Dupa ce au crescut in aceasta toamna cu aproximativ 20%, salariile functionarilor publici vor creste anul viitor cu inca 17,6%. Astfel, salariile de baza brute ale functionarilor publici vor fi cuprinse intre aproximativ 4 si 32 milioane lei, in functie de nivelul studiilor, categorie, grad profesional si nivelul la care se presteaza activitatea, respectiv nivelul central sau local.

Cresterile salariale au fost aprobate ieri printr-o ordonanta de urgenta de catre Guvern, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Cresterea salariala va fi acordata in doua etape: incepand cu 1 ianuarie se va acorda 45% din totalul cresterii, urmand ca restul sa se dea incepand cu 1 octombrie 2005. "Cresterea salariala va fi de aproximativ 17,6 % si vor beneficia de ea circa 100.

000 de functionari publici", a declarat Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru Administratia Publica. Aceste majorari s-au acordat cu conditia ca pentru cele 9.200 de posturi neocupate in prezent, precum si cele care se vor elibera in cursul anului 2005, sa nu se organizeze nici un concurs de ocupare a acestora.

"Posturile vacante in prezent vor putea fi scoase la concurs numai in limita numarului celor care sunt absolut necesare desfasurarii activitatii institutiilor respective", a declarat Romeo Paul Postelnicu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Actul normativ prevede trei trepte de salarizare pentru fiecare grad profesional al functiei publice de executie.

De exemplu, pentru ministere, Casa de Pensii, Casa Nationala de Sanatate etc. sunt prevazute salarii de baza cuprinse intre aproximativ 4 si 28 milioane lei. De exemplu, pentru un functionar care ocupa postul de secretar general al unei institutii, salariul de baza va fi de peste 28 milioane lei.

Pentru functia de comisar general, salariul de baza este putin peste 22 milioane lei, la aceste salarii adaugandu-se indemnizatiile de conducere. Pentru functiile de consilier, expert sau inspector, salariile pot ajunge pana la 14 milioane lei. Un debutant nu va putea castiga insa la inceput un salariu de baza mai mare de 4,7 milioane lei.

Pentru functionarii publici din prefecturi, primarii sau servicii publice descentralizate, salariile de baza vor fi cuprinse intre 4 si 27 milioane lei. De exemplu, secretarul general al Prefecturii Bucuresti va avea un salariu de baza de 27,4 milioane lei, in timp ce colegii sai din alte judete vor avea maximum 26,1 milioane lei.

Un sef de departament din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti va avea un salariu de baza de 13,3 milioane lei. In ce priveste Presedintia, Guvernul, Curtea de Casatie si Justitie, Consiliul Legislativ, Consiliul Concurentei, Curtea de Conturi, CNSAS si CNA, salariile de baza vor fluctua intre 4 si 32 milioane lei.

Indemnizatiile de conducere vor varia de la 55% din salariul de baza (pentru director general), la 40% (pentru director adjunct), 30% (pentru sef serviciu) si 25% (pentru un sef de birou). Pentru rezultate deosebite in activitate, o institutie poate acorda in limita a 20% din numarul de posturi, un salariu de merit lunar de pana la 15% din salariul de baza.

De asemenea, actul normativ prevede si modul in care se va acorda sporul de vechime in munca, in valoare de pana la 25% din salariul de baza. Aceste sporuri se vor acorda in functie de vechime, in trepte cuprinse intre 5% si 25%.

Functionarii care lucreaza noaptea vor mai primi in plus 25% din salariul de baza pentru orele lucrate in acest interval, cu conditia ca timpul astfel lucrat sa reprezinte cel putin jumatate din programul normal de munca. Orele suplimentare se vor plati in plus cu 75% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru si dublu pentru orele in plus.

Tot dublu vor fi platite si orele lucrate in zilele de sarbatori, precum si in cele de sambata si duminica. De asemenea, functionarii publici au dreptul si la o prima, anuala, egala cu salariul mediu lunar de baza realizat in anul pentru care se face premierea, prima de care vor beneficia toti angajatii, cu exceptia functionarilor publici sanctionati disciplinar.