In comuna natala a lui Adrian Nastase au fost puse dale demontabile, ca la Paris

Tartasesti este satul dimbovitean in care a copilarit actualul prim-ministru, Adrian Nastase, si locul natal al altor doua personaje cunoscute: Toma Zaharia (secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor) si Gregorian Bivolaru (liderul MISA, in prezent dat in urmarire generala).

Cu o asa “carte de vizita”, localitatea aflata pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste are toate sansele sa devina “a doua comuna europeana”, dupa modelul patentat la Cornu, in judetul Prahova. Primarul PSD viseaza ca, in cel mult doi ani, comuna sa fie declarata municipiu.

Daca se va intimpla asa, spre Tartasesti vor curge si mai multi bani decit acum, cind soseaua a devenit un adevarat bulevard, iar trotuarele se amenajeaza dupa standardele din Cartierul Primaverii!

In ultimele doua luni, de-a lungul celor sapte kilometri de drum national, pe cit se intinde comuna, au fost construite trotuare cum nici Piata Universitatii nu a vazut. Locuitorii din Tartasesti se arata incintati de acest lucru, mai ales ca isi pot expune in voie, pe marginea soselei, tuica autohtona, legumele si fructele scoase la vinzare.

La fel de incintate sint si animalele de casa ale satenilor, care nu mai stiu ce e noroiul. Trotuarul, lat de 3,5 metri, este gata in proportie de 80%, dar mai multe echipe de muncitori lucreaza pentru a-l finaliza.

Primarul: “In doi ani il fac municipiu”

Ilie Buciumeanu, omul PSD, este unul dintre cei mai longevivi primari din tara. El conduce comuna de 21 de ani. Desi spune ca stie tot ce misca in “parohia” sa, nu are totusi habar cum au ajuns acolo trotuarele care arata ca in orasele de vaza ale Occidentului. “Nu stiu nimic. Nu sint fondurile comunei, ci ale Administratiei Nationale a Drumurilor.

Tot ce stiu e ca la final am sa particip la receptia lucrarii”, puncteaza Ilie Buciumeanu.

Primarul PSD e convins ca “fiii satului”, Adrian Nastase si Toma Zaharia, nu au intervenit in nici un fel pentru a infrumuseta localitatea. “Eu stiu cam tot ce e pe aici. Vreau sa fac din Tartasesti municipiu in doi ani. Am bagat deja gaze si televiziune prin cablu. Mai trebuie sa termin cu canalizarea si gata”, se imbatoseaza Buciumeanu.

“Fiecare familie din comuna va avea obligatia sa curete trotuarul in dreptul curtii. Toata lumea este incintata ca avem un astfel de trotuar”, completeaza primarul PSD. In biroul acestuia zimbeste larg binefacatorul comunei: Adrian Nastase.

Opozitia: “Fondurile vin de sus”

Cu cei opt consilieri pe care-i are in Consiliul Local, PSD dicteaza tot ce misca in comuna. Opozitia este destul de firava: doi consilieri PNL, doi PD si un reprezentant al Fortei Democrate (a lui Petre Roman).

Presedintele organizatiei PNL din comuna, Marin Dinu, spune ca sedintele de Consiliu se tin destul de rar. “Ne cheama doar cind bagam terenul din extravilan in intravilan. In rest, mai rarut”, sustine seful opozitiei din Tartaresti. Acesta invoca legea care specifica faptul ca, in mod normal, “Consiliul ar trebui sa se intilneasca cel putin o data pe luna”.

“In primavara a fost o sedinta-fulger a Consiliului Local. Am fost anuntati ca intr-o saptamina va incepe refacerea drumului si a trotuarelor. Investitiile pentru lucrari erau venite de sus”, povesteste Marin Dinu. Alti sateni din opozitie spun ca “parintii” trotuarelor ar fi premierul Nastase si prietenul sau Toma Zaharia.

Ultimul si-ar pregati retragerea din functiile de raspundere pentru a se stabili la Tartasesti, unde “a cumparat prin intermediari mai multe zeci de hectare”. Prevazator, chestorul Toma Zaharia si-a ridicat o vila splendida, chiar la intrarea in satul natal. O bijuterie de ordinul sutelor de mii de euro.

Ministerul Transporturilor: “Trotuarele previn inundatiile”

Reprezentantii Ministerului Transporturilor ne-au declarat ca lucrarile de la Tartasesti fac parte din proiectul “Sporirea capacitatii de circulatie pe DN 7”, care include modernizarea si fluidizarea circulatiei intre Bucuresti si Tirgoviste. Cu o zi inainte, Natalia Damian, de la Biroul de presa al ministerului, ne-a declarat ca astfel de lucrari se fac doar pe portiunea Tartasesti-Chitila.

Motivul construirii acestor trotuare ar fi teama de precipitatii. “Intrucit s-a reproiectat sistemul de scurgere a apelor pluviale, ca sa nu se infiltreze, structura drumului a fost ridicata cu jumatate de metru. Atunci a fost nevoie sa se intervina si la structura trotuarului, in sensul refacerii complete a acestuia.

Nu se intimpla insa doar la Tartasesti, ci in toate localitatile rurale sau urbane in care se intervine la sistemul de colectare pluviala”, a precizat Natalia Damian.

Costa 15 milioane de euro

Ministerul Transporturilor sustine ca trotuarul este executat din dale demontabile pentru a se putea umbla cind vor fi instalate viitoarele utilitati. Reprezentantii acestei institutii spun insa ca nu stiu cit costa cei sapte kilometri de trotuar, pe doua parti, in Tartasesti.

“Lucrarile privind fluidizarea traficului rutier intre Bucuresti si Tirgoviste au fost date spre executie firmei Astaldi Spa Roma, prin licitatie publica organizata de catre CNADNR SA in anul 2003. Valoarea totala este de aproximativ 15 milioane de euro”, mentioneaza sursa citata.

Din cite am constatat la fata locului, de la Bucuresti si pina in Tartasesti nu exista absolut nici o portiune in care sa se construiasca sau care sa aiba deja astfel de trotuare.

“Ajutoare sociale” pentru Tartaresti

“Evenimentul zilei” a dezvaluit recent cum guvernul Nastase a alocat, din motive electorale, unor comune conduse de primari PSD fonduri in valoare de 1.500 de miliarde lei, camuflate in “ajutoare sociale”. Tartasestiului i-au revenit 400 de milioane de lei.

Cornu, “prima comuna la nivelul standardelor europene”, localitatea unde are casa de vacanta Adrian Nastase, a primit un dar ceva mai mic: 300 de milioane de lei. In 2003, acelasi guvern Nastase a alocat 15 miliarde lei din bugetul Ministerului Muncii pentru construirea unui camin de batrini.

Actul, la prima vedere caritabil, a relevat faptul ca Tartasestiul a primit aproape o treime din suma anuala alocata construirii de camine de batrini in toata tara. “Inca se lucreza la construirea azilului”, spune primarul comunei. O alta cladire aflata in constructie in Tartasesti este o biserica maiestuoasa, cu anvergura de catedrala.

Primarul sustine ca biserica este facuta exclusiv din sponsorizari, dar nu vrea sa precizeze cine sint sponsorii.

Caruta cu platforma, trasa de o iapa sura

Adrian Nastase aminteste in primul capitol al cartii sale, “Adrian Nastase, de la Karl Marx la Coca Cola”, cum megea des in satul natal al tatalui sau, locul unde stateau bunicul si unchiul sau. “Fratele tatalui era apicultor. Ma duceam pe post de asistent. Mai tirziu am avut si noi vreo 20 de stupi. Ca asistent am invatat multe despre viata albinelor.

Faceam drumul Tartasesti- Bucuresti trecind prin codrul Vlasiei, dimineata devreme. Bunicul meu avea destul de mult pamint si livezi. Uneori ma lua cu el in camion, era o caruta cu platforma, cu roti acoperite cu cauciuc si trasa de o iapa sura, superba, pe care o chema Cleo”.