Vremea rea i-a alungat pur si simplu pe romani din casele lor. Puhoaiele de apa au facut ravagii in aproape toata tara.

In noaptea de marti spre miercuri, ploaia cazuta in Valea Jiului s-a apropiat de o suta de litri pe metrul patrat. Mai multe sate din sudul Romaniei au ajuns sub ape. Meteorologii nu ne dau vesti prea bune. Va mai ploua cel putin pana duminica, desi nu la fel de tare ca pana acum.

Recordul trist al ultimelor zile de precipitatii a fost atins in Valea Jiului, unde precipitatiile au insumat, in noaptea de marti spre miercuri, aproape o suta de litri pe metrul patrat. Mai multe case din zona au fost inundate. Apele involburate ale Jiului au afectat si orasul Lupeni, distrugand un pod si sase podete.

Apa care a inundat strazile din orasul Aninoasa atingea in unele locuri aproape doi metri adancime. Si in judetul Gorj a fost prapad. Inundatii au fost semnalate in orasul Targu Jiu si in comunele Cornesti, Balta si Pestisani. Rafalele de vant au doborat un arbore care a cazut chiar pe o locomotiva.

Mecanicul a fost ranit grav, dar a reusit sa evite o tragedie, mai ales ca masinaria pe care o conducea tracta vagoane de calatori. Oamenii din satul argesean Pamanteni s-au trezit in miezul noptii luati de puhoaie, salvandu-si viata numai dupa ce s-au refugiat in podurile caselor. Nici in judetul Brasov n-a fost mai bine, ploaia inundand pivnitele mai multor case din orasul Sacele.

Lumea a chemat pompierii ca sa evacueze apa. Furia vremii a avariat 11 linii secundare de alimentare cu energie electrica in judetul Mehedinti, in timp ce in judetul Gorj 74 de localitati au ramas in bezna.

Alte pericole

Situatia prezentata ieri de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a aratat amploarea dezastrului. Apele s-au revarsat in judetele Arges, Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Valcea. Hidrologii atrag atentia ca raurile Cerna, Jiu, Olt, Arges si Ialomita marcheaza o crestere a debitului. Apele vor fi mai periculoase cu precadere pe raurile Jiu si Olt, atingand cota de atentie.

In urmatoarele zile este posibil ca raurile din zona de deal si de munte sa ajunga pana la cota de aparare. Astfel ca sunt in pericol de inundatii alte localitati din judetele Timis, Mehedinti, Gorj, Hunedoara, Dolj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Bacau, Brasov, Covasna, Neamt, Sibiu, Suceava si Vrancea. Desi a marcat o crestere a debitului de apa, ajungand la 4.

600 de metri cubi pe secunda, Dunarea este departe de-a fi la momentul actual un pericol.

Vesti proaste de la meteo

Meteorologii nu ne dau nici ei vesti prea bune. Ploile vor continua si in zilele urmatoare. Si asta mai ales in partea de sud a tarii.

Daca azi cantitatea de apa va ajunge la 20 de litri pe metrul patrat in Muntenia si in Ardeal, maine in schimb numai sudul tarii va fi afectat de precipitatii, cu o medie de 15 litri pe metrul patrat, in timp ce in nord precipitatiile vor fi sporadice. Ziua de vineri ne va aduce o mica pauza de precipitatii, dar de sambata ploile vor reveni in toata tara. La fel se va intampla si duminica.