Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va participa cu peste 60 de miliarde de lei la majorarea capitalului social al Sanevit 2003 din Arad si Famos Suceava, societati specializate in productia de seringi si ace medicale de unica folosinta.

Astfel, AVAS va contribui cu 40 de miliarde de lei la capitalul Sanevit 2003 si cu 20,4 miliarde de lei la capitalul social al Famos, singurele societati comerciale producatoare de aparatura si instrumente medicale din Romania, se arata intr-un comunicat primit de la AVAS.

Motivatia acestor infuzii de capital este reprezentata de lipsa lichiditatilor si de termenele mari de incasare a pretului - 60-180 de zile - pentru produsele celor doua societati, in ciuda potentialului mare pe care acestea il reprezinta.

Sumele astfel alocate urmeaza sa fie recuperate prin vanzarea in cadrul procesului de privatizare a pachetului de actiuni detinut de stat la cele doua societati comerciale, conform comunicatului AVAS.

Autoritatea apreciaza ca neadoptarea acestor masuri ar face imposibila revigorarea economica a acestor societati, conducand la blocarea activitatii de productie.

Sanevit 2003 Arad. este o societate cu capital integral de stat. Ministerul Sanatatii administreaza 96,5% din capitalul social, restul de 3,5% aflandu-se in portofoliul AVAS. Obiectul principal de activitate este productia de aparatura si instrumente medicale si se deruleaza in cadrul programului "Fabricat in Romania".

Activitatea de productie a inceput la 1 iunie 2004, prin fabricarea, lunar, a sase milioane seringi si opt milioane ace sterile de unica folosinta.

La randul sau, Famos Suceava este o societate cu capital majoritar de stat. Ea a fost infiintata in iulie 1998, iar produsele sale au fost omologate in mai 2000.

Utilajele si instalatiile necesare au fost instalate intr-o hala de aproximativ 8000 mp, din cei peste 50.000 mp inca nefolositi din fosta Intreprindere de Fibre Artificiale Suceava.

Capacitatea fabricii este de 200 de milioane de seringi si 400 de milioane de ace pe an.