In perioada 1995-2004, statul roman a cheltuit cu subventiile acordate pentru incalzire aproape 1,5 miliarde euro. O suma imensa care nu a rezolvat problemele sistemului de termoficare. Daca ar fi existat curajul deciziei, cu circa 750 de milioane de euro s-ar fi realizat contorizarea tuturor celor 2,5 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat de incalzire.

De asemenea, s-ar fi realizat montarea a nu mai putin de 30.000 de centrale de bloc si s-ar fi creat peste 4.000 de locuri de munca numai in Bucuresti.

Pe de alta parte, numarul celor care se afla in imposibilitatea achitarii facturilor la intretinere a crescut permanent si acest lucru a creat mari probleme societatii Termoelectrica care s-a vazut pusa in situatia de a nu-si mai putea onora creditele externe contractate, fiind nevoie de interventia statului care a garantat respectivele credite.

In prezent, sistemele de incalzire ar trebui inlocuite in totalitate incepand de la sursa, continuand cu retelele termice pana la fiecare consumator. Efortul financiar pentru realizarea acestui lucru s-ar ridica la nivelul tarii la aproape 10 miliarde de dolari, apreciaza Federatia Municipiilor din Romania.