Nastase se lauda, intr-un videoclip publicitar, cu fostul baron de Gorj la capitolul “lupta anticoruptie”

Uniunea Nationala PSD+PUR a inclus, in calupul sau de clipuri electorale, si unul in care sint prezentate imagini cu fostul presedinte al filialei Gorj a PSD, Nicolae Mischie, in timp ce acesta iese din sediul Parchetului National Anticoruptie. In imaginea imediat urmatoare, obiectivul camerei e fixat pe sediul PNA.

Vocea de pe banda este a lui Adrian Nastase, care se foloseste de imaginea lui Nicolae Mischie pentru a arata cum a declansat partidul de guvernamint lupta impotriva coruptiei.

Cit timp se afla in imagine Nicolae Mischie, se aude vocea de pe banda a lui Adrian Nastase care spune, prezentind realizarile PSD: “Si am declansat lupta impotriva coruptiei cu ajutorul PNA”.

Numit in presa si “baron PSD” pe vremea cind se afla in acest partid si cind detinea si functia de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie nu a vrut sa ne spuna, ieri, parerea sa despre acest clip electoral al PSD pentru ca, sustine el, “nu l-am vazut inca si nu ma pot pronunta; eu sint acum plecat prin comune, in campanie electorala, si nu am avut timp sa ma uit la televizor”.

PNA, anexa PSD

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, avocata Renate Weber, este de parere ca “problema e masura in care Mischie se simte lezat de acest clip electoral al PSD, fiind singurul care trebuie sa spuna daca accepta prezenta lui in acele imagini si, mai ales, in acea postura. Oricum, se induce prezumtia de vinovatie”.

Weber apreciaza ca prezentarea lui Mischie in clipul electoral reprezinta “un gest de ultim moment al PSD, pentru cistigarea bunavointei electoratului, neavind cu ce altceva concret sa se prezinte in lupta impotriva coruptiei.

” Presedintele FSD sublinaza faptul ca, “din punctul de vedere al drepturilor omului - dreptul la imagine - avem de-a face cu o incalcare clara a acestor drepturi, doar daca Mischie nu a acceptat sa fie pus intr-o postura extrem de jenanta”.

Avocata ne-a mai spus ca este o incalcare a prezumtiei de nevinovatie, pentru ca “dincolo de faptele care i-au fost imputate prin presa nu avem nici o hotarire de de trimitere in judecata, fara sa mai vorbim despre o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila”.

Numai ca, insista Renate Weber, “astfel se transmite catre opinia publica cit de mult lupta PSD impotriva coruptiei”, numai ca, “in absenta unor rezultate concrete, “PSD defileaza cu coruptul de serviciu”. Presedintele FSD declara ca prin includerea PNA in videoclipul electoral al PSD “se demonstreaza, inca o data, ca aceasta institutie este considerata un fel de anexa a partidului de guvernamint.

Se confirma ca PNA este considerat o institutie de partid, si nu una de stat”. In mod normal, spune Renate Weber, “imaginea PNA nu avea ce sa caute in clipul electoral al PSD pentru ca acesta nu este un film de prezentare a guvernului in care sa fie inclusa si o institutie a statului cum sint agentiile proprii”.

Ce spune Nastase in videoclip

Clipul electoral al PSD dureaza 30 de secunde, iar Adrian Nastase rosteste clar urmatoarele fraze: “Poate ca nu am reusit sa facem tot ce ne-am propus. Coruptia este inca ridicata, veniturile sint inca prea mici. Dar Romania a facut progrese importante.

Sintem membri NATO, vom adera la Uniunea Europeana, am marit pensiile si ajutoarele pentru tarani, am initiat programul “Cornul si laptele” si am declansat lupta impotriva coruptiei cu ajutorul PNA. Sa nu punem in pericol progresul! Faptele sint politica mea”. (C.O.)

Mischie - capete de acuzare

Nicolae Mischie a fost cercetat de PNA, dar si de unele Parchete judetene pentru diverse fapte, cum ar fi: luare de mita, primire de foloase necuvenite, incalcarea regimului armelor, dar si pentru modul in care si-a obtinut diplomele si titlurile universitare. Pentru unele dintre fapte, cum e cea referitoare la regimul armelor, Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale.