Cu o saptamina inaintea meciului cu Armenia, nationala arde si baba se piaptana

In loc sa pregateasca partida de la Erevan, generalul promite electoratului ilfovean marea cu sarea

Implicarea selectionerului Anghel Iordanescu in campania electorala pentru alegerile parlamentare afecteaza din ce in ce mai serios interesele echipei nationale de fotbal. Dezmintite cu vehementa de general luna trecuta, atunci cind presa a atras atentia ca programul electoral se suprapune meciului cu Armenia, din preliminariile Cupei Mondiale, temerile s-au confirmat zilele acestea.

Pe masura ce se apropie ora ultimului meci al tricolorilor din acest an, Iordanescu este vazut tot mai rar pe stadioane si tot mai des pe strazi. Locul solutiilor de redresare a echipei nationale, intrata in impas din cauza seriei fara precedent de jucatori deveniti indisponibili, a fost luat de promisiunile - multe dintre ele fanteziste - facute locuitorilor din Judetul Ilfov.

Suvoiul vestilor proaste pentru nationala pare sa nu se mai opreasca. Lista jucatorilor deveniti indisponibili se lungeste pe zi ce trece. Radoi, Chivu si Florentin Dumitru s-au reaccidentat si nu mai pot fi convocati pentru meciul cu Armenia, programat miercuri, 17 noiembrie, la Erevan.

Lor li se adauga cei despre care se stia deja ca sint imposibil de selectionat: Lobont, Iencsi, Rat, Ghioane, Pancu, Mutu, Ganea, Marius Niculae. Practic, Iordanescu va avea la Erevan - daca nimic neplacut nu mai survine intre timp - doar doi dintre titularii obisnuiti ai echipei nationale: Stoican si Florentin Petre.

Situatia de criza n-a aparut peste noapte, iar staff-ul nationalei este la curent cu problemele din lot.

Surprinzator insa, solutiile au intirziat sa apara. Mai mult, activitatea antrenorului s-a redus progresiv pe parcursul ultimelor saptamini, pe masura ce s-au apropiat alegerile. A devenit evident pentru toata lumea ca, de fapt, pentru Iordanescu prioritara a devenit tentativa sa de a patrunde in Parlament pe listele PSD, iar pregatirea meciului cu Armenia a trecut in subsidiar.

S-a pupat cu profesoarele

Ziua de marti, de exemplu, a fost alocata de Iordanescu unei vizite “de lucru” in localitatea ilfoveana Tunari. In loc sa-si faca meseria pentru care FRF il plateste cu sute de mii de dolari pe an, antrenorul a dat autografe trecatorilor si s-a pupat cu profesoarele de la scoala locala.

Discutiilor cu “secunzii” sai si cu jucatorii le-au luat locul discursurile tinute in fata cadrelor didactice si sanitare, precum si a salariatilor primariei. Planurile tactice au fost substituite de promisiuni cu un puternic iz demagogic: sala de sport, refacerea stadionului unde joaca echipa locala, Arsenal Tunari, introducerea canalizarii si a apei curente.

Aceste fagaduieli depasesc cu mult atributiile unui senator - ceea ce nazuieste Iordanescu sa devina. Numai canalizarea comunei Tunari costa aproape 200 de miliarde de lei (aproximativ 5 milioane de euro)!

Nationala se reuneste cu o zi intirziere

Pe de alta parte, antrenorul nu scapa nici un prilej sa se lamenteze ca intimpina probleme in alcatuirea lotului. Prezent luni la onomastica finului sau, Gabriel Oprea, selectionerul a cerut compasiunea celor din jur.

“Nu stiu ce sa ma mai fac! In toata cariera mea de antrenor nu m-am mai confruntat cu o situatie atit de grea! Sint asa multi jucatori accidentati, incit pur si simplu nu stiu pe cine sa mai chem la lot!”, relateaza martori oculari ca ar fi afirmat selectionerul. Aceste temeri n-au fost si nu sint, din pacate, urmate si de fapte concrete, menite sa scoata echipa din impas.

Lotul se va reuni simbata, la “Casa Fotbalului”. Cu o zi mai tirziu decit permit regulamentele FIFA si decit proceda, de obicei, Iordanescu. In acest context, singurul noroc al echipei noastre pare a veni tocmai dinspre adversari, a caror valoare este modesta. Armenia a pierdut, pina acum, toate cele patru meciuri disputate in preliminariile Mondialelor.

“Pot fi batuti usor si de o selectionata divizionara”, a dat asigurari, deunazi, Mihai Stoichita, fost selectioner al Armeniei.

Cota Romaniei, in scadere

Traiectoria descendenta a tricolorilor este confirmata si de clasamentul FIFA pe natiuni. Ierarhia data publicitatii ieri de FIFA arata ca Romania ocupa locul 28 in lume, cu doua pozitii mai jos decit luna trecuta. Echipa noastra a strins 662 de puncte, cu 106 mai putine decit Cehia, adversara cel mai bine plasata din preliminarii, care se plaseaza pe locul 5.

Olanda se situeaza pe locul 6, cu 758 de puncte. Celelalte nationale din grupa noastra sint mai slab clasate decit noi: Finlanda - locul 43 (598 de puncte), Macedonia - locul 91 (501 puncte), Armenia - locul 123 (389 de puncte) si Andorra - locul 143 (327 de puncte).