O serie de analişti politici remarcă lipsa de confruntare din emisiunile de radio şi televiziune dedicate alegerilor. Situaţia nu s-ar datora, in opinia lor, lipsei de subiecte sau politeţei excesive folosite de candidaţi, ci regulilor impuse de autorităţi moderatorilor. Aceştia trebuie să elimine orice pornire combativă a interlocutorilor.

In acest context, disciplina impusă de Consiliul Naţional al Audiovizualului pare să fie depăşită doar de insistenţele şi mai restrictive ale Biroului Electoral Central.

Despre ce e vorba?

Consiliul Naţional al Audiovizualului se arată supărat de insistenţa cu care Biroul Electoral Central incearcă să controleze posturile de radio şi televiziune pe timpul campaniei electorale.

Preşedintele CNA, Ralu Filip, spune că Biroul Electoral Central nu are nici o calitate in a reglementa activitatea in audio vizual inainte de alegeri şi că hotărarile date pană acum de BEC incalcă legile, instituind obligaţii şi interdicţii peste prevederile legale.

Preşedintele CNA Ralu Filip

Concret, preşedintele CNA face referire la o hotărare a Biroului Electoral Central care interzice radiourilor şi televiziunilor difuzarea de informaţii electorale la sfarşit de săptămană. Ralu Filip spune că este o incălcare flagrantă şi a legii de alegere a deputaţilor şi senatorilor, şi a legii audiovizualului.

CNA, mai spune Ralu Filip, consideră că nu există nici un temei legal de a limita accesul la informaţii, deci şi difuzarea celor electorale, şi că singura interdicţie este ea a Biroului Electoral Central.

Mai mult, spune un alt membru al CNA, Răzvan Popescu, această hotărare arbitrară ii scoate din joc pe candidaţii unor partide la sfarşit de săptămană şi lasă loc numai acelora care ocupă funcţii in administraţia publică.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a anunţat că nu va sancţiona radiourile şi televiziunile care vor transmite informaţii electorale in zilele de sambătă şi duminică, reamintind Biroului Electoral Central că numai CNA poate pedepsi in domeniul audiovizualului.