Onno Simons, adjunctul şefului Delegaţiei Comisiei Europene Jonathan Scheele, a declarat pentru BBC că restituirea proprietăţilor este o problemă care ii priveşte doar pe cetăţeni şi statul roman.

Comisia Europeană, spune Onno Simons nu se poate substitui guvernului roman şi nici nu poate media vreun conflict de interese intre cele două părţi.

"Ingrijorarea oamenilor cu privire la restituirea proprietăţilor nu este o problemă care ne priveşte" a declarat domnul Simons.

"Noi nu suntem aici pentru a arbitra un meci de fotbal intre cetăţenii romani şi stat. Suntem aici pentru a veghea că regulile europene să fie implementate corespunzător. Oamenii sunt liberi să protesteze, dar, repet, problema trebuie rezolvată numai cu autorităţile romane" a adăugat adjunctul şefului Delegaţiei Comisiei Europene.

Onno Simons sugerează celor care nu şi-au putut redobandi proprietăţile să facă lobby pe langă parlamentari. Parlamentul, spune domnul Simons, este singurul in măsură să controleze şi să amendeze activitatea Guvernului.

Protestatarii spun că mai sunt de retrocedat 3 milioane de hectare de pădure

Răspunsul oficialului european vine in urma protestelor de ieri ale asociaţilor de proprietari deposedaţi de regimul comunist. Protestatarii spun că mai sunt 3 milioane romani cărora nu li s-a restabilit dreptul de proprietate.

Tot 3 milioane de hectare de pădure şi alte cateva milioane de hectare de teren n-au fost incă retrocedate. Aceeaşi soartă o au şi aproape 200.000 de imobile, după cum susţin protestatarii.

Asociaţiile de proprietari au solicitat printr-un apel adresat Parlamentului European şi Comisiei Europene de la Bucureşti să amane oficial, incheierea negocierilor Uniunii Europene cu incă trei luni şi au atras atenţia că guvernul dezinformează populaţia.

Protestatarii au cerut şi o intrevedere cu Şeful Comisiei Europene. Jonathan Scheele a refuzat insă să-i primească.