suha Arafat ca incearca sa obtina “avantaje personale” prin impiedicarea vizitelor la capatiiul sotului ei.

Drept urmare, imediat au aparut speculatii potrivit carora, la fel ca si in cazul negocierilor privind locul de inmormintare, Suha nu-l va declara mort pe Arafat pina cind nu se va ajunge impreuna cu liderii palestinieni la un acord referitor la impartirea averii din conturile liderului ANP.

Vaduva vesela

Si locuitorii strazii al-Mahkakim din Ramallah, unde a crescut Suha Arafat, sint de aceeasi parere, iar motivele pentru care sotia liderului palestinian si posibilii succesori ai lui Arafat nu se inteleg prea bine nu sint deloc un mister pentru ei.

“Cea mai importanta motivatie sint banii”, spune Manel Shami, un locanic care a crescut in acelasi bloc cu Suha si a cunoscut-o bine. “Suha nu a fost interesata niciodata de politica”, insista acesta.

Banii par sa fie o buna motivatie pentru Suha Arafat, noteaza si “The Guardian”, pentru ca unul dintre oficialii palestinieni cu care s-a tot certat in ultimele zile este Mohammed Rashid, consilierul financiar al sotului ei, unul dintre putinii care stiu in ce banci se afla conturile secrete ale lui Arafat.

Chiar daca sint doar citiva care stiu despre ce sume este vorba, estimarile neoficiale variaza de la citeva sute de milioane de dolari pina la un miliard de dolari.

Vistiernicul lui Arafat intra in scena

Cind este vorba de banii lui Arafat, doua nume apar cu insistenta, cel al lui Rashid si cel al sotiei sale, Suha.

In ultimii 10 ani, prin miinile lui Rashid au trecut sute de milioane de dolari, care erau venituri ale Autoritatii Palestiniene si pe care Arafat le-a delapidat de la vistieria acesteia, desi un ministru de finante reformist, Salam Fayyad, a spus ca banii au fost investiti in numele ANP si de atunci s-au intors sub controlul acesteia.

Arafat nu si-a divulgat niciodata situatia financiara. Presat de lideri ai Fatah in februarie, el le-a taiat-o scurt, spunind “nu exista nici un fel de avere”. La rindul sau, Mohammed Rashid a negat ca seful sau ar fi bogat. “Arafat nu are proprietati in nici o parte a lumii.

El nu poseda nici macat un cort, o casa, o livada sau vreun cont personal pe numele sau”, a declarat recent Rashid postului Al-Arabiya.

Totusi, revista “Forbes” l-a plasat pe Arafat pe locul 6 pe lista din 2003 a celor mai bogati monarhi si dictatori, apreciind ca averea sa este de cel putin 300 milioane dolari. Shalom Harari, un fost oficial de informatii israelian, pretinde ca Arafat a “dosit” circa 700 milioane dolari, fie si in eventualitatea unor cazuri urgente, cum ar fi un nou exil.

Arafat, stapinul unui imperiu financiar tenebros

In cele patru decenii cit a fost liderul palestinienilor, Yasser Arafat a condus un tenebros imperiu financiar, care include investitii masive ale OEP in companii aeriene, plantatii bananiere si firme high-tech, dar mai ales bani transferati in conturi bancare pe tot cuprinsul mapamondului, comenteaza Associated Press.

Jaweed al-Ghussein, fost ministru de finante al OEP, afirma ca acest imperiu financiar valora in 1996, cind si-a parasit postul, intre 3 si 5 miliarde dolari. Nimeni nu stie care este valoarea lui actuala, unii afirmind ca n-ar mai fi ramas decit citeva milioane de dolari. Daca Arafat moare, ceea ce a mai ramas din bani va disparea sau va ajunge in buzunarele asociatilor lui.

Investitiile OEP cuprind cumpararea unei companii aeriene din Maldive si a unei companii maritime grecesti, plantatii de bananieri, o mina de diamante in Africa si imobile in toata lumea araba.

Bunurile sint inregistrate pe numele a zeci de asociati ai lui Arafat, potrivit unui economist si unui om de afaceri palestinian, care, la cererea unor oficiali ai Fatah, au inceput anul acesta o ancheta pentru a da de urma banilor.

Suha a tradat, cred palestinienii

Suha Arafat, casatorita cu Yasser Arafat de 14 ani, a primit in fiecare luna plati de 100.000 dolari din vistieria palestinienilor, potrivit unui oficial al biroului lui Arafat. Anul acesta, procuratura franceza a lansat o ancheta pentru spalare de bani privitoare la transferuri de 11,4 milioane dolari in conturile ei. Ea a refuzat cu obstinatie sa divulge presei sursa veniturilor ei.

Suha Arafat s-a nascut intr-o familie bogata de catolici din Ierusalim, a urmat o scoala catolica cu Ramallah, iar apoi a studiat la reputata universitate Sorbona din Paris. Suha Tawil se afla in Iordania in calitate de jurnalist in momentul in care l-a cunoscut pe Arafat. Suha si Yasser Arafat s-au casatorit in 1990, in secret, pe cind ea avea 28 de ani, iar iubitul ei - 62.

Casatoria a fost facuta publica de-abia doi ani mai tirziu. “Toata lumea a fost surprinsa. Nu stia nimic despre politica. Nu a fost o sotie potrivita pentru el. O sotie i-ar fi fost alaturi tot timpul. Nu in strainatate, ci aici, pentru a-i impartasi suferintele”, afirma fostul ei colocatar, Manel Shami.

Cam aceasta e de altfel impresia tuturor locuitorilor din Ramallah despre femeia cu parul vopsit blond, care se afiseaza in costume haute-couture si cu un stil de viata luxos si care a preferat sa plece la Paris la inceputul Intifadei.

Suha Arafat s-a convertit la islamism cu putin inainte de casatorie, dar nu a putut ascunde prea bine faptul ca nu poate renunta la religia sa crestina. Ea a continuat sa mearga la biserica, iar fiica ei a fost botezata crestineste. In plus, musulmanii din Gaza s-au plins de faptul ca Suha nu si-a acoperit capul cu un batic atunci cind a vizitat taberele de refugiati.

Ev. Zilei - 10 noiembrie 2004