Puterea e disperata. Rau de tot. Daca zvonul despre existenta unui sondaj CURS in care Alianta PNL-PD are 41% - depasind astfel pentru prima oara PSD - este adevarat, atunci disperarea e justificata. Asa se pot explica gesturile din ultimele zile. Care merg de la plocoane distribuite pe categorii sociale, pina la amenintarile in cel mai pur stil bolsevic adresate societatii civile.

Lipsa de masura si cinismul arata ca PSD e la ananghie. Dar arata, de asemenea, ca Nastase si consilierii sai nu au invatat nimic din experienta alegerilor locale. Si atunci, cu doua saptamini inainte de scrutin, premierul a lansat o campanie de pomeni: mariri de pensii, de burse, de ajutoare pentru studenti, calculatoare, indexari, tot tacimul. Nu prea i-a folosit.

Ba din contra: la o privire mai atenta se poate spune ca i s-au intors impotriva. Motivul este simplu: electoratul PSD, pentru ca lui i se adreseaza oferta, stie deja cit valoreaza promisiunile electorale in general si ale PSD in special. Cornul abundentei pesediste se revarsa nerusinat doar atunci cind partidul vrea sa cumpere voturi. O marfa pretioasa.

De aceea oferta creste direct proportional cu nevoia de voturi si cu disperarea lipsei lor. Cinismul a atins acum apogeul. Nu e suficient ca reclamele electorale impinzesc ziarele, televiziunile, intersectiile, vitrinele magazinelor si drumurile inundate ale patriei, anuntind mincinos “noi am facut, noi am construit, noi am dat, noi am realizat”. Dar toate sint proiectate in viitor.

Intr-un viitor care are insa toate sansele sa nu le mai apartina. Bugetul pe 2005 este grevat de cadourile electorale facute de un partid care se agata de putere pe principiul “dupa noi, potopul”.

Nastase a recidivat, aparind iarasi la o ora de maxima audienta ca sa ofere suta de lei electoratului care se incapatineaza sa nu-l urce in sondaje. A lipsit doar Mircea Geoana, in postura de coana Lenuta, care sa-l inghionteasca discret in coaste si sa-i suiere rugator sa pluseze.

Marea problema este ca premierul a oferit totul nu din buzunarul propriu, care intre altele s-a umflat spectaculos in ultimele 142 de zile, ci din buzunarul intregului electorat, deci inclusiv al celor 40% care nu il vor vota indiferent cu ce ar iesi pe piata.

Caci si acestia vor plati, din taxe si impozite marite pe furis, intregul dezmat al promisiunilor. Cei 100 de milioane de lei, atentie, esalonati!, oferiti celor care au depus inainte de 1989 bani la CEC pentru cumpararea de Dacii, nu pot decit sa lase un gust amar.

Guvernul Vacaroiu a fost cel care i-a tirit ani intregi prin tribunale pe bietii pacaliti ai tranzitiei de la Dacie la Mercedes, argumentind ca nu sint bani. Iata ca acum sint! Ca sa nu mai discutam de ajutorul de inmormintare, necesar si inainte de campanie, nu numai dupa ea. El a fost botezat cinic “ajutor la intretinere pentru sotul supravietuitor”. Se adauga mincare,

transport gratuit, bilete de tratament si, evident, calculatoare. Din categoriile sociale vizate lipsesc sugarii si cei cu profesii liberale. Motivul este simplu: ei nu voteaza PSD-ul.

Disperarea echipei Nastase capata accente dramatice. Pina la alegeri mai sint doua saptamini de campanie in care or sa apara cele mai multe sondaje. Daca la fiecare sondaj nefavorabil sau simplu zvon guvernul va lansa noi si noi cadouri pentru alte categorii sociale defavorizate, s-ar putea ca bugetul pe anul viitor sa trebuiasca rectificat a doua zi dupa alegeri.

Sau compensat cu banii cheltuiti pe campanie de actuala putere. In tot cazul, dupa cum se arata, votul a devenit o marfa tot mai scumpa.