Premierul Adrian Nastase a iesit ieri in fata natiunii pentru a anunta cateva masuri considerate exceptionale, adoptate in sedinta de guvern.

Motivand ca a venit timpul ca rezultatele economice ale guvernarii sa se regaseasca in societate, slogan de altfel des intalnit in campania electorala a Uniunii PSD+PUR, primul-ministru a facut public ieri modul in care Guvernul vrea sa utilizeze cresterea economica record obtinuta in acest an, si anume pentru promovarea de politici sociale.

Cel mai mult socheaza una dintre masurile ce vor fi luate "pentru sustinerea oamenilor care nu au inca nivelul de trai pe care il merita" (?!). Este vorba despre decizia de a acorda prime de 30 de milioane de lei pentru orice proprietar al unui autoturism mai vechi de 20 de ani care este de acord sa isi caseze masina si, apoi, sa cumpere o masina noua.

Decizia este motivata de faptul ca in Romania exista in circulatie circa 350.000 de autovehicule mai vechi de 20 de ani, iar o astfel de masura va duce inclusiv la reducerea poluarii.

Avand insa in vedere ca nu se specifica nici un fel de limita a sumei de achizitionare a automobilului nou, nici a vechimii lui, si nici conditia ca acesta sa provina din productia autohtona, de aceasta masura s-ar putea sa beneficieze categorii de persoane care numai defavorizate nu sunt.

Cu subventie de la stat ar putea fi cumparata o masina straina, de lux, care sa fie vanduta la cateva zile dupa achizitionare, iar banii alocati pentru protectie sociala vor umfla conturile importatorilor de automobile, care oricum de cativa ani dau adevarate tunuri in Romania.

Tot ieri, primul-ministru a mai anuntat si acordarea de despagubiri pentru cei care mai au inca la CEC depozitele constituite pentru cumpararea unei Dacii. Acestia vor primi maximum 100 de milioane de lei, efortul bugetar suportat pentru "rezolvarea unei nedreptati mai vechi" fiind de 3.000 de miliarde de lei.

Cresterea economica se va mai duce si in masuri "de solidaritate" si "de recunostinta si respect". Este vorba despre acordarea de pensii speciale pentru sotul supravietuitor in cazul decesului partenerului de viata, pentru care au fost alocate 6.000 de miliarde de lei si acordarea de sprijin veteranilor de razboi, invalizilor si vaduvelor de razboi.

Acestia din urma vor primi facilitati la transportul in comun sau pentru cumpararea locuintelor. Cei care nu folosesc aceste facilitati pot primi in compensare produse alimentare.

Ceea ce nu a mentionat insa primul-ministru este ca pensiile speciale vor fi acordate numai dupa incheierea procesului de recorelare a pensiilor, ceea ce ar putea impinge momentul primirii acestora de catre pensionari chiar si peste un an de acum incolo.

Fara a pune la indoiala problemele cu care se confrunta unele dintre categoriile mai sus mentionate, nu putem sa nu remarcam ca o astfel de impartire a cresterii economice nu face decat sa amane cu ani buni momentul in care pensionarii vor putea trai decent din propria pensie sau in care orice roman isi va permite sa isi schimbe masina pentru a lua una mai buna din propriile venituri.

Fara nici o legatura cu campania electorala...