Mii de palestinieni s-au adunat la Ramallah, in Cisiordania, să participe la inmormanare liderului palestinian Yasser Arafat.

Ei au tras focuri de armă in aer la momentul sosirii elicopterului care a adus trupul neinsufleţit al lui Yasser Arafat.

Cand elicopterul a aterizat, mulţimea dezlănuţuită a inconjurat elicopterul impiedicand, iniţial, scoaterea sicriului.

Oficialii palestiniene aproape că au implorat mulţimea vreme de jumătate de oră să elibereze cercul in care aterizase elicopterul.

In cele din urmă, sicriul lui Yasser Arafat, invelit in steagul palestinian a fost scos din elicopter şi dus la locul de ingropăciune.

Iniţial, se plănuise ca sicriul să rămană expus o vreme dar din cauza mulţimii, acest plan a fost abandonat.

Elicopterul cu sicriul lui Yasser Arafat a venit din Egipt, unde dimineaţă a avut loc o ceremonie militară funerară in memoria liderului palestinian Yasser Arafat.

La scurta ceremonie au participat şefi de state, premieri şi miniştri de externe.

Văduva lui Yasser Arafat, Suha şi fiica acestuia au plans in vreme ce sicriul era purtat de soldaţi către un avion in aşteptare.

Publicul nu a avut acces la ceremonie.

Cairo a fost ales ca loc de desfăşurare a funeraliilor nu numai din motive sentimentale, dat fiind că aici s-a născut Yasser Arafat.

A fost mai degrabă o soluţie de compromis, pentru a evita problemele politice şi de securitate pe care le-ar fi ridicat prezenţa in Gaza sau in Cisiordania a atator lideri din lumea arabă şi din alte ţări.

Cauza morţii rămane un mister

Yasser Arafat a murit in zorii zilei de joi, 11 noiembrie, la varsta de 75 de ani.

Nimeni nu ştie care a fost cauza morţii lui, iar politicienii şi jurnaliştii oferă posibile variante, fără a cunoaşte insă cu siguranţă care a fost diagnosticul stabilit de medicii francezi inainte de moartea liderului palestinian.

Speculaţiile pe tema bolii pe care a avut-o Yasser Arafat au variat de la leucemie pană la o posibilă otrăvire.

Au apărut insă şi variante spectaculoase, cum ar fi SIDA.

Oficial se ştie doar că liderul palestinian a inceput să se simtă rău in urmă cu o lună, avand mari dureri de stomac.

Şi-a pierdut cunoştinţa săptămana trecută şi a suferit o hemoragie cerebrală care a dus la cedarea treptată a organelor sale.

Reprezentanţii spitalului francez in care a fost internat Yasser Arafat sau liderii palestinieni au refuzat să vorbească despre diagnosticul său, limitandu-se la a nega, pe rand, fiecare speculaţie.

Ei au respins că ar fi avut leucemie, apoi că ar fi fost otrăvit sau că a murit in urma unui atac de cord.

Incă de acum caţiva ani existau zvonuri neconfirmate că ar fi avut Parkinson, tremurul mainilor şi al buzei inferioare părand să intărească această posibilitate.

Au existat, de asemenea, voci care oferau drept cauză a morţii un atac de cord.

Speculaţiile privind SIDA au apărut in special in unele medii din Statele Unite, cu menţiunea că un asemenea diagnostic, chiar dacă ar fi adevărat nu va fi niciodată acceptat de oficialii palestinieni.

De altfel, faptul că aceştia nu au făcut vreo declaraţie legată de cauza morţii lui Yasser Arafat este tocmai motivul pentru care subiectul rămane deschis oricăror speculaţii.

Doliu naţional printre palestinieni

Yasser Arafat a incetat din viaţă joi dimineaţă la ora 3.30, intr-un spital militar din Paris unde fusese internat in urmă cu zece zile.

El era menţinut in viaţă cu ajutorul unor aparate, după ce in urmă cu două zile intrase in comă in urma unei hemoragii cerebrale.

Autorităţile au declarat timp de 40 de zile doliu pe tot teritoriul palestinian pentru a fi marcată moartea lui Yasser Arafat.

Un oficial palestinian, Tayeb Abdelrahim, a anunţat că timp de trei zile nu se va desfăşura nici un fel de activitate privată, iar instituţiile publice vor fi inchise timp de 7 zile.

BBC

Zeci de mii de palestinieni s-au calcat in picioare la Ramallah, in Cisiordania, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe fostul lor lider, Yasser Arafat. Responsabilii cu securitatea au fost nevoiti sa traga focuri de avertisment pentru ca oamenii, innebuniti sa atinga sau macar sa vada sicriul, sa faca loc procesiunii.

Arafat a murit in luna sfanta a Ramadanului, ceea ce inseamna ca Allah l-a iubit, numai oamenilor buni si drepti fiindu-le data onoarea de a pleca dintre cei vii in zi de sarbatoare.

HAOS. In zorii zilei, cateva zeci de mii de palestinieni s-au napustit prin portile cartierului general Muqata si s-au catarat pe zidurile inalte din jurul cladirii. S-au urcat si pe schele de lemn, care s-au prabusit sub greutatea oamenilor.

In jurul orei 14:15, ora Romaniei, cand pe cerul de deasupra cartierului general al Autoritatii Palestiniene a aparut un punct argintiu, semn ca elicopterul iordanian ce transporta ramasitele pamantesti ale lui Arafat se apropia de ultima destinatie, miile de palestinieni au inceput sa se calce in picioare in incercarea disperata de a se pozitiona cat mai aproape de locul aterizarii.

Era un moment emotionant. Liderul lor plecase viu si se intorsese intre patru scanduri.

Fortele de ordine palestiniene au incercat din rasputeri sa-i indeparteze pe curiosi si sa creeze un culoar de transport al sicriului. In van insa. Barbati de toate varstele, de la copii la batrani, nu s-au incumetat sa se dea la o parte din fata fortelor de securitate, care trageau necontenit focuri de arma in aer pentru a-i tine la distanta pe curiosi.

De trei ori a fost deschisa trapa elicopterului pentru a cobori sicriul liderului palestinian. Si de tot atatea ori s-a pierdut controlul asupra multimii. Delegatia oficiala egipteana care a insotit sicriul – seful serviciilor de informatii, Omar Soleiman, si ministrul de Externe, Ahmad Abu El-Gheit – au incercat sa-si faca loc prin multime si sa o convinga sa se retraga.

Multimea curioasa a primit chiar cateva bate din partea fortelor de securitate ajunse la disperare. Pretutindeni se auzeau focuri de arma. Presiunea psihologica era de nedescris. Arafat a disparut dintr-o data din scena. A plecat din Ramallah viu si s-a intors mort.

NISIP DIN IERUSALIM. Dupa aproximativ 40 de minute de la aterizarea elicopterului, abia la a treia incercare de deschidere a trapei, insotitorii ramasitelor pamantesti ale lui Arafat s-au incumetat sa scoata sicriul la lumina zilei. Lumea era la fel de agitata in jurul elicopterului.

Automobilul de teren care avea misiunea de a transporta corpul neinsufletit al lui Arafat a incercat, fara succes, sa se strecoare prin multimea infuriata. "Cu sangele si sufletul nostru te vom razbuna, Yasser Arafat", striga multimea in fata careia automobilul de teren s-a dovedit inutil.

Cand sicriul invelit in drapelul palestinian a fost, in cele din urma, scos din elicopter si purtat de fortele de securitate palestiniene, miile de curiosi adunati la Muqata s-au napustit sa-l atinga. Cu foarte mare greutate, mergand impleticit si fara directie, fortele de ordine ce purtau sicriul s-au deplasat prin multime. Trebuia sa ajunga la automobilul de teren, folosit pe post de dric.

Puho-iul de lume se inghesuia insa sa atinga sicriul. Ba unii palestinieni chiar au apucat manerele sicriului si nu s-au lasat convinsi nici macar de loviturile primite de membrii fortelor de securitate palestiniene. Nu doreau nici in ruptul capului sa-l lase pe Arafat sa plece. In mormant.

Unde, in mod simbolic, a fost imprastiat nisip de la Moscheea Al-Qasa din Ierusalim, locul in care Arafat si-ar fi dorit sa ramana in eternitate.

Haosul de la Ramallah a continuat si dupa ce sicriul a fost depus, fara prea mare pompa, in mormantul sapat, in ultimele zile, in parcarea din fata cartierului general al Autoritatii Palestiniene. Unul cate unul, apropiatii lui Arafat, rudele sale sau cei care au promis ca vor continua lupta pentru cauza palestiniana s-au plimbat prin fata sicriului liderului lor pentru a-i aduce un ultim omagiu.

UN DRUM LUNG. Corpul neinsufletit al presedintelui Autoritatii Palestiniene, decedat la un spital militar de langa Paris, a fost transportat cu doua elicoptere si doua avioane pana la destinatia finala – Muqata, cartierul general din Ramallah, in Cisiordania.

De la Paris, ramasitele lui Arafat au fost urcate intr-un elicopter militar si duse joi dupa-amiaza la baza militara din Villacoublay, situata in apropierea capitalei franceze. Aici, rudele si apropiatii liderului palestinieni si francezi au asistat la scurta ceremonie de ramas-bun.

De la Villacoublay, sicriul a fost transportat cu un avion la Cairo, unde ieri-dimineata a avut loc ceremonia funebra intr-un cadru restrans din motive de securitate. Peste 60 de lideri straini au luat parte la funeraliile din Egipt, Romania fiind reprezentata de consilierul presedintelui, Simona Miculescu.

De la Cairo, sicriul a fost transportat la El-Arish, in nordul peninsulei Sinai, la bordul unui elicopter egiptean, pentru ca de aici sa fie incarcat la bordul unui elicopter iordanian cu destinatia Ramallah.

PROMISIUNE

"Cu sangele si sufletul nostru te vom razbuna, Yasser Arafat. Abu Ammar (n.r. – "Batrane", numele de razboi al lui Arafat), Allah e mare!" - Palestinienii adunati la Ramallah

LA MECCA

Cutuma araba a inmormantarii spune ca Arafat se va odihni cu fata spre Mecca, primul si cel mai important oras sfant al musulmanilor. In credinta islamica se acorda o importanta aparte Judecatii de Apoi. Faptul ca inhumarea liderului suprem a fost facuta intr-o zi de vineri si, mai mult, in luna sfanta a Ramadanului ii acorda lui Arafat o importanta si mai mare.

INTERZIS

Autoritatile israeliene au permis numai personalitatilor palestiniene care traiesc in Fasia Gaza sa ia parte la inmormantarea din Ramallah. Numarul lor a fost estimat la 1.000 de persoane.

Zeci de mii de palestinieni carora nu li s-a permis sa paraseasca Fasia Gaza s-au strans pe acoperisurile cladirilor din orasul Gaza s-au adunat pe strazi si au iesit la balcoane sperand sa vada elicopterul care-l transporta pe Yasser Arafat.

MEDICUL PERSONAL CERE AUTOPSIE

Medicul personal al lui Yasser Arafat a cerut autopsierea cadavrului si initierea unei anchete care sa lamureasca circumstantele mortii fostului lider al Autoritatii Nationale Palestiniene (ANL). Intr-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, doctorul Ashraf al-Kurdi a spus ca este inadmisibil ca poporul palestinian sa nu stie de ce a murit liderul sau.

"Cer o ancheta oficiala si o autopsie, pentru ca palestinienii sa afle, cu toata transparenta, care a fost cauza mortii", a spus doctorul, cu doar cateva ore inainte de inmormantarea lui Arafat. Iesirea la rampa a doctorului Al-Kurdi nu este neobisnuita, in contextul in care tot el a declarat ca Arafat a fost cu siguranta otravit.

In interviul de joi, medicul fostului lider palestinian a spus ca lipsa oricaror informatii clare privind sanatatea lui Arafat, de la internarea in Spitalul Percy de langa Paris si pana la anuntul privind moartea lui, este cel putin batatoare la ochi.

Mai mult, Ashraf al-Kurdi spune ca nici comportamentul celor din anturajul lui Arafat nu a fost tocmai firesc in momentul in care starea de sanatate a acestuia a inceput sa se deterioreze rapid.

Pentru a-si sustine afirmatiile, Al-Kurdi a reamintit ca este medicul personal al lui Arafat de 20 de ani si, cu toate acestea, apropiatii lui nu l-au chemat decat foarte tarziu la Ramallah, pentru a-l consulta pe celebrul pacient. In ciuda banuielilor sale, medicul lui Arafat spune ca nu poate trage nici o concluzie privind cauzele mortii liderului palestinian. (Irina Cristea)

ALERTA CA IN VREMURI DE RAZBOI IN TOT ISRAELUL

CU OCHII-N PATRU. La Ierusalim palestinienii s-au rugat, atent supravegheati de militarii israelieni

Autoritatile israeliene au fost in stare de alerta maxima. Mai exact, in stare de razboi precum in timpul conflictului din Irak. Toti angajatii politiei au fost chemati la datorie, de teama ca mii de palestinieni ar putea incerca sa rupa baricadele si treaca in Israel.

Exista si temerea ca palestinienii vor lua pe umeri cosciugul cu trupul lui Arafat si vor incerca sa-l duca la Ierusalim, locul in care fostul lider palestinian si-ar fi dorit sa fie inmormantat. Ierusalimul este, de altfel, unul dintre cele mai pazite locuri in aceste zile.

Politia a primit ordine sa se poarte cat mai respectuos cu palestinienii, cu totii foarte maniosi dupa disparitia lui Arafat. Armata israeliana a trimis trupe suplimentare in Cisiordania. Au fost puse in circulatie autobuze speciale pentru palestinienii care au mers la Ramallah sa-l conduca pe Arafat pe ultimul drum. Palestinienilor din Fasia Gaza nu li s-a permis sa mearga la Ramallah.

(Lavinia Tudoran)

22 DE MILIOANE DE DOLARI PE AN PENTRU SUHA

IN DOLIU. Sotia si fiica il plang pe Arafat

Vaduva lui Yasser Arafat, Suha, urmeaza sa primeasca anual suma de 22 de milioane de dolari din bugetul Autoritatii Palestiniene, transmite Jerusalem Post, in editia electronica de vineri.

Publicatia israeliana citeaza ziarul italian Corriere de la Serra, care afirma ca Suha Arafat a incheiat o intelegere cu Mahmud Abbas, noul lider al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cu ocazia vizitei acestuia la Spitalul militar Percy, din apropiere de Paris, unde era internat liderul palestinian Yasser Arafat.

Abbas i-ar fi promis personal vaduvei lui Yasser Arafat ca va primi suma de 22 de milioane de dolari pe an pentru a-si acoperi cheltuielile la Paris.

Corriere della Sera mai mentioneaza ca Arafat a transferat, in iulie, circa 11 de milioane de dolari in conturile sotiei sale, pentru a acoperi cheltuielile acesteia in cursul primului semestru al anului. Mahmud Abbas si conducerea palestiniana au incheiat intelegerea cu Suha Arafat deoarece aceasta a refuzat sa le permita accesul in salonul in care era internat sotul sau.

Liderii palestinieni au considerat ca aceasta intelegere este avantajoasa, permitandu-le sa rezolve problemele determinate de averea si conturile secrete ale lui Yasser Arafat.

Potrivit unor responsabili palestinieni, banii pe care Suha Arafat urmeaza sa ii primeasca provin din conturile secrete pe care presedintele Autoritatii Palestiniene si colaboratorii sai apropiati le-au deschis in mai multe tari. Conform unor estimari, cel putin 4 miliarde de dolari au fost depozitati in aceste conturi. (Irina Cristea)