Bancile vor trebui sa faca cheltuieli pentru a-si adapta bancomatele la leul greu. In plus, timpul pe care oamenii il vor petrece la casieriile bancilor va creste.

Pentru ca ATM-urile sa functioneze cu noile tipuri de bancnote "grele", bancile vor trebui sa investeasca cate 120 de euro pentru fiecare aparat deja instalat. In aceasta suma intra costul casetelor de bani si reinstalarea softului. Costul total al adaptarii retelei de 2.500 de bancomate va ajunge la circa 300.000 de euro.

Specialistii estimeaza cresterea cu 60%-80% a timpului pe care un client il va petrece la casieria bancii. Atat clientul, cat si functionarul bancii vor trebui sa numere si sa socoteasca in paralel in doua sisteme. "O perioada lunga de timp, oamenii vor depune bani sau vor face plati la banca cu bancnote si monede din doua emisiuni diferite, dar practic vorbind cu aceeasi valoare.

In tranzactionarea si gestionarea banilor, procesarea se va dubla", precizeaza Dan Tone, director general Eutron. Solutia par sa fie automatele bancare pentru numerar.

Pana acum, potrivit specialistilor, bancile comerciale romanesti au investit putin in echipamente profesionale de sortare. Intr-un fel, acest fapt poate fi considerat un avantaj. Ele pot trece acum direct la aparatele adaptate noilor monede si bancnote.

MULTIFUNCTIONALE. La un astfel de automat, clientii unei banci isi pot plati facturile, ratele, taxele sau pot sa-si incarce creditul de pe cartelele telefonice. Terminalul este echipat cu un cititor de card magnetic si chip, cu un acceptator de bancnote si monezi, ceea ce permite efectuarea de plati atat cu numerar, cat si prin card.

Echipamentul recunoaste automat bancnota, o valideaza daca e autentica si in acelasi timp actualizeaza si contul, acceptand plata efectuata de client. Acesta nu mai sta la coada de la ghiseu, iar functionarul de la ghiseu nu mai sta sa numere si sa sorteze banii. Clientii pot face astfel de plati si in afara orelor de program ale bancii.

LEUL DE DIMENSIUNEA EURO

Procesul de denominare a leului va incepe in iulie 2005. Bancnotele noi vor avea dimensiunile cupiurilor in euro, iar subdiviziunile leului vor fi metalice si impartite in patru cupiuri. Potrivit legii aprobate de Parlament, intre 1 iulie 2005 si 31 decembrie 2006, toti intermediarii din piata sunt obligati sa accepte plata si vor putea sa dea restul, atat in moneda noua, cat si in cea veche.