Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al Capitalei, a fost acuzat de deturnare de fonduri intr-un raport al Curtii de Conturi facut public, in urma cu un an. Potrivit concluziilor procurorului financiar, Marian Vanghelie a deturnat din banii publici suma de 93,269 miliarde de lei.

Daca instanta de judecata a Curtii de Conturi il va gasi vinovat pe Vanghelie, el va trebui sa returneze primariei - in solidar cu viceprimarul sectorului 5 si cu directorul economic - intreaga suma de bani.

Raportul Curtii de Conturi este, de fapt, un rechizitoriu efectuat de un procuror financiar sesizat in urma scandalului legat de cadourile oferite de Primaria Sectorului 5 iarna trecuta. Acestea au fost cumparate din banii alocati, initial, ajutoarelor pentru incalzirea familiilor nevoiase.

Procurorul Curtii de Conturi afirma ca primarul Vanghelie, in solidar cu viceprimarul Dumitru Ulmet si directorul economic, Maria-Magdalena Eftimie, au schimbat destinatia fondurilor pentru ajutoare sociale si au redirectionat banii in conturile a trei firme.

In doua dintre ele apare ca actionar sau patron, potrivit afirmatiilor lui Dan Liga, un anume Marin Dumitru, "care a mai livrat Primariei Sectorului 5 produse electronice". Din datele raportului reiese ca societatile castigatoare au vandut primariei diferite produse la preturi mult mai mari decat cele de achizitionare. Astfel, bloc-notes-urile cumparate de firma cu 26.

412 de lei bucata au fost vandute primariei cu 68.400 de lei, plicurile de budinca - cumparate cu 7.190 de lei si vandute cu 16.400 de lei, cariocile – cumparate cu 19.150 de lei si vandute cu 29.450 de lei, jocurile puzzle – cumparate cu 40.443 si vandute cu 134.000 de lei, cartile de colorat – cumparate cu 6.112 de lei si vandute cu 44.260 de lei.

Diferentele mari de preturi au permis acestor firme sa obtina un profit imens, de 47a, adica de 45 de miliarde de lei - se mai arata in raport.

«N-are cum sa fie asta»

Primarul Marian Vanghelie declara unui cotidian central ca nu a avut loc nici o deturnare de fonduri. "Eu sunt un om cu picioarele pe pamant. Stiu cum se face o deturnare de fonduri si n-are cum sa fie asta...", sustine acesta. El s-a contrazis insa de mai multe ori in declaratiile pe care ni le-a oferit. "Nu exista asa ceva... ala nu e un raport...

", ne-a spus initial primarul pentru ca ulterior sa afirme ca materialul prezentat de Dan Liga este... "un raport facut in doua zile, pe fuga". Marian Vanghelie recunoaste ca s-au facut, intr-adevar, "niste greseli" in ceea ce priveste diferenta dintre preturile de achizitie si cele cu care au fost vandute primariei.

"M-am interesat si eu si am aflat ca acolo unde vedeti dumneavoastra un produs au fost de fapt trei. Spre exemplu, la bloc-notes-uri. In prima sectiune apare ca o bucata si fara TVA, dar dincolo este trecut ca un set de trei bucati, ca ele asa au fost vandute", ne-a spus Vanghelie.

Incercand sa-i explicam ca aceasta justificare nu tine pentru simplul motiv ca pretul platit de primarie la bloc-notes-uri nu este de trei ori mai mare decat cel cu care a fost achizitionat de firma, Vanghelie n-a mai avut un raspuns: "Nu stiu. Eu va spun fenomenul pentru ca m-am interesat si eu. S-a facut un control in doua zile. Probabil ca e o greseala".

Intrebat ce va face daca instanta Curtii de Conturi il va obliga sa plateasca cele 93 de miliarde de lei, Marian Vanghelie ne-a spus: "Daca e asa, imi asum raspunderea si voi plati sumele". La nici un minut dupa aceasta, primarul a dat-o la intors: "Cum sa spun ca platesc? Eu am incredere in judecatorii Curtii de Conturi, ca se va analiza exact...".

Repetandu-i intrebarea, raspunsul final al primarului Vanghelie a fost: "Dom’ne, nu stiu ce sa zic. Daca nu a platit Vantu ce avea de platit in Romania, eu... Sunt multi altii raspunzatori: prefectul Capitalei, Consiliul General. Nu am luat o decizie de unul singur".

Blocuri de cosmar

Calea Rahovei, din sectorul 5, una dintre celebrele artere ale Capitalei, este un exemplu concludent in ceea ce priveste prostul gust arhitectonic, aceasta fara a mai pune la socoteala incalcarea flagranta a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, al primarului Vanghelie.

Cu putin timp inaintea inceperii campaniei electorale pentru alegrile locale, Vanghelie a aruncat cu praf in ochii oamenilor care l-au votat, dispunand, vopsirea fatadelor blocurilor din aceasta zona. Actiunea a demarat in tromba si a avut ca scop inocularea ideii ca "ceva a inceput sa se faca si in sectorul 5".

Treaba de mantuiala facuta de muncitorii angajati de Primarie, pe banii public,i a iesit repede la iveala. Vopseaua, de cele mai diferite culori cu putinta, a fost aplicata direct pe tencuiala invechita si scorojita a blocurilor. Acest lucru a facut, ca dupa numai doua zile de ploi, fatadele electorale ale lui Vanghelie sa arate jalnic.

Acum, oamenii din zona se intreaba, pe buna dreptate, de ce sunt ei cei care sa plateasca pornirile "artistice" ale primarului Vanghelie. O parere, unanim impartita de cei care acum locuiesc in niste case ca decupate dintr-un desen animat de cea mai proasta calitate, este aceea ca, in loc sa spoiasca peretii, mai bine edilul se preocupa de renovarea blocurilor.

Sau, cu banii respectivi, facea ceva util.