Desi in multe zone ale tarii iarna si-a intrat in drepturi, pana la aceasta ora, 255 de scoli n-au nici macar un brat de lemne. Alte 5.194 au combustibili doar pana la Craciun. Mai precis, acestea din urma au rezerve doar pentru 4-5 saptamani, doar in conditiile in care nu se vor inregistra temperaturi foarte scazute.

Potrivit ultimei statistici elaborate de catre Directia Patrimoniu si Investitii din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, judetul cu cele mai mari probleme este Teleorman. Practic, 49 de unitati scolare, majoritatea din mediul rural, sunt in imposibilitatea de a asigura caldura in clase. Mai mult, alte 90 au primit combustibili doar pentru cateva saptamani.

Inspectorul scolar general pe judet, Oana Ponogoret, a raportat Directiei Generale pentru Invatamantul Preuniversitar ca scolile teleormanene au mai primit 12 tone de lemne, "o cantitate care nu ajunge pentru toata iarna, nici macar pentru zece scoli", asa cum a opinat Irinel Chiran, secretar de stat cu invatamantul preuniversitar.

Alte sase judete cu probleme

In statistica oferita de catre M.Ed.C., in alte sase judete se inregistreaza o situatie la fel de dramatica. Dupa Teleorman, in top urmeaza judetele Buzau, cu 37 de scoli fara caldura (182 aprovizionate partial), Alba, 36 (162 partial), Mehedinti, 29 (178 partial), Vaslui, 26 (537 partial), Braila, 24 (137 partial).

Pana si in Bucuresti exista trei unitati de invatamant care n-au nici o sursa de incalzire. In concluzie, dintr-un total de 22.734 de unitati scolare, 255 sunt total lipsite de combustibili si 5.194 sunt aprovizionate doar partial. De asemenea, in alte 535 de locatii pentru elevi nu s-a incheiat revizia sistemelor de incalzire.

Ceea ce ingrijoreaza Ministerul Educatiei este faptul ca, de doua saptamani, numarul de scoli fara combustibili este identic in raportari, semn ca nimeni nu a intreprins ceva pentru remedierea situatiei.

"Din cauza frigului si a lipsei de combustibili, unele ore vor fi compromise."

Primariile sunt de vina

"Intreaga raspundere privind aceasta situatie o poarta autoritatile locale. Proasta gestionare a fondurilor repartizate pentru incalzirea scolilor, lipsa de responsabilitate au facut ca atatea scoli sa nu beneficieze de conditii optime pentru desfasurarea procesului educativ-instructiv pe perioada iernii", ne-a declarat secretarul de stat in M.Ed.C., Irinel Chiran.

In acest sens, directia pe care o conduce va trimite o adresa Ministerului Administratiei si Internelor prin care va cere sa ia "masuri exceptionale, in vederea inlaturarii acestei situatii", iar inspectoratele scolare judetene vor raporta imediat starea scolilor afectate.